ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Archeologen ontdekten intacte sarcofaag met gemummificeerde vrouw

Er was een tijd dat overledenen voor een speciale reden werden gemummificeerd.
door Tsenne Kikke - zondag 25 november 2018 17:29

Archeologen hebben in het Egyptische Luxor een graf blootgelegd uit de dertiende eeuw voor Christus, de zogenoemde Ramessidische periode. De sarcofaag is één van de twee sarcofagen die eerder deze maand gevonden werd in El-Asasef, een necropolis op de westelijke bank van de rivier de Nijl.

Er werd driehonderd meter aan puin geruimd voordat de tombe kon worden bereikt. Deze meer dan 3.000 jaar oude sarcofaag bevatte een gemummificeerde vrouw, waaraan men de naam ‘Thuya’ gaf. Haar ware naam moet nog worden onderzocht.

Ze leefde in de 18de dynastie, die overeenkomt met de 13de eeuw voor Christus. Tijdens deze periode regeerden de meest tot de verbeelding sprekende farao’s, waaronder Toetanchamon en Ramses II.

Op dezelfde locatie werden ook vijf gekleurde maskers gevonden en zo’n 1.000 Ushabti-beeldjes, gemaakt uit hout, faience en klei, die bedoeld waren om er zorg voor te dragen dat de overledene veilig en wel in het dodenrijk aankwam. Een iets, dat zowel mensen uit die tijd - evenals de hedendaagse mensen - niet kunnen, of willen begrijpen. Nochtans liggen de 'bewijzen' er vingerdik op.

Anders gezegd: niet iedereen werd op een rituele manier gemummificeerd, in zo'n sarcofaag gelegd, en op een veilige manier in een speciale graftombe opgeborgen; gewoonweg, omdat een leven na dit le leven, slechts voor weinigen was weggelegd.

Een persoon moest dus, onder andere, over een ka, een ba en een akh beschikken. In onze termen uitgedrukt: een persoonlijke ziel, een geest, en een extra lichaam, waarin men - na het afleggen van het stoffelijke lichaam - kon verhuizen.

Maar natuurlijk leefden mensen ook in die tijd eveneens in de veronderstelling dat er voor hen een leven na het leven bestond, en niet beseften dat stof enkel en alleen tot stof kon wederkeren. Het is dan ook dankzij die menselijke onwetendheid waar godsdiensten dankbaar gebruik van maakten, en de praktiserende leden ervan zich eeuwenlang mee verrijkten.

Het graf bevatte ook enkele gekleurde muurschilderingen, die de eigenares en haar familie afbeeldden.

De Egyptische autoriteiten hebben dit jaar al een twaalftal archeologische ontdekkingen voorgesteld. Archeologische sites, met name in Luxor, maken Egypte een belangrijke trekpleister voor buitenlandse toeristen. Het land hoopt dan ook om door de ontdekkingen opnieuw toeristen aan te trekken...

Ja!... Spiritualia is er speciaal voor jou; dit, dankzij enkele sponsors!

Maar, er is nog immer nood aan meerdere sponsors - vooral, omdat 2019 voor de deur staat. Niet enkel en alleen om de zware kosten van deze website te helpen dragen, maar vooral om met-ter-tijd een budget te vergaren waardoor de website naar buiten toe beter kan worden gepromoot, en dus nog een véél groter publiek zal kunnen aantrekken, inclusief meerdere interessante vrijwillige bloggers, misschien. En, sponsoren kan al vanaf 1 euro - maar, hoe meer nulletjes achter het cijfer hoe beter! :-) Meer info, of interesse?.... Klik op deze link.

Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf via Zoek&Vind aanmelden. En jawel: als je geen behoefte hebt aan klandezie of naambekendheid kan het natuurlijk ook volledig gratis, zolang deze website blijft bestaan. Denk daarbij: "Dankzij die enkele sponsors..." :-)

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2020 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht