ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Onderzoekers creëerden het meest sterke magnetische veld ooit

Wetenschappers creëerden krachtigste magnetisch veld ooit en bliezen hun labo op…
door Tsenne Kikke - zondag 21 oktober 2018 16:54

Overal kan men magnetische velden aantreffen, die men tracht te begrijpen en te beheersen. Ook doet men zijn uiterste best om veel sterkere velden te creëren. Eén van die mensen is de Japanner Shojiro Takeyama, omringd met een team van medewerkers.

Magnetische kracht wordt gemeten in tesla (T), naar de Amerikaans-Servische wetenschapper Nikola Tesla. Om je een idee te geven van de kracht: een doorsnee luidspreker genereert een magnetisch veld van zo’n 3 T, terwijl MRI-scanners een magnetisch veld tot zo’n 12 T opwekken.

Ongeveer 400 keer sterker dan het magnetisch veld in een doorsnee luidspreker, zo krachtig was het veld dat onderzoekers van de Universiteit van Tokio genereerden. De kracht was zo groot dat zelfs de deur van laboratorium het begaf.

Hoofdonderzoeker Shojiro Takeyama vertelde aan 'IEEE Spectrum' dat hij de ijzeren behuizing van het instrument had ontworpen om een kracht van 700 T aan te kunnen. De echte kracht bleek echter bijna 42 procent sterker dan verwacht, tot zelfs 1.200 T. En dat hadden de onderzoekers dus niet verwacht. De deur werd gebogen en uit de hengsels getrokken, maar zat nog wel in een ijzeren kast, die de kracht aankon. Daarbuiten liepen er dus geen onderzoekers verwondingen op.

Lasers kunnen ook krachtige magnetische velden creëren, maar in experimenten houden die het maar enkele nanoseconden uit. Het magnetisch veld van Takeyama en zijn team hield véél ‘langer’ stand, namelijk: ongeveer 100 microseconden, pakweg een duizendste van de tijd die nodig is om met jouw ogen te knipperen. Enerzijds, is men wel in staat om velden te creëren die veel langer duren, maar anderzijds zitten die dan maar rond een honderdtal Tesla's. Elektromagnetische fluxcompressie kan doorgaans niveaus van 1.000 T bereiken, en het overstijgen van dat aantal - zoals in dit geval - vertegenwoordigt een cruciale mijlpaal voor de fysica.

Toegegeven: Russische onderzoekers waren er in 2001 al in geslaagd om een veld van 2.800 T op te wekken, maar hun materiaal ging meteen samen met het oncontroleerbare veld de lucht in.

Toekomstgerichtheid

Met de magneet willen de wetenschappers verborgen natuurkundige eigenschappen van elektronen onderzoeken, die onzichtbaar zijn onder normale omstandigheden, maar wél kunnen worden geobserveerd met magnetische velden boven de 1.000 Tesla's. Het team zal dan ook verschillende materialen in de magneet stoppen om te bestuderen hoe de elektronen zich dan gaan gedragen, teneinde een kernfusie te ontwikkelen als een meest veelbelovende manier om aan toekomstige generaties schone energie te kunnen bieden. Deze techniek wordt vaak beschouwd als de heilige graal van energieproductie. Ze is namelijk veiliger en schoner dan de verbranding van fossiele brandstoffen, en genereert enorme hoeveelheden energie door kernfusiereacties, zoals in de zon.

"Een manier om kernfusie te produceren is door plasma - een zee van geladen deeltjes - in een grote ring, 'tokamak' genoemd, op te sluiten, om er daarna energie uit te onttrekken," legde Takeyama uit. "Dit vereist een sterk magnetisch veld in de orde van duizenden Tesla's gedurende een aantal microseconden."

Kortom...

Dit is dan weeral het zoveelste voorbeeld van non-stop, hoogstaande wetenschappelijke evolutie, terwijl in andere delen van de wereld primitievelingen nog immer oorlog met elkaar voeren, teneinde leven en het reeds geschapene onbewust te vernietigen.

Maar, over bewustzijn, niveaus van bewustzijn, en over de wetten van Vele Oorzaken & Gevolgen, heb ik het reeds meermaals eerder gehad...; thema's, die die stervelingen onmogelijk kunnen begrijpen. Toch niet met hún niveau van bewustzijn.

Ja!... Spiritualia is er speciaal voor jou; dit, dankzij enkele sponsors!

Maar, er is nog immer nood aan meerdere: niet enkel en alleen om de zware kosten van deze website te helpen dragen, maar vooral om met-ter-tijd een budget te vergaren waardoor de website naar buiten toe beter kan worden gepromoot, en dus nog een véél groter publiek zal kunnen aantrekken, inclusief meerdere interessante vrijwillige bloggers, misschien. En, sponsoren kan al vanaf 1 euro - maar, hoe meer nulletjes achter het cijfer 5 hoe beter! :-) Meer info, of interesse?.... Klik op deze link.

Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf via Zoek&Vind aanmelden. En jawel: als je geen behoefte hebt aan klandezie of naambekendheid kan het natuurlijk ook volledig gratis, zolang deze website blijft bestaan. Denk daarbij: "Dankzij die enkele sponsors..." :-)

Commentaar


Chris Gepost op: 22/10/2018 21:23:55
Chris

Kunnen ze de aarde splijten ? dat vrees ik met die kerncentrales zoals de ramp in Fukushima, wat als die kracht blijft doorwerken ? 


Tsenne Kikke Gepost op: 23/10/2018 0:09:20
Tsenne Kikke

Daarmee de Aarde splijten? :-) Onmogelijk! Toen met CERN wilde opstarten; dacht men dat men de Aarde in een zwart gat zou kunnen omtoveren. In elk geval, beste Chris: ga vannacht, en al de volgende nachten maar gerust slapen, tenzij een andere gedachte jou kwelt... :-)... Groetjes, en bedankt voor die (tijdelijke) bezorgdheid.

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht