ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Het Ierse keurmerk 'SBLAS' ontkent de beweringen van 'Wakker Dier'

Hoe gezond is het rundvlees afkomstig uit Ierland?
door Tsenne Kikke - maandag 15 oktober 2018 17:55

Waarover gaan we het nu hebben? Opnieuw iets over het thema 'Zelfkennis'?... Een "Bah, neen!" kon je al uit de hoofding afleiden, nietwaar?

'k Heb het ditmaal over rundvlees, afkomstig uit Ierland - en, omdat het veel in Nederland verkocht wordt, onderzocht een undercover-onderzoeksteam van 'Wakker Dier' in de winter van 2017 en 2018 dertien Ierse rundveehouderijen. Resultaat: er zou naar het schijnt veel mis zijn met de leefomstandigheden van dat onderzochte Iers rundvee.

De minder positieve punten op een rijtje...

- In de winter staan de dieren maandenlang op stal, meestal op harde betonnen roosters.

- Veel jonge kalfjes lijden pijn door onverdoofde castratie en onthoorning.

- Bijna alle bezochte stallen waren bevuild, soms in sterke mate. Soms stonden de dieren zelfs tot over hun hoeven in de mest.

- Op alle boerderijen waren runderen te zien met kale plekken, waarschijnlijk een gevolg van aangekoekte mest of een infectie, vervolgt de organisatie.

- Acht van de dertien bezochte stallen waren bomvol. In één geval was sprake van sterk vermagerde runderen en had een dier zichtbare verwondingen. Eén veehouder gaf aan zijn dieren het hele jaar door binnen te houden.

Nederland importeert voor miljoenen euro’s aan Iers rundvlees. Het vlees is in veel supermarkten te koop. 'Wakker Dier' vroeg nu aan supermarkten om daarmee te stoppen. Want, voegde het eraan toe: "Iers rundvlees moet volgens de organisatie minimaal voldoen aan de eisen van één ster 'Beter Leven' van de Dierenbescherming."

Mijn vraag is: "Leveren de onderzochte rundveehouderijen wel degelijk aan SBLAS?... Zo kan men, bijvoorbeeld, een onderzoek stellen naar mensen, die huisdieren daadwerkelijk verwaarlozen, maar daarom komen ze nog niet in dierenhandelszaken terecht, die door de dienst 'Dierenwelzijn' werden erkend.

Ontkenning

Het Ierse vlees, dat in Nederland wordt verkocht, valt bijna allemaal onder het keurmerk 'SBLAS', van het Ierse staatsbedrijf 'Bord Bia'. Volgens het bedrijf kloppen de beweringen van 'Wakker Dier' niet. "De suggestie van 'Wakker Dier' dat dierenwelzijn niet belangrijk is voor leden van 'SBLAS' en 'Bord Bia' is fundamenteel en volledig onjuist. Veehouders, die niet voldoen aan strikte criteria, worden niet gecertificeerd," aldus Tara McCarthy, topvrouw van 'Bord Bia'.

Het bedrijf zei dat het van 'Wakker Dier' geen informatie heeft gekregen over de bezochte boerderijen. "De beweringen van Wakker Dier geven geen eerlijke of feitelijke weergave van de hoge normen van Ierse rundvleesproductie, en de naleving ervan bij veehouders. Om de reputatie van het rundvleesproductiesysteem van onze hele natie op basis van een analyse van slechts dertien boerderijen te beoordelen en te schaden, is onrechtvaardig en moedwillig vals."

Bron: ANP/Wakker Dier

Probleempje

'Wakker Dier' tracht mensen dus te overtuigen om via hun website een petitie te ondertekenen - zonder de vraag: "Leveren die onderzochte rundveehouderijen wel degelijk aan SBLAS, en komt dat vlees dan ook in de Nederlandse supermarkten terecht?... te beantwoorden - waarbij het van de gelegenheid gebruik maakt om donaties in te zamelen, alsof het voor een goed 'dierendoel' is bestemd. Maar, hebben we gelijkaardige nieuwsjes wel nodig?...

Ja!... Spiritualia is er speciaal voor jou; dit, dankzij enkele sponsors!

Maar, er is nog immer nood aan meerdere: niet enkel en alleen om de zware kosten van deze website te helpen dragen, maar vooral om met-ter-tijd een budget te vergaren waardoor de website naar buiten toe beter kan worden gepromoot, en dus nog een véél groter publiek zal kunnen aantrekken, inclusief meerdere interessante vrijwillige bloggers, misschien. En, sponsoren kan al vanaf 1 euro - maar, hoe meer nulletjes achter het cijfer 5 hoe beter! :-) Meer info, of interesse?.... Klik op deze link.

Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf via Zoek&Vind aanmelden. En jawel: als je geen behoefte hebt aan klandezie of naambekendheid kan het natuurlijk ook volledig gratis, zolang deze website blijft bestaan. Denk daarbij: "Dankzij die enkele sponsors..." :-)

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2020 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht