ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Dierenartsen trekken aan de alarmbel: "Koop geen kortsnuitige dieren meer!"

Vergeet de mopshondjes en Perzische katten…
door Tsenne Kikke - zaterdag 20 oktober 2018 18:15

SAVAB, de beroepsvereniging voor dierenartsen die met kleine huisdieren werken, vraagt dierenliefhebbers om twee keer na te denken vooraleer tot de aankoop van een kortsnuitige hond of kat over te gaan.

Een prachtige Perzische kat of een wel erg jolig mopshondje, je zag ze vast al passeren op jouw favoriete sociale media, of in één of andere reclamecampagne voor dierenvoeding. Er wordt dan ook gretig gepronkt met de schattige dieren. “Helaas”, zei Louise Mollaert, dierenarts en bestuurder bij SAVAB (Small Animal Veterinary Association Belgium). "Het is hoogtijd dat mensen zich bewust worden van het probleem bij deze dieren. Koop ze niet omdat ze schattig zijn, die dieren worden zo gekweekt,  maar ze zijn niet gezond."
 
Knorrend geluid

Want, achter die platte neus schuilen ze wel degelijk die problemen. Hun snoet, die steeds korter wordt gekweekt, moet wel nog altijd dezelfde hoeveelheid tong en tanden kwijt kunnen. “Alles moet in een steeds kleinere ruimte een plaats vinden”, verduidelijkte Mollaert. “Daardoor drukt het gehemelte van die dieren zodanig tegen het strottenhoofd dat er nog amper lucht kan passeren. En daar kunnen ze dan weer vroegtijdig van sterven.”

Ooit al eens buldog van dichtbij gezien? De kans is groot dat het gepaard ging met een knorrend geluid. Dat is grappig, voor heel even. Maar de honden kunnen eigenlijk gewoonweg niet voldoende ademen. Bekijk het zo: wie lang een verstopte neus heeft, lacht ook niet meer.

Dure chirurgie

Ook de kosten om een kortsnuitig dier te verzorgen, kunnen snel erg hoog oplopen. “Mensen zijn er zich bij het kopen van zo’n dier niet van bewust dat daar op lange termijn erg veel dierenartskosten aan verbonden zijn, net omdat ze zoveel gezondheidsproblemen hebben”, zei Mollaert. “Eigenlijk spreken we tegen onze eigen winkel hoor. Deze dieren vormen een groot deel van ons klantenbestand, maar bij SAVAB denken we liever aan hun welzijn. Eens je ze gekocht hebt, kunnen wij enkel nog proberen de pijn te verzachten door op termijn chirurgische ingrepen te doen. Maar het kan toch niet de bedoeling zijn dat je een dier koopt om het te laten opereren?”
 
Bewustwording

De rassen bestaan al veel langer dan vandaag, maar volgens de dierenarts is hun populariteit vooral de voorbije twee jaar fel gestegen. “We zien wel degelijk een verandering bij de dieren in vergelijking met jaren geleden”, klonk het. Hoe dat kan? “Door enkel te kweken met de dieren die de platste snoet hebben, en vervolgens ook met de nakomelingen daarvan hetzelfde te doen. Door telkens die extreme kenmerken uit te lichten, verandert hun anatomie.”

Het verkopen van buldogs en andere kortsnuitigen helemaal verbieden, heeft volgens Mollaert geen zin. Dat is ook niet ons doel bij SAVAB. “In eerste instantie willen we mensen bewust maken van de praktijken. Ook praten we met andere professionelen in het vak, niet enkel dierenartsen maar ook fokkers. En als we een reclamefilmpje zien op de televisie met een mopshond, zullen we de maker ervan attent maken dat het eigenlijk niet zo verstandig is om de dieren nog populairder te maken dan ze al zijn.”

Maar ook mensen die een hond, kat en zelfs een konijn met korte snoet willen kopen, denken beter goed na over hun aankoop. “Sta er eens bij stil dat ze niet enkel maar schattig hoeven te wezen voor jouw sociale media”, besloot Mollaert. Wie er al eentje heeft, is er ongetwijfeld helemaal dol op. “En wie rekening houdt met de bijzonderheden van het diertje, zullen er erg veel plezier aan beleven. Maar, weet wel dat ze niet goed tegen de warmte kunnen en je ze geen plezier doet met een fikse wandeling.”

Bron: Het Nieuwsblad

Ja!... Spiritualia is er speciaal voor jou; dit, dankzij enkele sponsors!

Maar, er is nog immer nood aan meerdere: niet enkel en alleen om de zware kosten van deze website te helpen dragen, maar vooral om met-ter-tijd een budget te vergaren waardoor de website naar buiten toe beter kan worden gepromoot, en dus nog een véél groter publiek zal kunnen aantrekken, inclusief meerdere interessante vrijwillige bloggers, misschien. En, sponsoren kan al vanaf 1 euro - maar, hoe meer nulletjes achter het cijfer 5 hoe beter! :-) Meer info, of interesse?.... Klik op deze link.

Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf via Zoek&Vind aanmelden. En jawel: als je geen behoefte hebt aan klandezie of naambekendheid kan het natuurlijk ook volledig gratis, zolang deze website blijft bestaan. Denk daarbij: "Dankzij die enkele sponsors..." :-)

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2020 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht