ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Wanneer met een wespensteek naar de spoedafdeling?

Wat kan je doen aan een wespensteek?
door Tsenne Kikke - maandag 3 september 2018 17:10

Spoedafdelingen worden tegenwoordig overspoeld door mensen met een wespensteek. In het ZNA Middelheim hebben ze het zelfs over een verdubbeling in vergelijking met andere jaren. Maar eigenlijk hoef je met een steek - hoeveel pijn die ook doet - niet altijd naar het ziekenhuis. Matthieu Clarysse, stafmedewerker eerste hulp bij het Rode Kruis, legde uit wat je kunt doen nadat je gestoken bent...

Stap 1

Is de angel achtergebleven in de huid? Het komt erop aan om die zo snel mogelijk zelf te verwijderen.

- Doe dat nooit met een pincet. Want dan duw je het gif, dat in de punt van de angel zit, in je huid en loop je een hoger risico op een allergische reactie.

- Neem een plat voorwerp, denk aan een kaart of een latje, en schraap ermee over de huid. Doe dat net onder de plaats waar de angel in de huid zit. Zo schuif je de angel eruit, maar duw je hem niet plat. Het gif kan dus niet ontsnappen.

Weetje: de angel van een wesp blijft niet altijd achter in de huid. Bij bijen is dat wel het geval. Een wesp sterft ook niet na een steek en kan zelfs meerdere keren steken. Als ze je aanvalt en je slaat ernaar, dan kan ze - uit agressie - nog een drietal keer prikken.

Stap 2

- Als de angel niet achterbleef - of, reeds is verwijderd: koel de huid af met ijs of een cold pack. Houd de koeling niet rechtstreeks op de huid, maar leg er een handdoek tussen. De zwelling zal snel verminderen, net als de pijn.

- Koel niet te lang. Werk in sessies van maximum twintig minuten per keer, zo verklein je de kans op vriesletsels. Je kunt om de twee uur wel een nieuw koelmoment inlassen tot de zwelling en de pijn helemaal zijn vervaagd.

Stap 3

- Ga naar de apotheek om jeukwerende zalf. Daarmee ben je na enkele dagen verlost van de grootste last die een wespensteek veroorzaakt.

Weetje: kinderen en volwassenen vertonen gelijkaardige reacties. Kinderen hebben wel een kleiner lichaamsoppervlak, waardoor de zwelling na een steek indrukwekkender (en ook pijnlijker) kan zijn. Maar dit is geen reden tot paniek. De ene persoon kan wél allergischer reageren dan de andere.

Wanneer wel hulp inschakelen?

Volgens Clarysse is een wespensteek meestal makkelijk zelf te verzorgen, maar soms is een bezoek aan de huisarts geen overbodige luxe. “Wie ooit allergisch op een steek heeft gereageerd, weet wat er met het lichaam gebeurt. Wie voor het eerst wordt gestoken, kan bij twijfel medische hulp inschakelen.” Een overzicht van alarmerende signalen:

- Is de huid een aantal dagen na de steek nog rood of dik? Dan kun je langsgaan bij de huisdokter voor verder onderzoek. Geen paniek: zolang de symptomen stabiel zijn, is er wellicht niets ergs aan de hand.

- Verwittig meteen de hulpdiensten (noodnummer 112) als het slachtoffer na enkele minuten volledig begint op te zwellen. Een verdikking van een aantal centimeter rond de steek is vervelend maar normaal, maar een volledig opgezwollen arm of stuk van het lichaam, extreme roodheid over het hele lichaam zijn dat niet, en wijzen op een ernstige allergische reactie.

- Verwittig ook de hulpdiensten (noodnummer 112)  als de persoon in kwestie onwel wordt of ademhalingsproblemen krijgt. Geen actie ondernemen, zou ertoe kunnen leiden dat het slachtoffer het bewustzijn verliest. In deze gevallen moet men in het ziekenhuis snel ingrijpen met tegengif.

- Bel ook 112 als een wesp in de keelholte of mond heeft gestoken. Er kan een inwendige zwelling optreden die onmogelijk zelf te behandelen valt. Snel reageren is ook dan een must...

- Zoek meteen hulp als je in een wespennest bent getrapt. Als één wesp steekt, kan het andere beestjes er ook toe aanzetten. Het gevolg? Meerdere steken bij op een kleinere lichaamsoppervlakte en een grotere zwelling die je best even laat nakijken.

Een persoon, die erover kan meespreken, is de 54-jarige Lieven Van Gils, een Belgische presentator en sportjournalist voor zenders van de Vlaamse openbare omroep VRT.

“Ik werd vorige week gestoken tijdens het joggen," vertelde hij. “En ik was verrast door de gevolgen: mijn lip begon geweldig op te zwellen. Maar toen mijn vrouw thuis de angel had verwijderd, verminderde dat langzaam maar zeker. Omdat ik had gelezen dat je niet naar de dokter hoeft als een steek enkel wat zwelling geeft, en ik verder geen koorts of andere reacties had, ben ik gewoon gaan slapen.

Maar ’s nachts werd ik dan om vier uur wakker met een lip die op springen stond. Ik ben wakker gebleven en besefte ’s morgens dat ik naar een dokter moest. Niet alleen mijn lip was gezwollen, ook mijn wangen, mijn nek, mijn hele gezicht. De dokter zei dat ik beter meteen was langsgekomen, dan had hij me een spuit met cortisone kunnen geven.”

De raad, die doorgaans ook wordt gegeven, is: reageerde je eerder al heftig op een wespensteek, dan stap je het best meteen naar de dokter.

“Maar ik was al eerder gestoken, en toen gebeurde er niets. Was ik toen ook al allergisch? Of ben ik het door deze steek geworden? Ik weet het niet.”

Uiteindelijk is het antwoord niet zo belangrijk. Voor hem, misschien, maar niet voor ons. In elk geval: hopelijk word je nooit gestoken - en, als het dan tóch eens gebeurt, heb je misschien iets aan deze blog gehad.

Bron: Het Nieuwsblad

Ja!... Spiritualia is er speciaal voor jou; dit, dankzij enkele sponsors!

Maar, er is nog immer nood aan meerdere: niet enkel en alleen om de zware kosten van deze website te helpen dragen, maar vooral om met-ter-tijd een budget te vergaren waardoor de website naar buiten toe beter kan worden gepromoot, en dus nog een véél groter publiek zal kunnen aantrekken, inclusief meerdere interessante vrijwillige bloggers, misschien. En, sponsoren kan al vanaf 1 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link.

En, indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf via Zoek&Vind aanmelden. En jawel: indien je geen behoefte hebt aan klandezie of naambekendheid - om het zo diplomatisch mogelijk uit te drukken - kan het ook volledig gratis natuurlijk.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2020 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht