ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Over de soort van muziek die George Ivanovitch Gurdjieff ons indertijd bracht

Tsenne Kikke Auteur
Tsenne Kikke

Geplaatst op
dinsdag 11 september 2018 13:30

De meest raadselachtige en mystieke filosoof uit de vorige eeuw, George Ivanovitch Gurdjieff genaamd, was een man met ongelooflijk veel talenten. In zijn mens-zijn stel ik geen enkele interesse, wél in zijn leringen, zijn geschriften en muzikale composities voor piano uit de jaren 1924-1926, die zijn kosmologische ideeën sterk benadrukten, en vooral geïnspireerd waren door hetgeen hij in Aziatische tempels en kloosters tijdens zijn vele zoektochten had gehoord.

Hoewel hij van geboorte Armeens-Grieks was, paste hij die Oosterse muziek ietwat aan het Westerse gedachtegoed aan - dit, hoogstwaarschijnlijk omdat de instrumenten waarop hij componeerde, met name: piano en harmonium, eerder op westerse getemperdheden waren afgestemd. Soms floot hij er wel eens bij.

Een improvisatie, gebaseerd op een werk van Gurdjieff, wordt hieronder door Makmed the Miller gebracht. Het verkreeg de titel 'Muziek voor Idioten'.

De honderdtallen composities, die Gurdjieff ons in het eerste deel van vorige eeuw bracht, werden ondertussen door diverse musici nagespeeld. Hieronder een hypermoderne uitvoering, getiteld: 'Liederen van Sayyids en derwisjen'.

Advies: zorg ervoor dat het beeld jouw gehele scherm in beslag neemt. :-)

Nota: de man in het midden doet het tamelijk goed, alhoewel ik niet weten kan wat er precies in die momenten zoal in het binnenste van zijn lichaam omging. Weet, dat dit duizendmaal belangrijker is dan het uiterlijke vertoon, gericht aan een publiek bestaande uit toeristen, die eens iets anders willen zien dan buikdansen. :-)

De anderen draaien er maar automatisch op los. Doch, het ging hier vooral om het beluisteren van de muzikale klanken..., en dus niet over het thema 'kanaal-zijn' tussen het Boven en het Beneden.

Mooi, of niet mooi? Toch vond ik die viool er iets teveel aan, en beluister het liever gespeeld met enkel piano en fluit.

Anderzijds, valt er over smaak en kleur niet te redetwisten. Oordeel dus voor jezelf...

Stel je enkel interesse in originele pianomuziek?...

Ja!... Spiritualia is er speciaal voor jou; dit, dankzij enkele sponsors!

Maar, er is nog immer nood aan meerdere: niet enkel en alleen om de zware kosten van deze website te helpen dragen, maar vooral om met-ter-tijd een budget te vergaren waardoor de website naar buiten toe beter kan worden gepromoot, en dus nog een véél groter publiek zal kunnen aantrekken, inclusief meerdere interessante vrijwillige bloggers, misschien. En, sponsoren kan al vanaf 1 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link.

Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf via Zoek&Vind aanmelden. En jawel: als je geen behoefte hebt aan klandezie of naambekendheid kan het natuurlijk ook volledig gratis, zolang deze website blijft bestaan. Denk daarbij: "Dankzij die enkele sponsors..." :-)

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2019 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht