ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Ook interesse een cyborg te worden om over een extra zintuig te beschikken?

Dossier Kleurenleer: Cyborg Neil Harbisson…, een introductie.
door Tsenne Kikke - zaterdag 8 september 2018 14:56

The Bionic Woman', oftewel 'De Vrouw van Zes Miljoen' in het Nederlands, was in de jaren zeventig een TV-serie over een vrouw, die na een ernstig ongeluk werd opgelapt met bionische implantaten en daardoor supersterk werd. Destijds pure science fiction, maar nu komt het behoorlijk dicht bij de realiteit.

De 36-jarige Neil Harbisson, bijvoorbeeld, is kunstenaar en cyborg. Cyborg staat voor 'cybernetic organism', zijnde: een levend wezen waar mechanische elementen aan toegevoegd zijn die functioneren als onderdeel van het lichaam. Voor Harbisson betekent het cyborg-zijn een uitbreiding van de waarneming.

Hij werd geboren met een visuele handicap, maar breidde zijn lichaam uit met een soort antenne die vastzit aan zijn schedel. Die antenne kan hem helpen waarnemen wat hij zelf niet kan zien.

Harbisson werd namelijk geboren met achromatopsie; een zeldzame afwijking, die volledige kleurenblindheid betekent. Zijn ogen zien dus helemaal geen kleur. Hij ziet dus alles wat jij ziet, maar dan wel in zwart-wit. Inmiddels neemt hij als cyborg meer waar van het kleurenspectrum dan mensen met normaal zicht. Dit heeft hij te danken aan zijn 'eyeborg', zoals hij zijn antenne heeft genoemd. Die bevat een cameraatje, gekoppeld aan software die alle kleuren van zijn gezichtsveld omzet in hoorbare tonen.

Bekijk onderstaand filmpje: het is echt de moeite waard! Vooral voor hen die interesse stellen in kleurenleer. Zo brengt de rode kleur rust (ik kom er later op terug), daar waar violet - voor de meesten onder ons: een 'spirituele' kleur - een heel agressieve kleurtint is, et cetera.

Kleuren horen

Het onderliggende principe is dat van het spectrum van golflengtes. Zowel kleuren, evenals als tonen, vinden hun oorsprong in golfjes. De grootte, spreiding en snelheid van de golfjes bepaalt wat we horen of zien. Frequentie betekent: het aantal golftoppen dat per seconde langs een willekeurig punt komt, bijvoorbeeld: het oog of het oor. De maat voor frequentie wordt in Hertz uitgedrukt. In het geluidsspectrum bepaalt frequentie toonhoogte en in het lichtspectrum kleur. Voor zowel geluid als voor licht geldt dat de menselijke zintuigen maar een relatief klein deel van het spectrum kunnen waarnemen: het stopt bij erg hoge en erg lage tonen, en bij ultraviolet en infrarood licht.

Zijn eyeborg meet de frequentie van het binnenkomende licht, en zet die om in geluidsgolven. Dus, in trillingen van een corresponderende frequentie. Dit systeem betekent, dat een kleur steeds aan dezelfde toon is gekoppeld, en ook dat er sprake is van een spectrum: sommige kleuren omschrijft hij als ‘tussen F en F# in’.

De trillingen worden door botgeleiding in zijn schedel geleid. Dat betekent, dat het bot zelf een heel klein beetje trilt, zodat hij ze rechtstreeks kan horen zonder tussenkomst van een koptelefoon of oortjes. Daardoor kan Harbisson nooit ontsnappen aan het 'kleuren luisteren'. Dat lijkt heftig, maar zoals de hele dag kleuren zien went, voelde volgens hem het kleuren luisteren na een half jaar volledig natuurlijk aan. Opvallend is dat hij veel meer kleuren kan herkennen dan wij - want, zijn eyeborg vertaalt ook infrarood en ultraviolet naar geluid.

Mens 2.0

Voor Harbisson gaat het cyborg-zijn echter verder dan praktisch nut. Hij ziet het verrijken van het lichaam als een levend kunstproject, waarbij de cyborg zowel de kunstenaar als het kunstwerk is. Maar hij zet zijn cyborg-lichaam ook als medium in voor nieuw werk. Je ziet dat bijvoorbeeld in zijn 'Sokkensonate': hij gebruikt live zijn eyeborg om kleuren om te zetten in een muziekstuk.

Voor een cyborg verandert zijn relatie tot de wereld. Harbisson zegt zich meer verbonden te voelen met de natuur, omdat hij zich nu kan identificeren met allerlei dieren die eerst ‘anders’ leken. Met insecten bijvoorbeeld, omdat die ook antennes hebben - of, met dolfijnen, omdat die ook geluidstrillingen door botgeleiding kunnen waarnemen. Ook is Harbisson's idee bij veroudering veranderd: als cyborg betekent leeftijd niet per se verval, maar soms juist vooruitgang wanneer techniek verbetert, of wanneer je er beter mee leert omgaan.

Aanvaard worden

In 2010 was Harbisson betrokken bij het oprichten van de 'Cyborg Foundation'. Deze stichting  promoot het leven als cyborg, maar een belangrijk doel is ook het opkomen voor de rechten van cyborgs. Harbisson zelf had bijvoorbeeld veel moeite om zijn paspoort te laten vernieuwen; het extra oog werd niet zomaar geaccepteerd op de pasfoto. Ook helpt de stichting mensen die hun waarneming willen uitbreiden door cybernetica. Bovendien moeten cyborgs geaccepteerd worden in de samenleving, vindt Harbisson. Het voorbeeld van de paspoortfoto is sprekend, maar ook is zijn antenne eens vernield omdat politieagenten dachten dat hij hem gebruikte om opnames te maken waar dat niet mocht. Ook gezonde mensen kunnen cyborgs zijn of worden, zegt Harbisson, en trouwens; wat is gezond eigenlijk? Als je mensen vergelijkt met insecten met antennes, zijn we in zekere zin allemaal gehandicapt, omdat wij geen voelsprieten hebben...

Bron: www.vpro.nl

Nawoorden

Herhaalde malen benadrukte ik het feit, dat indien we over de ogen van een insect zouden beschikken, zoals die van een bij bijvoorbeeld, we dankzij de facetogen de wereld om ons heen, en alles wat daarin vertoeft, op een totaal andere manier zouden beschrijven. Ook zouden we dan het ultraviolette kunnen zien, et cetera.

Om die reden raadt Harbisson ons aan om ook cyborg te worden, teneinde de bestaande zintuigen verder uit te breiden dankzij de gebruikmaking van technologie als onderdeel van het lichaam. "Kennis wordt via onze zintuigen verkregen," zegt hij in onderstaande videoclip, "Als we ons zintuigen zouden uitbreiden, zullen we - als gevolg daarvan - onze kennis kunnen uitbreiden." Ik hoorde de man graag bezig, nu is het aan jou... :-) Geniet ervan!

Mogelijke gevolgtrekkingen, die de moeite waarde zijn te overdenken...

- Een nadenkertje... Het énige verschil tussen een zwarte, bruine, gele of blanke persoon is de getintheid van de oranje kleur. Anders gezegd: de huidskleur van alle mensen is oranje. De pigmentatie doet de rest.

- Zoals ik reeds eerder schreef: het rode geef de mens meer rust dan het gele of het blauwe. Hoe dat komt, is vanwege het feit dat ons oog en ons brein het complementaire in onszelf verwerken. Zo wordt een groen landschap in onszelf in rood verwerkt en worden we rustig, daar waar het gele en het blauwe van de kuststreken ons veel meer energie geeft, en ons dus oppept. Het enige waar je hier mee moet rekening houden, is het verschil tussen een kleurpigment en kleurlicht.

- De roze kleur staat voor Harbisson helemaal bovenaan; een iets, dat zelfs voor mij, dankzij een persoonlijkheid die zich ooit jarenlang in kleurenleer heeft gespecialiseerd, een stevige nadenker is.

Indien je er nog veel meer van aan de weet wenst te komen, is onderstaand filmpje een echte aanrader. Ook kan je kennismaken met Moon Ribas...: dankzij een implantatie beschikt zij over seismisch zintuig, dat bewegingen registreert, waaronder aardbevingen. Interesse?...

Ja!... Spiritualia is er speciaal voor jou; dit, dankzij enkele sponsors!

Maar, er is nog immer nood aan meerdere: niet enkel en alleen om de zware kosten van deze website te helpen dragen, maar vooral om met-ter-tijd een budget te vergaren waardoor de website naar buiten toe beter kan worden gepromoot, en dus nog een véél groter publiek zal kunnen aantrekken, inclusief meerdere interessante vrijwillige bloggers, misschien. En, sponsoren kan al vanaf 1 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link.

Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf via Zoek&Vind aanmelden. En jawel: als je geen behoefte hebt aan klandezie of naambekendheid kan het natuurlijk ook volledig gratis, zolang deze website blijft bestaan. Denk daarbij: "Dankzij die enkele sponsors..." :-)

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2022 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht