ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Een muzikant voerde Konnakol uit waarbij hij de Rij van Fibonacci aanwendde

Hoe de Rij van Fibonacci met Konnakol kan worden gecombineerd…
door Tsenne Kikke - donderdag 6 september 2018 23:14

Toen B. C. Manjunath, muzikant van beroep, een video uploadde, waarin hij zelf de Konnakol-samenstelling uitvoerde, had hij misschien niet verwacht dat het filmpje in drie dagen tijd door meer dan 3 miljoen mensen zou worden bekeken. Maar, wat is er zo speciaal aan?

Om te beginnnen...: Konnakol is een Zuid-Indiase mondeling uitgesproken muziekvorm, waarbij lettergrepen worden gebruikt, het ritme met de handen wordt aangeduid - of, tegelijkerijd met een muziekinstrument kan worden aangevuld. De Deen Henrik Andersen zal jou er hieronder enkele voorbeeldjes van geven...

Maar het speciale aan Manjunath 's uitvoering was, dat hij er de Rij van Fibonacci bij synchroniseerde, en wel in de volgorde van 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55.

In eenvoudige bewoordingen uitgedrukt, is de Rij van Fibonacci een reeks getallen, die begint met 0 en 1, waarbij vervolgens elk volgende element van de rij steeds de som van de twee voorgaande elementen is. De eerste elementen van de rij zijn dan als volgt: 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144, 233, 377, 610, 987, 1597, 2584, 4181, 6765, 10946, enzoooooovoorts.

Ook hier zeggen beelden veel meer dan woorden...

En, wat als je er een drummer bij betrekt?...

Fibonacci-reeksen zijn, bijvoorbeeld, te herkennen in de structuur van een zonnebloem (tel het aantal spiralen waarin de zonnebloempitten gerangschikt zijn), in de verdeling van takken aan bomen, de ordening van bladeren aan takken, de vruchten van een ananas, de bloemen van een artisjok, een ontvouwende varen, de ordening van de schubben van een dennenappel, en zo meer.

Ook in de dichtkunst kan men de Rij van Fibonacci inlassen. Ik paste daarvoor één van mijn gedichten, getiteld 'Aan Adam', uit mijn eertijdse poëziebundel eventjes aan. Niet, dat het écht steengoed is, maar gewoonweg om jou er een voorbeeldje van te geven...


Ik
Heb
haar schouders
ontbloot, en haar
ontheiligde lichtkrans naast mij neergelegd
het maanvocht opgenomen, terwijl ik jouw godvergeten Eva
een hemel beloofde: een slangenloos paradijs in de ware wereld van mijn dromen.

Ja!... Spiritualia is er speciaal voor jou; dit, dankzij enkele sponsors!

Maar, er is nog immer nood aan meerdere: niet enkel en alleen om de zware kosten van deze website te helpen dragen, maar vooral om met-ter-tijd een budget te vergaren waardoor de website naar buiten toe beter kan worden gepromoot, en dus nog een véél groter publiek zal kunnen aantrekken, inclusief meerdere interessante vrijwillige bloggers, misschien. En, sponsoren kan al vanaf 1 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link.

Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf via Zoek&Vind aanmelden. En jawel: als je geen behoefte hebt aan klandezie of naambekendheid kan het natuurlijk ook volledig gratis, zolang deze website blijft bestaan. Denk daarbij: "Dankzij die enkele sponsors..." :-)

Commentaar


Chris Gepost op: 7/09/2018 10:21:52
Chris

humm speciaal :)

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht