ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Dossier Toeval: Onschuldige man zit 17 jaar lang onterecht vast…

… omdat zijn dubbelganger zware overval pleegde
door Tsenne Kikke - dinsdag 4 september 2018 17:09

Naar het schijnt heeft elke mens een dubbelganger, maar wat hierna volgt is een extreem, doch prachtig voorbeeld, gegrepen uit de Wereld van Toevalligheden...

De eerste 15 jaar van zijn gevangenisstraf was Richard Jones woedend op zijn verblijf aldaar. Hij kon maar niet snappen waarom hij daar zat. Hij werd gearresteerd, bericht en veroordeeld voor een roofoverval die hij niet had gepleegd. Richard was boos en verward - terecht. Hij moest wachten tot september 2015, vooraleer alles voor hem ietwat logisch begon te worden...

In mei 1999 haalden twee mannen een man, 'Rick' genaamd, op in een huis in Kansas City, en met z'n gedrieën reden ze naar een Walmart om er geld te pakken te krijgen om er daarna drugs mee te kunnen aankopen. Toen ze de parkeerplaats opreden, sprong 'Rick' uit het voertuig, worstelde - in een poging haar handtas te stelen - een vrouw op de grond, greep haar mobiele telefoon, en stapte ijlings terug in de wagen.

Alle getuigen beschreven die 'Rick' als een Spaanse, of lichtkleurige Afro-Amerikaan, maar niemand keek 'Rick's gezicht' goed aan. Toch kon men aan de hand van getuigen aan de weet komen wie er aan het stuur zat. De chauffeur werd naar het politiebureau gebracht om foto's te bekijken in een poging om 'Rick' te identificeren. Een agent typte daarvoor de namen 'Rick' en 'Richard' in de database. Na het bekijken van meer dan 200 foto's koos de bestuurder uiteindelijk Richard Jones uit.

(Nota: 9 kansen op 10 deed hij dat bewust, omdat de echte dader misschien zijn vriend was  die hij toen kwam ophalen.)

Vervolgens werd er onderstaande foto-opstelling gemaakt, om die daarna aan andere getuigen te laten zien...

Alle getuigen herinnerden zich alleen dat de verdachte een lichtkleurige bruine huid had, dus kozen ze allemaal de enige lichtgekleurde man in de rij, zijnde: Richard Jones.

Hij woonde in Kansas City, Missouri en waagde zich zelden aan die andere kant van Kansas. Hij had geen banden met de locatie waar de verdachte oorspronkelijk werd opgepikt door de twee mannen in het voertuig. Hij had alibi-getuigen, die getuigden dat hij op de dag van het misdrijf bij hen was. Hij kende geen één van de mensen die in het voertuig zaten toen het misdrijf werd gepleegd. Hij werd ook nooit bij de naam 'Rick' genoemd.

Richard Jones, vader van twee kinderen, bleef zijn onschuld uitroepen, maar tevergeefs. Iedereen herkende hem immers als de dader, en werd dan ook veroordeeld. Zelfs mensen, die heel goed wisten dat hij onschuldig was, konden - wettelijk gezien - niets doen.

Het was pas in de gevangenis dat Richard Jones besefte wat er gebeurd was. Verschillende gevangenen wezen hem er immers op dat hij enorm veel leek op Ricky Amos, een bekende in het milieu. Toen het bij Jones begon te dagen, contacteerde hij het Midwest Innocent Project, een non-profitorganisatie die hem wou helpen. “We wisten niet wat we zagen, toen we de zaak onderzochten”, reageerde Jones advocaat. “Iedereen heeft zogezegd een dubbelganger... Wel, wij hebben die van Richard zeker en vast gevonden,” - want..., dit is wat ze vonden:

Je ziet meteen de gelijkenis. Hun kapsels zijn hetzelfde, tot aan hun ringbaardje toe. Het feit dat ze allebei onder de naam Richard leven, maakt de zaak er niet minder ingewikkeld op. Richard Jones werd dus foutief herkend als crimineel Ricky Amos. Een begrijpelijke vergissing, wanneer je de twee door elkaar haalt, maar wel één met zware gevolgen voor de onschuldige Richard Jones.

(Exra nota: Het meest vreemde in de gehele zaak is, dat de ware dader, effectief op het adres woonde waar de twee mannen hem in mei 1999 kwamen ophalen...)

De vier bovenstaande foto's werden dan ook 15 jaar later aan de getuigen uit die tijd voorgeschoteld. Vier van hen wezen Ricky aan, drie zeiden dat ze geen onderscheid konden maken, en één getuige twijfelde, maar koos uiteindellijk toch ook voor Ricky.

De nieuwe bewijzen werden aan een rechter voorgelegd, en op 8 juni 2017 werd Richard Anthony Jones op 42-jarige leeftijd terug op vrije voeten gesteld.

“Ik kan nu eindelijk verder met mijn leven," zei hij toen aan de 'Kansas City Star'. Maar zijn dochters zijn intussen 24 en 19, iets wat de man heel verdrietig maakte. Door al die tijd in de gevangenis door te brengen, kon hij hen immers onterecht niet zien opgroeien.

Achteraf werd er een speciaal Donatiefonds opgericht, teneinde gelden te verzamelen opdat hij zich in de maatschappij zou kunnen aanpassen, en zijn tijd - in plaats van werk te gaan zoeken - zou kunnen besteden aan terug contact op te nemen met zijn familieleden, vrienden en oude kennissen. Uiteindelijk werd er iets van een 10.000 US$ ingezameld...

En, nog iets: Ricky Amos kreeg geen gevangenisstraf, omdat hij nooit voor die feiten veroordeeld werd.

Het is niet de eerste maal dat vanwege  de verklaringen van ooggetuigen onschuldigen achter de tralies belanden... En nog iets: naar het schijnt heeft elke mens 7 dubbelgangers. Er zijn zelfs mensen die ernaar op zoek gaan... Bekijk het filmpje in zijn geheel!

Ja!... Spiritualia is er speciaal voor jou; dit, dankzij enkele sponsors!

Maar, er is nog immer nood aan meerdere: niet enkel en alleen om de zware kosten van deze website te helpen dragen, maar vooral om met-ter-tijd een budget te vergaren waardoor de website naar buiten toe beter kan worden gepromoot, en dus nog een véél groter publiek zal kunnen aantrekken, inclusief meerdere interessante vrijwillige bloggers, misschien. En, sponsoren kan al vanaf 1 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link.

Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf via Zoek&Vind aanmelden. En jawel: als je geen behoefte hebt aan klandezie of naambekendheid kan het natuurlijk ook volledig gratis, ... zolang deze website blijft bestaan. :-)

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht