ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Beroemde 'feeën'-foto's te koop gesteld op een veiling

Bestaan feeën? Volgens sommigen wel…
door Tsenne Kikke - zaterdag 29 september 2018 15:31

Binnenkort worden er in Engeland twee foto's, die deel uitmaakten van de beruchte 'Cottingley Fairies'-vervalsing, geveild. Men verwacht dat ze tezamen minstens iets van een 2000 euro zullen opbrengen, hopelijk veel meer.

De afbeeldingen, die naar verluidt elfjes toonden die naast twee jonge meisjes dartelden, waren vanaf 1917 een ware sensatie, zowel voor de paranormale onderzoekers uit die tijd, evenals voor het grote publiek. Natuurlijk werden ze toen heftig bediscussieerd. Toch was het Sir Arthur Conan Doyle, de schepper van Sherlock Holmes, die de afbeeldingen grondig onderzocht, en concludeerde dat ze echt waren.

Het debat over de vraag of de afbeeldingen wel of niet echt waren, duurde decennialang, totdat de twee meisjes van op de foto's, namelijk: de toenmalige 16-jarige Elsie Wright en de 9-jarige Frances Griffiths, in 1983 bekenden dat ze onecht waren. Volgens de berouwvolle vervalsers waren de feeën gewoonweg illustraties, die ze uit een boek hadden geknipt, en zorgvuldig met spelden hadden gepositioneerd, opdat het leek alsof ze ermee in interactie waren. Ook zeiden ze daarbij dat ze écht geloofden dat feeën bestonden, en dat ze daarmee aan de buitenwereld het bewijs wilden leveren.

De foto's namen ze zelf, nadat Elsie het fototoestel van haar vader had ontleend. De tweede foto, waarop een dansende gnoom te zien is, trokken ze 2 maanden na de eerste foto.

De vader van Elsie, een amateurfotograaf, ontwikkelde de foto's in zijn donkere kamer, en dacht er geen moment aan dat ze vals waren. Zijn vrouw Polly geloofde ook heel sterk in het bestaan van feeën en gnomen, en in 1919 nam ze de foto's mee naar de theosofische vereniging in Bradford, omdat men er die avond een lezing ging houden over dat thema.

Van toen af aan verspreidde het nieuws zich in alle theosofische kringen. Er werd zelfs een expert aangesteld, die ervan kopijen maakte, waardoor de foto's ook onder het grote publiek konden worden verkocht en verspreid. Het meest grappige van het verhaal was dat Elsie een camera aangeboden  kreeg, met de vraag om nog meer beelden vast te leggen. En, ja: in 1920 slaagden de twee meisjes er nogmaals in om nog drie extra foto's te nemen...

En, zoals vaak het geval is als het gaat om vervalsingen die achteraf een eigen leven gaan leiden, schaamden de jonge meisjes zich ervoor om zoveel mensen voor de gek te hebben gehouden; vooral, de beroemde auteur Doyle, en daarom hielden ze zich zolang stil over dat bedrog.

Ondanks de twijfelachtige aard van de beelden, zijn ze ongetwijfeld een belangrijk onderdeel van de paranormale geschiedenis geworden, en zouden ze dus binnenkort via 'Dominic Winter Auctioneers' in handen kunnen komen van verzamelaars.

Als jij jezelf dus geroepen voelt om er een potentiële eigenaar van te worden, heb je nog maar tot volgende week donderdag de tijd om het geld bij elkaar te schrapen.

Ja!... Spiritualia is er speciaal voor jou; dit, dankzij enkele sponsors!

Maar, er is nog immer nood aan meerdere: niet enkel en alleen om de zware kosten van deze website te helpen dragen, maar vooral om met-ter-tijd een budget te vergaren waardoor de website naar buiten toe beter kan worden gepromoot, en dus nog een véél groter publiek zal kunnen aantrekken, inclusief meerdere interessante vrijwillige bloggers, misschien. En, sponsoren kan al vanaf 1 euro - maar, hoe meer nulletjes achter het cijfer 5 hoe beter! :-) Meer info, of interesse?.... Klik op deze link.

Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf via Zoek&Vind aanmelden. En jawel: als je geen behoefte hebt aan klandezie of naambekendheid kan het natuurlijk ook volledig gratis, zolang deze website blijft bestaan. Denk daarbij: "Dankzij die enkele sponsors..." :-)

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2020 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht