ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Word de omschakeling tussen winter- en zomertijd afgeschaft?

Europese Commissie wil af van systeem zomer- en wintertijd.
door Tsenne Kikke - vrijdag 31 augustus 2018 15:17

De Europese Commissie gaat vandaag een voorstel op tafel leggen om de halfjaarlijkse omschakeling tussen winter- en zomertijd af te schaffen. Dat voorstel moet dan nog wel door het Europees Parlement en de lidstaten worden goedgekeurd - en, zo'n eventuele afschaffing moet bovendien de instemming van alle 28 lidstaten verkrijgen.

De Europese Commissie wil dus af van het systeem van zomer- en wintertijd. "De mensen willen het, wij doen het," zei voorzitter Jean-Claude Juncker.

Uit een enquête van de commissie, waaraan zogezegd een kleine '5 miljoen Europese burgers' deelnamen, bleek eerder deze week dat 80 procent het hele jaar door dezelfde tijd wil. Het zou de zomertijd moeten zijn. Of het dagelijks bestuur van de EU dat ook vindt, of liever de wintertijd behoudt, moet nog blijken.

80 procent ?

Van tevoren had de commissie benadrukt dat de online enquête geen referendum was. Representatief was de peiling ook niet, want van de 4,6 miljoen mensen die hun mening gaven, kwamen er zo'n dikke drie miljoen uit Duitsland, slechts 26.000 uit Italië (60 miljoen inwoners), 60.000 uit België (11 miljoen inwoners), en zo meer. Op basis hiervan valt dus niet te zeggen hoe alle Europeanen erover denken.

Voor- en nadelen

Het Europees Parlement bepaalde in februari dat nader onderzoek moet worden gedaan naar de voor- en nadelen van het verzetten van de klok. Zoals je weet, wordt op de laatste zondag van maart de klok een uur vooruit gezet, en op de laatste zondag van oktober een uur terug.

Deze zomertijdregeling geldt sinds 1996 in de hele EU, en kent - zoals met alles - zowel 'vrienden' als 'vijanden'. Voorstanders stelden dat energie wordt bespaard omdat lampen later aan worden gezet. Tegenstanders zeiden dat het bewijs hiervoor rammelt, en wezen erop dat de verstoring van het bioritme gezondheidsschade veroorzaakt.

Als we de uurwisseling zouden afschaffen, zou jij dan de wintertijd (vroeg klaar, vroeg donker) of de zomertijd (laat klaar, laat donker) willen behouden?

Als de vraag aan mensen, die het zouden kunnen weten , wordt gesteld, zoals weerpresentator Frank Deboosere bijvoorbeeld, dan verkrijgen we een pleidooi voor de wintertijd, omdat die dichter aansluit bij de echte zonnetijd (om 12 uur hoort die pal boven ons te staan). Als we niet zouden omschakelen naar wintertijd, zou de ochtendspits bijvoorbeeld maandenlang in de duisternis verlopen. En dat vergroot de kans op ongevallen, klonk het.

Nu maar hopen, dat er iemand bij is die zich nog herinnert waarom men het ooit heeft ingevoerd...

Ja!... Spiritualia is er speciaal voor jou; dit, dankzij enkele sponsors!

Maar, er is nog immer nood aan meerdere: niet enkel en alleen om de zware kosten van deze website te helpen dragen, maar vooral om met-ter-tijd een budget te vergaren waardoor de website naar buiten toe beter kan worden gepromoot, en dus nog een véél groter publiek zal kunnen aantrekken, inclusief meerdere interessante vrijwillige bloggers, misschien. En, sponsoren kan al vanaf 1 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link.

En, indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf via Zoek&Vind aanmelden. En jawel: indien je geen behoefte hebt aan klandezie of naambekendheid - om het zo diplomatisch mogelijk uit te drukken - kan het ook volledig gratis natuurlijk.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2022 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht