ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Kledingzaak moest zware boete betalen voor het weigeren van mannelijke sollicitant

Tegenwoordig moet men heel goed voor hetgeen men schrijft of publiceert.
door Tsenne Kikke - donderdag 23 augustus 2018 20:14

Werkgevers moeten vandaag de dag écht oppassen op hetgeen ze hardop zeggen of schrijven; een iets, dat in de vorige eeuw totaal ondenkbaar was. Als jij, als werkgever, je beter omringd voelt met mannen, mag je na een sollicitatiegesprek vrouwen natuurlijk weigeren, ... zolang je de reden ervan maar niet publiekelijk bekend maakt. Want, ...
 
... zo heeft Leuvense arbeidsrechtbank een kledingwinkel veroordeeld wegens discriminatie op basis van geslacht. De winkel wilde een vrouw aanwerven, had daarom de kandidatuur van een man geweigerd, en moet nu een schadevergoeding van zowat zes maanden loon betalen.

De rechter oordeelde dat het geslacht van de sollicitant de enige reden voor de weigering was, wat neerkomt op een vorm van discriminatie. De man had gesolliciteerd voor de functie van stockbeheerder in een kledingzaak. In een mail die de man ontving stond letterlijk dat het bedrijf op zoek was naar een ‘vrouwelijke collega’.

De man diende klacht in bij het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen. Een bemiddelingspoging mislukte, en de zaak werd voor de arbeidsrechtbank gebracht. Die oordeelde dat er discriminatie in het spel was. De winkel moet nu een schadevergoeding van 13.290 euro en intresten betalen, wat neerkomt op zes maanden loon, inclusief vakantiegeld en eindejaarsbonus. Het IGVM krijgt een symbolische euro.

De winkel waarvan sprake in het vonnis is ondertussen veranderd van eigenaar. De nieuwe eigenaar heeft de huidige openstaande vacature wel correct uitgeschreven voor vrouwen én mannen.

Stereotypen

"Werkgevers zijn er nog te vaak van overtuigd dat sommige functies beter passen bij vrouwen en andere bij mannen. Die overtuigingen berusten op stereotypen en vooroordelen en moeten verdwijnen," reageerde Liesbet Stevens, adjunct-directeur van het IGVM.

Volgens het Instituut werd het in deze zaak duidelijk dat het geslacht van de sollicitant de enige reden vormde voor de weigering. En dat terwijl elke weigering van aanwerving op basis van geslacht, genderidentiteit of genderexpressie een directe discriminatie vormt en dus in strijd is met de genderwet. ‘"Elke sollicitant moet worden geëvalueerd op basis van objectieve criteria die gelinkt zijn aan de positie. Het staat de werkgever vrij om de volgens hem of haar meest competente kandidaat te kiezen, maar de keuze wordt beperkt door het non-discriminatiebeginsel," luidde het.

Fysiek zwaar werk

Juridisch experte Annelies Cardon van het IGVM wees erop dat ook een vacature alleen voor mannen uitschrijven, bijvoorbeeld voor zwaar werk, strafbaar is. "Je kan er in een vacature wel op wijzen dat het om fysiek zwaar werk gaat, maar als een vrouwelijke sollicitant over de juiste competenties blijkt te beschikken, mag je haar niet weigeren omwille van haar geslacht."

Uitzondering

De enige uitzonderingen op die regel zijn de ‘wezenlijke en bepalende beroepsvereisten’, waarbij het geslacht dan een bepalende vereiste is om een functie uit te voeren. Voorbeelden daarvan zijn de vrouwelijke rol in een toneelstuk, zangeres in een musical of model: een iets, dat in de wereld van de Oude Grieken en Romeinen eveneens ondenkbaar was. In de wereld van het theater werden vrouwen nu eenmaal geweigerd. Indien daarin toch een vrouw een rol moest vervullen, werd dat aan het aanwezige publiek aangetoond door het masker dat men voor het gelaat droeg.

Onze sollicitant had er misschien goed aan gedaan om te beloven dat hij een vrouwelijk masker zou dragen... Welk masker? Die had de zaakvoerder zelf mogen uitkiezen. Natuurlijk zou dat geen oplossing zijn indien hij van plan was om zo nu en dan eens aan haar lichaam te prutsen... :-)

Bron: De Standaard

Ja!... Spiritualia is er speciaal voor jou; dit, dankzij enkele sponsors!

Maar, er is nog immer nood aan meerdere: niet enkel en alleen om de zware kosten van deze website te helpen dragen, maar vooral om met-ter-tijd een budget te vergaren waardoor de website naar buiten toe beter kan worden gepromoot, en dus nog een véél groter publiek zal kunnen aantrekken, inclusief meerdere interessante vrijwillige bloggers, misschien. En, sponsoren kan al vanaf 1 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link.

En, indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf via Zoek&Vind aanmelden. En jawel: indien je geen behoefte hebt aan klandezie of naambekendheid - om het zo diplomatisch mogelijk uit te drukken - kan het ook volledig gratis natuurlijk.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2022 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht