ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Is normaal zijn een illusie?…

Dossier Zelfmoord: een aavulsel …
door Tsenne Kikke - zaterdag 4 augustus 2018 18:52

Mensen, die op deze Spiritualia website belanden, kunnen misschien in het spirituele deel van en in zichzelf interesse stellen - tenzij ze de naam 'Spiritualia' associeerden met geestrijke dranken.

Enerzijds zijn leden van die laatste groep van harte welkom, maar anderzijds is de kans veel te groot dat ze zich aan de dingen die ik publiceer, zullen ergeren. Velen onder hen zijn nu eenmaal dermate sterk met hun lichaam vergroeid, dat ze geen benul hebben dat ze meer hadden kunnen 'zijn'.

En, alhoewel je misschien reeds weet dat het innerlijke van de mens - voor mij - ietwat belangrijker is dan de uiterlijke verpakking ervan, weerspiegelt dat uiterlijke het innerlijke. Ik bedoel: indien er nog van een 'innerlijke' sprake kan zijn, natuurlijk.

Dat 'innerlijke' heeft in de zogenaamde 'spirituele wereld' diverse namen verkregen. Daar waar de ene het de naam 'essentie' geeft, spreken anderen over een 'ware ik', 'ziel', 'het kleine kind - of, 'dat iets in onszelf', et cetera. Allemaal woorden om de dingen uit onze verbeeldingswereld te benoemen, tenzij men er nog daadwerkelijk over beschikt, en men dus écht 'weet' waarover men spreekt.

Maar, net als het feit, dat nadat iemand is gestorven, wordt beweerd dat de overledene naar de 'hemel' gaat, en nooit naar 'het vagevuur' of 'de hel', wordt er nooit bij vermeld dat in de lichamelijke voertuigen van sommige mensen dat innerlijke reeds lange tijd is 'weggekwijnd', of 'afgestorven'. Woorden, zoals 'Laat de doden de doden begraven' zijn dan ook op hen, én op sommige van hun nabestaanden, van toepassing.

Maar, 'k weet het: net als over naar de hel of vagevuur gaan, wordt er over het onderwerp 'Zijn' niet graag gesproken - want, indien men één vinger naar iemand wijst, wijst men tegelijkertijd drie vingers naar zichzelf. Een reden temeer, misschien, om over het mogelijke ontbreken van dat innerlijke te zwijgen, denk ik.

Laten we ons dus over dat 'innerlijke' zwijgen, en ons eventjes met de 'verpakkingen' bezighouden, zijnde: de potentiële voertuigen van dat zogenaamde 'innerlijke'...

Elke mens beschikt over de een of andere fysieke gave - en, sommigen munten daarin uit. Zo zijn er uitstekende wielrenners, goede voetballers en andere sportlieden, acrobaten, zangers, toneelspelers, muzikanten, chirurgen, filmacteurs, vrouwen met 'uitstekende' kwaliteiten, enzovoorts, enzovoorts, enzovoorts. Zo kan, bijvoorbeeld, de meest primitief ingestelde mens een beroemdheid worden omdat hij/zij goed kan acteren, zingen, stelen, of wat dan ook, en er zelfs schatrijk van worden.

Over uiterlijkheden gesproken... Nu moet ik wel toegeven, dat als ik op een operatietafel lig, ik veel liever geopereerd wordt door een chirurg met een witte jas aan, dan door iemand die er in zijn zwembroek komt binnen gewaggeld, met zwemvliezen aan de voeten, een snorkel op zijn aangezicht, en die zich daarenboven op een knettergekke manier gedraagt.

Ik heb het dus niet langer over een afwezig innerlijke, maar over een knotsgekke persoonlijkheid.

Toch kan een mens met een knotsgek uiterlijk zichzelf trachten te verantwoorden door aan ons de vraag te durven stellen: "Wat is normaal?".

Normaal zijn, is een illusie

Rick Genest, een gothic, alias 'Zombie Boy', bijvoorbeeld, dacht hoogstwaarschijnlijk dat hij daarop een logisch antwoord kon geven. Daarom gaf hij daar vorig jaar zelfs een korte voordracht over, beginnende bij het navertellen van zijn eigen levensverhaal, waardoor het duidelijk werd dat zijn vreemd gedrag te wijten was aan een tumor in de hersenen toen hij nog een teenager was.

Op 21-jarige leeftijd moest hij 'op een meer volwassen manier gaan nadenken', en het was toen dat hij besliste om zich te laten tatoeëren. Dit, en de rest van zijn driest verhaal, kan je veel beter uit zijn eigen mond aanhoren...

Filmpje bekeken? Rick aanhoord?... Wat viel er vooral op?

Is het jou opgevallen, dat - naast de zwart-witte beelden - de zaal verdonkerd was? Bekijk andere TEDx-filmpjes, en stel voor jezelf vast dat de lezingen meestal in een helverlichte zaal plaatsgrijpen, en dat men zeer duidelijk de leden van het aanwezige publiek in kleur kan zien. Kortom: Rick's publiek bestond voornamelijk uit - om het zo diplomatisch mogelijk uit te drukken - 'monochrome sympathisanten'.

Vanwege die tumor was die man hoogstwaarschijnlijk nooit echt gelukkig geweest. Hij bracht de dingen met een zelfbespottende glimlach. Maar, indien je achter de woorden kon luisteren, herkende je heel veel verdriet en persoonlijk lijden.

Die Rick Genest had zijn wereldse beroemdheid vooral te danken aan Lady Gaga. In haar videoclip 'Born this way', het manifest van Moeder Monster uit 2011, stond hij aan haar zijde.

Op 7 augustus zou hij 33 jaar oud zijn geworden, doch vertikte het om die ouderdom te bereiken door aan zelfdoding te doen. Hij vond er niet beter op dan zich vanop zijn balkon op de vierde verdieping naar beneden te werpen. Daar waar de politie vaststelde dat het om zelfmoord ging, beweerden familieleden dat het een ongeval was.

De waarheid zullen we nooit kennen - en, hoeven we ook niet te weten. Tenslotte handelde deze blog niet zozeer over Rick Genest, maar over het feit dat het Leven - ondanks alles - écht de moeite waard is om geleefd te worden. Wel is het daarbij belangrijk te beseffen hoe belangrijk het is om over gezonde hersenen te beschikken, en ja: zelfs dán is de kwaliteit van de inhoud ervan even primordiaal.

Anders gezegd, kan men er misschien goed aan doen om minder positieve gedachten door heilzamere te vervangen, aangeleerde geloofsovertuigingen onder de loep van het eigen denken te brengen, leugens van waarheden te leren onderscheiden, en te beseffen dat men véél meer is - of: kan zijn - dan enkel en alleen dat vergankelijk lichaam. Werp het dan ook niet zomaar weg. Toch niet zolang je het niet voor iets anders hebt omgeruild. Maar, dat wist je natuurlijk al, nietwaar?

Ja!... Spiritualia is er speciaal voor jou; dit, dankzij enkele sponsors!

Maar, er is nog immer nood aan meerdere: niet enkel en alleen om de zware kosten van deze website te helpen dragen, maar vooral om met-ter-tijd een budget te vergaren waardoor de website naar buiten toe beter kan worden gepromoot, en dus nog een véél groter publiek zal kunnen aantrekken, inclusief meerdere interessante vrijwillige bloggers, misschien. En, sponsoren kan al vanaf 1 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link.

En, indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf via Zoek&Vind aanmelden. En jawel: indien je geen behoefte hebt aan klandezie of naambekendheid - om het zo diplomatisch mogelijk uit te drukken - kan het ook volledig gratis natuurlijk.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht