ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Insectendoder verandert fruitvliegjes in zombies

Moeder Natuur houdt er vreemde praktijken op na om het evenwicht in een groep te behouden.
door Tsenne Kikke - zondag 26 augustus 2018 14:27

Filosofie - Theorie - Praktijk

De mens, die niet aan Zelfkennis doet, heeft spijtig genoeg geen enkel idee over hoe de wereld en het leven precies in elkaar steken. En, zelfs indien het hem wordt uitgelegd, snapt hij enkel en alleen het filosofische gedeelte ervan, en kan er dus op een filosofische manier over meepraten... alsof hij er alles over afweet. :-)

Toch ben ik wetenschappers écht dankbaar, omdat ze na jarenlang onderzoek geheel toevallig het filosofische in het theoretische weten om te zetten. Wel gaat het in de wereld van Zelfkennis erom om zowel het filosofische evenals het theoretische in de praktijk toe te passen. Niet gemakkelijk, maar dan ook weeral niet totaal onmogelijk voor de persoon die geen angst heeft superinspanningen te leveren.

Vandaag heb ik het over een interessant thema: een thema, dat ik reeds eerder meermaals heb aangehaald...

Moeder Natuur houdt van evenwicht, en ze heeft er dan ook een handje van weg om een halte toe te roepen aan aantallen die veel te groot worden. Ik heb het nu niet over overbevolking waardoor mensen elkaar, bijvoorbeeld, via oorlogen automatisch uitmoorden, maar over het leven van insecten. Want, hoe talrijker een soort aangroeit, hoe groter de kans dat die wordt aangevallen door zijn aartsvijand, namelijk: de Entomophthora muscae. In de volksmond worden deze schimmel ook wel 'klapkont' genoemd, omdat het lichaam van het aangetaste insect openbarst van zodra de schimmel rijp is. Wereldwijd zijn er ongeveer 150 soorten van bekend.

Deze schimmels komen vooral voor in vochtige bossen in gematigde en tropische gebieden. Ze doorgroeien de gastheer met een subiculum, een mycelium met een wol- of korstachtige structuur, waaruit vlezige ascocarpen, ook wel zakjeszwammen genoemd, groeien.

Indien je van zombies houdt, maar ook van insecten, dan is onderstaand videoclip echt iets voor jou!

Zo deed wetenschapster Carolyn Elya onderzoek naar een schimmel, die 'insectenvernietiger' wordt genoemd, en kwam tot het besef hoe die een angstaanjagend, dodelijk effect op fruitvliegjes kan hebben. Bekijk onderstaand filmpje om erachter te komen op welke manier deze schimmel het lichaam en brein van een fruitvliegje steelt.

De sporen van deze schimmel kiemen, en groeien tussen het uitwendige skelet van het insect tot binnenin het lichaam. Daar vermenigvuldigt de schimmel zich snel, en bereikt uiteindelijk de hersenen van het insect. Wanneer het insect bijna helemaal door de schimmel is overwoekerd, neemt Entomophthora de touwtjes in handen. Ze beïnvloedt het gedrag zodanig dat het geparasiteerde insect met zijn laatste krachten zo hoog mogelijk in een plant klimt. De geïnfecteerde zombie-insecten sterven vervolgens in een typische houding meestal ondersteboven bovenaan een grasstengel. Hierdoor geraken de schimmelsporen optimaal verspreid.

De sporen van Entomophthora zijn daarenboven voorzien van een speciale, zeer kleverige slijmlaag, zodat ze heel gemakkelijk aan een volgend geschikt insect blijven kleven. Eender welk ander insect of dier die met het slachtoffer in aanraking komt, geraakt zo ook op zijn beurt besmet.

Iedere soort uit het geslacht Entomophthora is aangepast aan zijn eigen gastheer. Zo maakt de soort Entomophthora muscae ('insectendoder van de vlieg') meestal slachtoffers bij  vliegen, de soort Entomophthora forficulae vind je bij oorwormen en de soort Entomophthora gryllii doodt sprinkhanen. Er zijn wel gastheren die last hebben van verschillende Entomophthora-soorten. Sporen van deze schimmels worden dus best steeds onder de microscoop bekeken om ze met zekerheid op naam te brengen.

Over het thema 'parasitisme' heb ik het reeds eerder gehad, meermaals zelfs. Zo vond ik de cordyceps een even merkwaardige schimmel. Maar, laten we het woord aan Sir David Attenborough geven...

Bronnen: National Geographic & www.naturetoday.com

Ja!... Spiritualia is er speciaal voor jou; dit, dankzij enkele sponsors!

Maar, er is nog immer nood aan meerdere: niet enkel en alleen om de zware kosten van deze website te helpen dragen, maar vooral om met-ter-tijd een budget te vergaren waardoor de website naar buiten toe beter kan worden gepromoot, en dus nog een véél groter publiek zal kunnen aantrekken, inclusief meerdere interessante vrijwillige bloggers, misschien. En, sponsoren kan al vanaf 1 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link.

En, indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf via Zoek&Vind aanmelden. En jawel: indien je geen behoefte hebt aan klandezie of naambekendheid - om het zo diplomatisch mogelijk uit te drukken - kan het ook volledig gratis natuurlijk.

Commentaar


Chris Gepost op: 27/08/2018 16:42:59
Chris

Hey Angelus, de natuur is toch 'straf' ... alles wordt benut :) ik vind het wel een beetje vies brrr :)


Tsenne Kikke Gepost op: 27/08/2018 17:24:33
Tsenne Kikke

Beste Chris, indien je in een leven na dit leven geloof hecht, zorg er gewoonweg voor dat je niet als een fruitvliegje of ander insect terugkomt. :-)

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2022 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht