ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Iraanse tiener gearresteerd vanwege haar gepubliceerde dansvideo's

In landen als Iran zijn er nog immer strenge wetgevingen. Onverantwoord?…
door Tsenne Kikke - maandag 9 juli 2018 20:50

In Iran werd de 19-jarige Maedeh Hojabri gearresteerd, die met haar meer dan 300 dansvideo's op Instagram honderdduizenden volgers had. Ook drie andere populaire Instagramgebruikers werden opgepakt voor de foto's en video's die zij op het platform plaatsten.

De ene keer danste Hojabri op westerse popmuziek, de andere keer op Iraanse nummers. Haar populaire filmpjes hebben, naast het gedans, één ding gemeen: ze verschijnt steevast zonder hoofddoek in beeld.

(1) In Iran mogen vrouwen niet in het openbaar dansen. Ook thuis niet in het bijzijn van mannen die geen naaste familie van hen zijn - en (2) ze zijn verplicht om in het openbaar een hoofddoek te dragen.

Nota: Indien de filmpjes offline worden gehaald gewoonweg naar YouTube gaan en de naam 'Maedeh Hojabri' intypen.

Voor ons, zijnde: 'hoogontwikkelde meest beschaafde mensen', is het natuurlijk onbegrijpelijk dat dansende vrouwen de verbeeldingswerelden van primitief ingestelde mannen kunnen ophitsen, waardoor ze door hun eigen instinctieve seksuele gevoelens worden overweldigd, met alle mogelijke gevolgen van dien. Zo zou zo'n man kunnen zeggen: "Vreemd! Eerst hitste die vrouw mij op, en daarna klaagde ze omdat ik me aan haar vergreep... Onvoorstelbaar!"

Iran is België, noch Nederland niet. Anders gezegd: In landen als Iran denkt men te weten hoe sommige mannen op een mechanische manier in elkaar zitten... Om die reden is - volgens de  regeringsleiders van aldaar - voorkomen veel beter dan genezen. Absurd, nietwaar? Of, niet waar?

In elk geval werd Hojabri's account sinds haar arrestatie geblokkeerd. Wel zijn haar video's nog steeds terug te vinden op andere Instagramkanalen. En, om de jonge vrouw te steunen, plaatsten sommige Iraniërs hun eigen dansvideo's op diverse sociale media.

De vier aangehoudenen zijn inmiddels op staatstelevisie verschenen. Huilend en trillend vertelde Hojabri dat het niet haar bedoeling was om aandacht te trekken met haar filmpjes.

Als man verkleed

In Iran zijn Facebook, Twitter en YouTube geblokkeerd, al gebruiken miljoenen Iraniërs de sites alsnog via VPN en andere digitale omwegen. De Iraanse politie zei dat de komende dagen meerdere Instagram-accounts te zullen afsluiten.

Iraanse vrouwen trokken eerder dit jaar nog internationale aandacht door in het openbaar hun hoofddoek af te nemen uit protest. In april wisten vijf Iraanse vrouwen, vermomd als man, een voetbalstadion binnen te glippen. En, tijdens de WK-wedstrijd Iran-Spanje mochten vrouwen voor het eerst in 40 jaar tijd een wedstrijd bekijken in een voetbalstadion.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht