ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Hoe muggen onderzoekers kunnen inspireren

Voor onderzoekers is de muggenbeet het uitgangspunt voor het creëren van een pijnloze injectienaald.
door Tsenne Kikke - vrijdag 6 juli 2018 16:43

Je hoort ze goed in de slaapkamer, maar voelt ze niet wanneer ze toeslaan: muggen. Die lastpakken kunnen namelijk pijnloos prikken. Amerikaanse onderzoekers van de Ohio University bekeken alle literatuur over hoe een mug prikt en daarna bloed opzuigt. Ze wilden het mechanisme achterhalen. Tevens deden ze studie naar de snuit van een mug, en bepaalden de hardheid van de onderdelen.

De snuitpunt blijkt zacht, meer naar binnen toe wordt die harder. Dat uiterste puntje gebruikt de mug om een geschikte plek te vinden om toe te slaan. Daarna brengt hij een buis naar binnen met een zaagstructuur aan de buitenkant. Die buis trilt met 15Hz met een beweging van minder dan een tiende millimeter. Die trillende zaag maakt gevoelloos binnendringen makkelijker. De vereiste druk is drie keer minder dan met een injectiespuit.

Nadat de zuigbuis in de huid zit, levert de mug een pijnstiller en gaat met de zachte snuittip op zoek naar een bloedvat. Indien gevonden, gebruikt de mug opnieuw een trilbeweging om dieper door te dringen. Dat gebeurt met een frequentie van circa 5Hz. Wanneer de tip eenmaal in het bloedvat zit, begint de mug bloed te zuigen.

Deze kennis is de basis voor een ontwerp van een injectienaald. Hierbij wordt uitgegaan van een dubbele naald. De ene buis, die wat zachter is, om te prikken en het medicijn toe te dienen of bloed af te tappen. Het tweede, iets hardere onderdeel, dient om een licht verdovingsmiddel in te brengen

Bron: Eos Wetenschap

Verantwoordbaar?

Of men er ooit de nodige gelden voor zal vrijmaken, is - volgens mij - twijfelachtig. Enkel hooggevoelige mensen, waaronder kinderen, die bang zijn van een naald, kunnen er misschien baat bij hebben. Misschien, zolang ze maar niet naar die gesofisticeerde injectienaald kijken. Doch, het onderliggende idee ervan is wel knap, vind ik.

In elk geval: wie of wat in de wereld van Moeder Natuur de mug ooit heeft 'uitgevonden', verdient een gouden medaille voor het ingenieuze deel ervan. Doe het maar eens na...

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Spiritualia heeft nood aan sponsors: niet enkel en alleen om de zware kosten van deze website te helpen dragen, maar vooral om met-ter-tijd een budget te vergaren waardoor de website naar buiten toe beter kan worden gepromoot, en dus een veel  groter publiek zal kunnen aantrekken, inclusief meerdere interessante vrijwillige bloggers, misschien. En, sponsoren kan al vanaf 1 euro. Meer info, of interesse?.... Klik om deze link.

En, indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf via Zoek&Vind aanmelden. En jawel: indien je geen behoefte hebt aan klandezie of naambekendheid kan het ook volledig gratis natuurlijk.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2019 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht