ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Best koude of warme dranken als het snikheet is?

Wat is het nu: een warme of koude drank?
door Tsenne Kikke - zondag 15 juli 2018 21:32

De zomer laat zich de afgelopen weken goed kennen, en de hitte doet menig mens puffen en zweten. Een ijskoud drankje lijkt dan vaak de verfrissing die je nodig hebt. Toch hoor je her en der dat het beter is om een kopje thee of een koffie in de plaats te drinken, want zo zou je lichaam net sneller afkoelen. Wat is het nu, warm of koud?

Hoe verlies je warmte?

Het begint met de vraag hoe je het snelst afkoelt. Voor het antwoord moeten we eerst het basisprincipe van de lichaamsthermostaat begrijpen. In rust ligt de ideale lichaamstemperatuur rond de 37°C. Bij warm weer neemt je lichaam heel veel van de omgevingstemperatuur op, waardoor het brein de zweetklieren activeert om zo af te koelen. Dit gebeurt doordat het zweet verdampt en zo warmte (energie) uit de huid haalt, waardoor we afkoelen. In een erg vochtige omgeving verloopt dit verdampingsproces zeer slecht, druipt het zweet van je af en koel je dus weinig af. De omgevingsfactoren zijn dus belangrijk, maar het begint en eindigt allemaal met zweten.

Warm theetje of ijskoude cola?

De theorie gaat dan voort dat je door het drinken van warme dranken je lichaam doet denken dat het aan het opwarmen is. Het lichaam wilt dan terug naar de ideale temperatuur (37°C) en zet het afkoelingsproces (hoofdzakelijk zweten) sneller in gang. Toch is ook dit afhankelijk van de omgevingsfactoren temperatuur en luchtvochtigheid en je lichaamstemperatuur zal ook niet lager eindigen dan die van voor het drinken van je theetje. Leuk weetje: Pikant eten heeft hierbij hetzelfde effect als warme dranken, zoals mensen die vaak Indisch koken wel weten. Koude dranken hebben daarnaast een heel kort verfrissend effect, maar helpen dus niet om af te koelen. Teveel koude drank vertraagt trouwens de bloedsomloop, waardoor je nog minder snel afkoelt.

Water of bier?

Als je dan toch liever geen thee of koffie drinkt in de zomerse hitte, is het goed om te weten dat je alcohol en suikerrijke dranken best mijdt. Alcohol is vochtafdrijvend, waardoor het zweetproces enkel afneemt en je lichaam met de warmte blijft zitten. Dranken met veel suiker zorgen dan weer dat het lichaam alle calorieën en suikers moet afbreken, wat ook weer extra warmte genereert. De tijdelijke verfrissing gaat dus snel over in opwarming.

Geen sluitende theorie

Ondanks de theorie van de lichaamsthermostaat, brengt het drinken van koude of warme dranken geen gigantische temperatuurswissels teweeg. Je kan op een terrasje dus zonder zorgen bestellen wat je wilt, zolang je maar je 1,5 à 2 liter vocht per dag binnenkrijgt om genoeg te kunnen zweten. Santé, prosit, schol, gezondheid!

Bron: De Standaard

Houd er rekening mee, dat alles wat hierboven afgedrukt staat slechts een gedeeltelijke waarheid/onwaarheid is, maar we mogen er ons wel - zolang de snikhete zomerdagen aanhouden - mee tevreden stellen. Doch, om een lang verhaal kort te maken: kies voor een koude drank indien je goed aangekleed bent - of, lees zaken zoals dit.

Spiritualia heeft nood aan sponsors: niet enkel en alleen om de zware kosten van deze website te helpen dragen, maar vooral om met-ter-tijd een budget te vergaren waardoor de website naar buiten toe beter kan worden gepromoot, en dus een veel  groter publiek zal kunnen aantrekken, inclusief meerdere interessante vrijwillige bloggers, misschien. En, sponsoren kan al vanaf 1 euro. Meer info, of interesse?.... Klik om deze link.

En, indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf via Zoek&Vind aanmelden. En jawel: indien je geen behoefte hebt aan klandezie of naambekendheid kan het ook volledig gratis natuurlijk.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2019 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht