ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Over natuurlijke selectie gesproken…

Even voorstellen: de bladvlinder. Ooit al eens van gehoord?
door Tsenne Kikke - donderdag 28 juni 2018 15:10

Ook in de wereld van de natuur kan het er ingenieus aan toegaan. Neem de Bladvlinder (Kallima inachus), bijvoorbeeld. Die heeft zijn naam niet gestolen...

Hoe en wanneer is die vlindersoort ooit op het idee gekomen om zich op zodanige manier te camoufleren?

Dichtgeklapt zou je zweren dat je met een rottend, afgevallen boomblad te maken hebt - maar, eenmaal opengeklapt wordt je geconfronteerd met de prachtige kleuren. Deze vlindersoort komt voor in India, Pakistan, Myanmar, China en Taiwan, in regenwouden langs rivieroevers.

Nog enkele andere voorbeelden van ingenieuze vermommingen (zet het geluid gerust af).

Ditmaal gaat het niet over camouflage. Wedden dat je er geen één van kent? Oké, eentje ervan, misschien wel.

Natuurlijke selectie

Daarover lezen we op Wikipedia dat het een mechanisme is dat in de natuur evolutie mede veroorzaakt. Natuurlijke selectie houdt in dat binnen populaties de organismen die beter in hun omgeving passen, meer kans hebben om te zorgen voor te overlevende nakomelingen dan minder goed aangepaste organismen. Hierdoor zal het type van het best aangepaste organisme beter overleven en steeds meer de overhand nemen binnen de populatie (survival of the fittest). Mutaties in het erfelijk materiaal van de organismen veroorzaken de genetische variatie in de populatie, waardoor selectie mogelijk is.

Intelligentie

Toch zit er een soort van aangeboren 'intelligentie' achter. Daarvan zijn er onnoemelijk voorbeelden in de wereld van Moeder Natuur te vinden, waaronder bijvoorbeeld het feit dat spinnen niet naar school hoeven te gaan om een web te spinnen, en vogels op een instinctieve manier 'weten' hoe ze een nest moeten bouwen.

Een ander feit is, dat zeer veel mensen niet écht weten hoe ze op een even instinctieve manier in elkaar zitten, en daarnaar op een totaal onbewuste manier door het leven gaan. Anderzijds, is het misschien voor hen veel beter om - zolang ze voldoen aan de wetten van Moeder Natuur - daarvan niets af te weten, nietwaar?

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

En?... Vind je deze Spiritualia website ietwat interessant?...

Interessant genoeg om die te sponsoren; dankzij een bijdrage van 2 euro/maand, zijnde: 24 euro? Meer mag ook, natuurlijk! Laat het ons in elk geval weten door bovenaan naar 'Berichten' te gaan, - of, door op deze link te klikken. Alvast bedankt - want, daarmee blijft Spiritualia online!

Overleven is belangrijk, maar er zijn véél meer centjes nodig om deze website naar buiten toe beter te kunnen promoten!

En, indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf via Zoek&Vind aanmelden. En jawel: indien je geen behoefte hebt aan klandezie of naambekendheid kan het ook volledig gratis natuurlijk.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2020 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht