ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Koningin Máxima over overleden zus: "Inés was ziek en kon niet genezen…"

Tsenne Kikke Auteur
Tsenne Kikke

Geplaatst op
donderdag 21 juni 2018 17:37

Inés Zorreguieta, de jongste zus van de Nederlandse koningin Máxima, heeft op 6 juni op 33-jarige leeftijd via zelfdoding een einde gemaakt aan haar leven. Koningin Máxima sprak voor het eerst over het verlies tijdens een bezoek aan het UMCG Protonentherapiecentrum.

"Inés was ziek en kon niet genezen. Onze enige troost is dat ze nu rust heeft gevonden," zei ze met tranen in haar ogen. Ze bedankte de Nederlandse media voor het respect dat ze hebben getoond, en zei het fijn te vinden weer aan het werk te zijn. Ze was ook dankbaar voor het medeleven dat de familie ontving na de dood van Inés.

"Vandaag ben ik weer aan het werk gegaan na een moeilijke tijd. Ik ben blij dat ik dit bezoek heb kunnen brengen omdat het zoveel betekent voor mensen met kanker. Mensen die ziek zijn, maar toch met hoop op genezing," zei een zichtbaar geëmotioneerde Máxima, die haar tekst had opgeschreven.

"Mijn kleine, lieve, begaafde zusje Inés was ook ziek. Zij kon geen vreugde vinden, en ze kon niet genezen. Ik wil echt mijn grote dank uitspreken voor de talloze brieven, berichten en blijken van medeleven. Het heeft ons echt geholpen. Dank, dank," zei de koningin.

Diplomatische zet

Uit haar speech zouden velen hebben kunnen opmaken dat Inès eveneens aan kanker leed. Niets is minder waar. De jonge vrouw had te kampen met geestelijke gezondheidsproblemen en leed aan anorexia, waarvoor ze werd behandeld. Duidelijk is dat het verwachte succesvolle resultaat ervan uitbleef.

Haar leven leek nochtans in een rustigere vaarwater te zijn gekomen toen ze door president Mauricio Macri een baan kreeg bij het secretariaat dat de sociale programma’s coördineert. Daarover ontstond wel enige ophef omdat Inés niet de benodigde kwalificaties zou hebben. Media beweerden dat ze de aanstelling te danken had aan zus Máxima, hetgeen zowel in Buenos Aires als Den Haag officieel werd ontkend.

Wel studeerde ze, onder meer, psychologie. Gurdjieff zou daarover hebben gezegd, dat psychologie enkel betrekking heeft op mensen-met-een-hoofdletter, omdat de psyché erbij betrokken wordt. Voor alle anderen geldt mechanica. Anders gezegd: via Zelfkennis aan de weet komen hoe men lichamelijk in elkaar zit. En, zolang men dat niet voor 100% weet, zou men aan dat stoffelijke voertuig van dat 'iets' in ons niet mogen sleutelen.

En, wat psychologen en psychiaters betreft, ben ik de mening toegedaan, dat velen die studierichting indertijd kozen, omdat ze problemen hadden met zichzelf. Weet, dat ik er velen persoonlijk heb gekend. Eén van Gurdjieff's stelregels was om jezelf nooit met anderen bezig te houden, zolang je zelf in de knoei zit, of (mentaal) ziek bent. Wat denk jij daarover?

In elk geval komt het er dus op aan om een psycholoog of psychiater te vinden met een gezonde geest in een gezond llichaam. Nog beter, natuurlijk, is: om ervoor te zorgen dat je geen één van hen nodig hebt. De vraag die dan nog overblijft, is: "Hoe?" - vooral wetende, dat een mens zeer vele dingen kan opgeven, behalve het eigen lijden.

En?... Vind je deze Spiritualia website ietwat interessant?...

Interessant genoeg om die te sponsoren; dankzij een bijdrage van 2 euro/maand, zijnde: 24 euro? Meer mag ook, natuurlijk! Laat het ons in elk geval weten door bovenaan naar 'Berichten' te gaan, - of, door op deze link te klikken. Alvast bedankt - want, daarmee blijft Spiritualia online!

Overleven is belangrijk, maar er zijn véél meer centjes nodig om deze website naar buiten toe beter te kunnen promoten!

En, indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf via Zoek&Vind aanmelden. En jawel: indien je geen behoefte hebt aan klandezie of naambekendheid kan het ook volledig gratis natuurlijk.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2019 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht