ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Hoed je voor valse e-mails en malafide webshops!

Wees dubbel voorzichtig: valse e-mails in omloop en malafide webwinkels rijzen als paddenstoelen uit de grond.
door Tsenne Kikke - woensdag 20 juni 2018 17:11

In België circuleren er opnieuw valse e-mails, waarin staat dat je een achterstallige boete moet betalen. Die mails lijken van de federale politie afkomstig te zijn, maar dat klopt niet. “Ze zien er steeds professioneler uit," aldus de politie. “Maar het gaat om pogingen tot oplichting. Ga er niet op in.”

Weet daarbij dat de federale politie nooit boetes of herinneringen voor onbetaalde boetes per mail stuurt. Krijg je dus toch een boete per mail, is ze sowieso vals!

Ook met het bedrag van de boetes is er van alles aan de hand. In de valse mails worden namelijk de vreemdste bedragen gevraagd: 39,95 EUR, 36,50 EUR, 113 euro, en zo meer. Ook die bedragen kloppen natuurlijk niet.   

Nederland

De Nederlandse Consumentenbond heeft nog eens duizend malafide webshops offline laten halen. Eerder al zorgde de bond er naar eigen zeggen voor dat er 850 nepwebshops offline werden gehaald, nadat de organisatie in maart tweeduizend malafide webwinkels opspoorde.

De bond deed onderzoek naar webwinkels die met hoge kortingen merkkleding of luxe producten aanbieden, maar in werkelijkheid nepproducten verkopen of soms zelfs helemaal niets leveren. De winkels maken in veel gevallen gebruik van bestaande, in onbruik geraakte domeinnamen. Het voordeel is dat zo’n webadres al bekend is bij Google en daardoor hoger in de zoekresultaten komt.

Lijst van verdachte websites

De Consumentenbond maakte een lijst - waarvan hier de link - van tweeduizend verdachte sites, zoals nikeschoenen.co.nl en klassieke-autos.nl. De meeste sites waren bij vier hostingpartijen geregistreerd: een Nederlandse, een Duitse, een Indiase en een Amerikaanse. De Nederlandse en Duitse partijen haalden eerder al 850 sites offline. De Amerikaanse en Indiase hebben er nu nog eens duizend uit de lucht gehaald.

De afgelopen jaren zijn meer onlineshoppers slachtoffer geworden van oplichting. Waar moet je als consument op letten om geen slachtoffer te worden van deze praktijken? Hieronder een paar tips van de Consumentenbond.

- Houd waarschuwingen voor nepwebsites in de gaten. Je vindt bijvoorbeeld een lijst met webshopalerts op de site van het programma 'Opgelicht?!'.

- Let ook op of het (veiligheids)slotje in de adresbalk niet ontbreekt. In een gekopieerde neppagina ontbreekt het slotje. Alle gegevens op een website met een slotje zijn versleuteld en dus beter beveiligd. Noteer het slotje op onze website (links bovenaan), bijvoorbeeld. Gezien?...

- Kies een veilig betaalmiddel, zoals de creditcard. Betaal achteraf met creditcard of PayPal, als dat niet te veel kosten met zich meebrengt. Bij creditcard en PayPal kun je een betaling achteraf laten terugstorten. Bij betalen via iDeal en Western Union kan dat niet, en dat brengt risico's met zich mee.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

En?... Vind je deze Spiritualia website ietwat interessant?...

Interessant genoeg om die te sponsoren; dankzij een bijdrage van 2 euro/maand, zijnde: 24 euro? Meer mag ook, natuurlijk! Laat het ons in elk geval weten door bovenaan naar 'Berichten' te gaan, - of, door op deze link te klikken. Alvast bedankt - want, daarmee blijft Spiritualia online!

Overleven is belangrijk, maar er zijn véél meer centjes nodig om deze website naar buiten toe beter te kunnen promoten!

En, indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf via Zoek&Vind aanmelden. En jawel: indien je geen behoefte hebt aan klandezie of naambekendheid kan het ook volledig gratis natuurlijk.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2022 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht