ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Hoed je voor de praktijken van Travel Club Express…

Tsenne Kikke Auteur
Tsenne Kikke

Geplaatst op
woensdag 6 juni 2018 11:39

Als je telefoon krijgt van 'Travel Club Express' met een aanbieding voor een goedkope reisformule: niet op ingaan, en vooral geen infopakket laten opsturen.

'Travel Club Express', met als adres: Postbus 75740, 1118ZT Schiphol, Nederland, is naar het schijnt een schimmig bedrijfje. Het tracht middels televerkopers leden te werven voor hun club die goedkope reisformules aanbiedt. Die televerkopers ratelen aan een rotvaart de voordelen van de club af. Op het einde stellen ze voor om jou een infopakket op te sturen. En dan begint de ellende...

Consumenten die erdoor werden gecontacteerd, krijgen nadien de boodschap dat ze nog een openstaande factuur moeten betalen. Volgens het bedrijf heb je als klant ooit ingestemd met een telefonische verkoop, en dus moet je de factuur betalen. Sinds kort schakelt het zelfs een deurwaarder in die de openstaande schulden moet invorderen. De hele manier van werken is behoorlijk intimiderend. Nochtans heeft 'Travel Club Express' geen poot om op te staan daar de facturen en invorderingen onterecht zijn.

Je hoeft ze dus niet te betalen. Eenmalig betwisten volstaat. De deurwaarder zal die betwisting overmaken aan 'Travel Club Express'. Het is dan aan hen om te bewijzen dat je effectief een openstaande schuld hebt. En dat is dus niet het geval.

Omdat 'Travel Club Express' er zulke dubieuze handelspraktijken op nahoudt, staat het bedrijf ook op de grijze lijst van televerkopers. Op die lijst kan je bedrijven controleren die je verdenkt van oneerlijke handelspraktijken. De lijst wordt geregeld aangevuld met nieuwe namen van schimmige bedrijfjes. En, via deze link vind je de volledige grijze lijst van frauduleuze televerkopers en incassobureaus.

Via de arrondisementskamer kan ook officieel klacht ingediend worden tegen de deurwaarder. Wie toch al betaald heeft, kan het geld enkel recupereren via een procedure bij de vrederechter.

De FOD Economie gaf tot slot nog vier tips om een oplichter aan de telefoon te ontmaskeren.

1. Maakt de verkoper zich bekend? Een televerkoper is verplicht zijn identiteit en de onderneming waarvoor hij belt kenbaar te maken aan het begin van het gesprek. Hij moet ook duidelijk maken dat het telefoongesprek bedoeld is om iets te verkopen.

2. Is het aanbod van de verkoper duidelijk? Geeft de verkoper weinig informatie over de eigenschappen, de prijs of de duur van de overeenkomst, vraag dan om meer details. Misleidende telefoontjes gaan meestal over gratis aanbiedingen, kortingsbonnen of proefpakketjes om een product eerst uit te testen.

3. Staat de televerkoper op de lijst van ondernemingen die al gemeld zijn? Check of de naam van de onderneming die u opbelt op de lijst van ondernemingen staat waarover de FOD Economie en het Europees Centrum voor de Consument al meldingen ontvingen. Wees uiterst voorzichtig met aanbiedingen van de ondernemingen die op die lijst staan. Staat de onderneming niet op de lijst, dan betekent dat niet noodzakelijk dat het aanbod veilig is, want telefonische oplichters wisselen vaak van naam.

4. Heeft u een schriftelijke bevestiging gekregen? Een televerkoper is verplicht om u een bevestiging te sturen, per e-mail of per post. Die bevestiging moet u alle informatie geven over het aanbod en over uw recht om van de aankoop af te zien. Stuur meteen een antwoord als u niet geïnteresseerd bent in het aanbod. Let op: de bevestigingsmail komt soms terecht in de map met ongewenste e-mails. Als u onlangs een televerkoper aan de lijn had, kan u de e-mails in deze map best in het oog houden.

Wie een verdacht telefoontje kreeg, kan dat melden via meldpunt.belgie.be. Als het bedrijf dat u belde zich in het buitenland bevindt, kan u terecht bij het Europees Centrum voor de Consument.

Nabericht 11/06/2018...

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

En?... Vind je deze Spiritualia website ietwat interessant?...

Interessant genoeg om die te sponsoren; dankzij een bijdrage van 2 euro/maand, zijnde: 24 euro? Meer mag ook, natuurlijk! Laat het ons in elk geval weten door bovenaan naar 'Berichten' te gaan, - of, door op deze link te klikken. Alvast bedankt - want, daarmee blijft Spiritualia online!

Overleven is belangrijk, maar er zijn véél meer centjes nodig om deze website naar buiten toe beter te kunnen promoten!

En, indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf via Zoek&Vind aanmelden. En jawel: indien je geen behoefte hebt aan klandezie of naambekendheid kan het ook volledig gratis natuurlijk.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2020 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht