ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Eventjes verdrinken in de nostalgie

Iets over de 'Goede Oude Tijd' van de jaren '60-'70…
door Tsenne Kikke - zaterdag 23 juni 2018 19:09

Ik zeg nu niet dat de jaren '60-'70 de beste jaren van mijn leven waren, maar ze hadden wel iets speciaals. Het is alsof de sfeer van die jaren in mijn achterhoofd is blijven hangen, en telkenmale een prikkel het activeert, er een terug vleugje van in mij opdoemt, net als een wolkje parfum, maar dan in beelden, gepaard gaande met nooit verloren gegane gevoelens.

Zowel The Beatles als de Rolling Stones waren vanaf 1962 op een superactieve manier bezig om de jeugd in twee groepen te verdelen - en, omdat ik niet zozeer van geklaag, geroep en getier hield, koos ik voor The Beatles.

Ik verbeter: mijn voorkeur ging naar hen uit - want, sommige 'harde' liedjes van The Stones kon ik wel appreciëren, waaronder '(I Can't Get No) Satisfaction' (1965), 'Paint It Black' (1966), en 'Let's Spend the Night Together' (1967). Maar hun beste songs waren voor mij: 'As Tears Go By' (ook gezongen door Marianne Faithfull, Mick Jaggers vriendin van destijds), 'Lady Jane', en 'Angie'. Waarschijnlijk waren er nog enkele, maar 'k ben ze op dit ogenblik vergeten. Anders gezegd: 99% van de The Beatles songs stonden in mijn  persoonlijke Top-1000.

Waarom schrijf ik er nu over? Wel, omdat ik zonet een filmpje bekeek, waardoor het nostalgische vanuit het hoofd de rest van mijn lichaam 23 minuten lang beroerde.

Op de website van 'De Standaard' prijkte de hoofding: 'Paul McCartney bezoekt thuisstad Liverpool en verrast fans'. De eerste zinnen van de tekst trokken mijn aandacht, maar vooral het beeld van onderstaand filmpje nodigde me uit om het filmpje in zijn geheel te bekijken. Toegegeven: vooral mijn leeftijdsgenoten zullen er misschien evenveel aan hebben. Ik bedoel daarmee: de 70-plussers.

Zo was het tof om te horen hoe het lied 'Let it be' ontstond, en zo meer.

Nota: 'k Zing zo vals als een kat. Toch heeft me dit nooit tegengehouden om uit volle borst mee te zingen. Wel, geef ik toe dat mensen met een veel betere stem zich eraan kunnen storen. :-) Hun probleem: niet de mijne. :-)

Loslaten... In de jaren '60 hadden we geen gesofisticeerde woorden als 'Mindfulness' nodig - tussen haakjes: een label, dat op een verpakking werd gekleefd, waarvan de inhoud even oud is als, bijvoorbeeld; het boeddhisme - om vanuit het hier-en-nu de dingen los te laten...

Wat er zo speciaal was aan die specifieke 'Goede Oude Tijd' is moeilijk te verwoorden. Toch wil ik het effe proberen; dit, met behulp van de vergelijking tussen 'Toen' en 'Nu'.

'Toen' was een tijdperk waarin jonge mensen veel meer in hun hartstreek zaten, en wel dankzij de hippie-achtige, vreugdevolle muziek uit die tijd. 'Toen' zwaaide men met leuzen, zoals 'Make Love, not War!", "Baas in eigen buik!", "Flower Power", en zo meer. 'k Zou durven schrijven, dat 75% van de uitgebrachte songs jonge mensen naar hun hartstreek lokten, daar waar vandaag de dag misschien een 15% daarin slaagt.

Feit is: die sfeer komt nooit, nooit meer terug, zelfs niet voor herhaling vatbaar. Volgens mij zitten jonge mensen teveel in hun hoofd - of, in hun instinctcentrum. Maar, voor mij zullen de herinneringen eeuwig en altijd in mijn hartstreek blijven voortbestaan. Ik bedoel: zolang ik nog leef, natuurlijk.

Ouderwets grapje: Foei!

Onderstaande foto past bij een mop uit de beginjaren '60. Je houdt de vuist en duim ter hoogte van de knie. Je gaat langzaam omhoog - en, van zodra de duim nat wordt, trek je onderaan die vuist een streepje.

En?... Vind je deze Spiritualia website ietwat interessant?...

Interessant genoeg om die te sponsoren; dankzij een bijdrage van 2 euro/maand, zijnde: 24 euro? Meer mag ook, natuurlijk! Laat het ons in elk geval weten door bovenaan naar 'Berichten' te gaan, - of, door op deze link te klikken. Alvast bedankt - want, daarmee blijft Spiritualia online!

Overleven is belangrijk, maar er zijn véél meer centjes nodig om deze website naar buiten toe beter te kunnen promoten!

En, indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf via Zoek&Vind aanmelden. En jawel: indien je geen behoefte hebt aan klandezie of naambekendheid kan het ook volledig gratis natuurlijk.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht