ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Dossier Godsdiensten: over de Opstanding van Jezus

Tsenne Kikke Auteur
Tsenne Kikke

Geplaatst op
zondag 3 juni 2018 20:40

De verschijningen na de opstanding behoren tot de meest besproken onderwerpen in het onderzoek naar het vroege christendom, alleen al omdat de bronnen moeilijk interpreteerbaar zijn.

Jezus stierf in Jeruzalem, en Het Evangelie volgens Lucas beweert dat Jezus daar aan zijn leerlingen verscheen en hen opdroeg in de stad te blijven. In Matteüs lijkt het alsof ze Jeruzalem verlieten en hem in Galilea aantroffen. Volgens Matteüs verscheen Jezus eerst aan zijn moeder en Maria uit Magdala, een discipel. In Johannes verschijnt hij eerst alleen aan Maria uit Magdala. In Lucas zien de beide vrouwen de opgestane Jezus helemaal niet, maar vertellen ze alleen dat het graf leeg is en rent Petrus erheen om dat zelf te zien. In Johannes wordt Petrus vergezeld door een ‘andere leerling van wie Jezus veel hield’, die eerder dan hij bij het graf is. Paulus, de belangrijkste christelijke zendeling van de eerste eeuw, vertelt weer een ander verhaal in zijn eerste brief aan de Korintiërs en zijn verslag werd jaren of decennia eerder geschreven dan de evangeliën:

(...) en dat hij is verschenen aan Kefas [Petrus] en verbolgens aan de twaalf leerlingen. Daarna is hij verschenen aan meer dan vijfhonderd broeders en zusters tegelijk (...) Vervolgens is hij aan Jakobus verschenen en daarna aan alle apostelen. Pas op her laatst is hij ook aan mij verschenen (...) - 1 Korintiers 15, 5-8 -

Deze indrukwekkend klinkende verschijning aan vijfhonderd mensen tegelijk wordt niet in andere bronnen genoemd. Ook is het raadselachtig wat de leerlingen nu precies zagen. De evangeliën vertellen allemaal het verhaal van Jezus’ vrouwelijke discipelen die zijn graf leeg aantreffen, wat suggereert dat Jezus is opgestaan en weggelopen. Andere evangeliepassages beschrijven dat de opgestane Jezus eet en mensen aanraakt, hoewel hij ook verscheen in afgesloten ruimtes of zijn verschijning kon beperken tot hen die hem konden herkennen, wat erop wijst dat hij geen gewoon mens was die weer tot leven was gekomen. Paulus (wederom in 1 Korintiërs) noemt het lege graf niet. Dit is vreemd, aangezien hij beweert dat de opstanding echt was, wat erop wijst dat hij niets wist van her lege graf, of het in ieder geval niet beschouwde als bewijs voor de opstanding.

Bovendien zegt Paulus dat hij de opgestane Heer heeft gezien, maar het verslag van deze gebeurtenis in het boek Handelingen vermeldt alleen dat Paulus een licht uit de hemel zag en een stem hoorde, maar niet dat hij iemand ontmoette. Paulus beweert ook dat bij een opstanding het fysieke lichaam verandert in een spiritueel lichaam. De betekenis hiervan is moeilijk te bepalen. want dit suggereert dat de opgestane Jezus een lichaam had, maar tegelijkertijd op de een of andere manier niet stoffelijk was.

Wat er ook daadwerkelijk met Jezus gebeurde en wat de leerlingen ook zagen, ze geloofden in ieder geval dat ze de opgestane Jezus hadden gezien, hoewel ze het er niet over eens waren wie hem had gezien en wat er was gebeurd. Velen van hen zouden vanwege dit geloof sterven. Dit basisgegeven — het gegeven van de ‘opstandingservaringen‘ — is de oorsprong van het christendom.

Uit: ‘De geschiedenis van het Christendom’ van Jonathan Hill.- 559 blz. - 1.550 gram - Winkelprijs: € 25 - Nu: € 14.

En?... Vind je deze Spiritualia website ietwat interessant?...

Interessant genoeg om die te sponsoren; dankzij een bijdrage van 2 euro/maand, zijnde: 24 euro? Meer mag ook, natuurlijk! Laat het ons in elk geval weten door bovenaan naar 'Berichten' te gaan, - of, door op deze link te klikken. Alvast bedankt - want, daarmee blijft Spiritualia online!

Overleven is belangrijk, maar er zijn véél meer centjes nodig om deze website naar buiten toe beter te kunnen promoten!

En, indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf via Zoek&Vind aanmelden. En jawel: indien je geen behoefte hebt aan klandezie of naambekendheid kan het ook volledig gratis natuurlijk.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht