ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

De restanten van overledenen blijven alsmaar in Pompeï opduiken

Nadat hij ovrleed, werd het bovenlichaam verpletterd door een rondslingerend rotsblok.
door Tsenne Kikke - zaterdag 2 juni 2018 19:08

Archeologen ontdekten in Pompeï de resten van de man. Je weet wel: de Romeinse stad, die in 79 na Christus door een uitbarsting van de Vesuvius van de kaart werd weggevaagd.

Afgaand op de eerste observaties gaan de onderzoekers ervan uit dat de man de eerste stadia van de gewelddadige uitbarsting wist te overleven en zijn toevlucht zocht op de eerste verdieping van een gebouw. Maar, hij overleed doordat een pyroclastische stroom, zijnde: een golf, bestaande uit vaste of half vloeibare lava, gas, rotsen en as – die hem op die eerste verdieping overspoelde, en en hem omver wierp. Daarna werd zijn bovenlichaam door een enorm rotsblok verpletterd. Mogelijk ging het om een deurstijl.

Onderzoek suggereert dat de man de dertig al gepasseerd was. Ook denken de archeologen wel te kunnen verklaren waarom hij daar in Pompeï zijn toevlucht zocht in een gebouw, en niet probeerde om de stad te ontvluchten. Zo zijn er aanwijzingen gevonden dat hij leed aan een botinfectie, waardoor hij moeilijk kon lopen.

Bekijk de foto's en realiseer je daarbij, dat - hoe uniek' en verschillend eenieder van ons denkt te zijn, we op lange leste er allemaal ongeveer hetzelfde uitzien.

Vorige maand werden er eveneens de overblijfselen van een paard uit die tijd weergevonden.

Dat weten we dan ook weeral...

Vormen van Kennis

Zelfkennis heeft te maken met het 'Kennen van het Zelf', gericht tot Zijnsmensen - tot mensen, die aan hun 'Zijn' willen werken, daar waar alle andere vormen van kennis het brein van de Weetjesmensen verrijken.

Beide vormen van kennis zijn even interessant, met de nadruk op het woordje 'beide'. Maar eenzijdige ontwikkeling is in wezen waardeloos, tenzij men er anders over denkt, of men er z'n kostje mee verdient, natuurlijk. :-)

Nog een weetje...

Bij het gewone begraven, zoals we dat tegenwoordig kennen, vergaat een lichaam in een termijn van ongeveer 7 of 8 jaar; dit, eveneens afhankelijk van de lichaamsgrootte, de diepte van begraven, en de grondsoort. Dus: soms iets korter en soms iets langer. Een kist vermolmt in ongeveer evenveel tijd. Dan blijven allen de botten over.

Maar die botten vergaan op lange termijn ook. In 'gunstige' omstandigheden na ongeveer 20 jaar. In 'ongunstige' omstandigheden pas na meer dan 100 jaar. 'Gunstig of ongunstig': in de betekenis van het feit dat het uiteindelijk de bedoeling is dat alles van het lichaam helemaal door Moeder Aarde wordt opgenomen.

Oeps! Wat was alweer de vraag?...

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

En?... Vind je deze Spiritualia website ietwat interessant?...

Interessant genoeg om die te sponsoren; dankzij een bijdrage van 2 euro/maand, zijnde: 24 euro? Meer mag ook, natuurlijk! Laat het ons in elk geval weten door bovenaan naar 'Berichten' te gaan, - of, door op deze link te klikken. Alvast bedankt - want, daarmee blijft Spiritualia online!

Overleven is belangrijk, maar er zijn véél meer centjes nodig om deze website naar buiten toe beter te kunnen promoten!

En, indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf via Zoek&Vind aanmelden. En jawel: indien je geen behoefte hebt aan klandezie of naambekendheid kan het ook volledig gratis natuurlijk.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2020 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht