ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Zelfkennis: ben je meer dan jouw brein?

Mensen zijn dermate met hun lichaam vergroeid dat ze in de veronderstelling leven dat ze enkel en alleen dat lichaam zijn en schenken er dan ook alle aandacht aan
door Tsenne Kikke - zaterdag 12 mei 2018 20:58

Soms zijn we niet bewust van het feit van in welke mate we van onze hersenen afhankelijk zijn. Ook beseffen weinigen dat het lichaam niets meer is dan het verlengde van die hersenen, en dat wijzelf méér zijn dan enkel en alleen dat lichaam. Om die reden wordt er aan 'dat andere' niet gewerkt...

Het menselijke lichaam...

Hersenen zijn op zichzelf hulpeloos. Ze moeten indrukken van buitenaf kunnen ontvangen vooraleer ze die kunnen vertalen en om die reden leert elk opgroeiend kind, bijvoorbeeld, een taal aan terwijl het op beide benen leert lopen. Geen taal, betekent: niet kunnen benoemen - met als gevolg, dat in het volgende stadium niets kan worden geanalyseerd, noch worden verklaard, enzovoorts. Denk maar eens aan die zogenaamde wolfskinderen.

Om een lang verhaal kort te houden: teneinde contact te hebben met de buitenwereld heeft het brein zintuigen nodig én een lichaam; een lichaam, dat met dat brein via de ruggengraat, zenuwen, enzovoorts, verbonden is. Datgene wat we lichaam noemen, is dus gewoonweg het verlengde van dat brein opdat het in deze wereld kan bewegen, dingen ervaren, de dingen benoemen, zich voortplanten, et cetera.

Zeer veel mensen zijn met dat lichaam vergroeid, en weinigen hebben het besef dat ze in wezen datgene zijn wat niet met het stoffelijke lichaam kan vergeleken worden. Dit is dan ook de reden waarom men zoveel aandacht aan dat tijdelijke lichaam schenkt. Dat lichaam, als voertuig van ‘iets’ in onszelf, is tenslotte stof, en kan tot niets anders dan tot datzelfde stof wederkeren. Tot wat anders ? Maar jij, datgene wat misschien na het afwerpen van dat lichaam overblijft - dat ‘iets’ in jezelf - is dat lichaam niet.

'Te Zijn of niet te Zijn' - oftewel: 'To Be, or not te Be' - is een evenwaardige uitspraak als de motto: 'Ken JeZelf'. De kunst bestaat er dus uit om deze woorden niet enkel en alleen te be-grijp-en, maar er ook naar te leven.

Vooraleer je je daarvan bewust wordt - met de nadruk op het woordje 'wordt' - kan ik je slechts één ding aanraden: ontwaak, en stap uit jouw verbeeldinsgwereld – want, jouw verbeelding (de verlengde van jouw slaaptoestand) zal ervoor zorgen dat het als écht aandoet en jou – net als de gedachten, die uit het brein ontspruiten – op dwaalsporen doen belanden, gegarandeerd.

Maar ik ben nogmaals aan het afdwalen en het pad van Zelfkennis aan het opgaan.

Zolang dat brein optimaal functioneert, kunnen we ons in deze wereld op een optimale manier handhaven, en van dat leven ten volle genieten. Maar, van zodra er iets met dat brein misgaat, beseft men maar eerst wat een gezond brein in een gezond lichaam daadwerkelijk betekent.

Tussen haakjes: ‘een gezonde geest’ is niet gelijk aan ‘een gezond brein’. De geest wordt wél – net zoals alle andere indrukken in dat brein vertaald – maar dat brein is er niet de bron van.

Oeps! Ik ben weeral aan het afdwalen ...

Jill Bolte Taylor heeft in 1996 ten lijve ervaren wat het betekent indien onze hersenen niet meer op een normale manier functioneren. Reeds in juni 2008 publiceerde ik het artikel ‘Jouw brein bepaalt wie of wat je je bent ! Toch blijft het thema nog even actueel. 

Op Wikipedia lezen we over haar het volgende:

Jill Bolte Taylor (geboren in 1959) is een neuroanatomiste gespecialiseerd in het postmortem onderzoek van het menselijke brein. Ze is verbonden aan de Indiana University School of Medicine en is de spreekbuis voor het Harvard Brain Tissue Resource Center. Tevens heeft ze praktijk aan de Midwest Proton Radiotherapy Institute. Haar eigen ervaring met een ernstige beroerte (CVA) op de leeftijd van 37 jaar (in 1996), gevolgd door een negen jaar durende herstelperiode, heeft haar werk als wetenschapster en professor zeer beïnvloed. Hiervoor is ze door Time Magazine in Mei 2008 opgenomen in de lijst van 's werelds 100 meest invloedrijke personen.

Op 10 december 1996 ontdekte Dr. Taylor bij het ontwaken dat ze aan een zeldzame vorm van beroerte onderhevig was. Drie weken later, op 27 december 1996, onderging ze een grote hersenoperatie in het Massachusetts General Hospital om een bloedklonter ter grootte van een golfbal te laten verwijderen die druk uitoefende op de taalcentra in het linker gedeelte van haar hersenen.

De presentatie van Dr. Taylor in februari 2008 op de TED Conferentie over haar herinnering over de beroerte werd een instant internet succes, met brede internet en media aandacht tot gevolg, waaronder een interview met Oprah Winfrey.

Dr. Taylor heeft over haar ervaring een bestseller geschreven, My Stroke of Insight: A Brain Scientist's Personal Journey, 'Onverwacht Inzicht' in het Nederlands. Ze beschrijft daarin de beroerte, haar herstel ervan, en over de inzichten die ze daarmee gekregen heeft met betrekking tot de werking van de hersenen.

Voor de eclectici: Indien je niet je brein bent, noch het verlengde ervan – zijnde het lichaam: wie of wat ben je dan wel? Anders gezegd: veronderstel dat je nú komt te overlijden, blijft er dan nog ‘iets’ van jeZelf over? Heb je daar voeling mee? Of, is het een 'iets' dat slechts in jouw verbeeldingswereld ronddwaalt?

Ja!... Spiritualia is er speciaal voor jou; dit, dankzij enkele sponsors!

Maar, er is nog immer nood aan meerdere: niet enkel en alleen om de zware kosten van deze website te helpen dragen, maar vooral om met-ter-tijd een budget te vergaren waardoor de website naar buiten toe beter kan worden gepromoot, en dus nog een véél groter publiek zal kunnen aantrekken, inclusief meerdere interessante vrijwillige bloggers, misschien. En, sponsoren kan al vanaf 1 euro - maar, hoe meer nulletjes achter het cijfer 5 hoe beter! :-) Meer info, of interesse?.... Klik op deze link.

Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf via Zoek&Vind aanmelden. En jawel: als je geen behoefte hebt aan klandezie of naambekendheid kan het natuurlijk ook volledig gratis, zolang deze website blijft bestaan. Denk daarbij: "Dankzij die enkele sponsors..." :-)

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2019 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht