ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Wat is het nu: Yanny of Laurel?

Dit geluid verdeelt het internet: hoor jij Yanny of Laurel?
door Tsenne Kikke - zaterdag 26 mei 2018 20:16

Eén enkel geluid verdeelt het internet, en misschien ben je de geluidsopname ook al tegengekomen. De ene hoort in het fragment ‘Yanny’, de andere ‘Laurel’, en ze kunnen van elkaar maar niet begrijpen hoe het kan dat iemand anders niet hetzelfde hoort. Een enkeling slaagt erin beide te horen, maar voor de meesten is het de bron voor een interessante discussie.

De stem die je hoort is geen computerstem maar van een persoon. Het originele woord is ‘Laurel', en normaliter zouden we verwachten dat het uitspreken van die naam in iedereens oren hetzelfde klinkt.

Luister er zelf eens naar. Nu hoor ik telkenmale 'Laurel' - en jij?

Ellen Degeneres voegde er nog iets aan toe...

Waarom hoort de ene Yanny en de andere Laurel?

Eerst en vooral jouw leeftijd. Laat het fragment aan een kleuter horen, en die zal wellicht Yanny antwoorden, terwijl je opa waarschijnlijk Laurel hoort. Dat heeft te maken met het feit dat je naarmate je ouder wordt minder gevoelig wordt voor hoge tonen, en omdat Laurel op een lagere frequentie wordt afgespeeld dan Yanny, horen oudere mensen makkelijker Laurel dan Yanny.

Behalve van jouw leeftijd, kan het ook afhangen van de geluidskaart van het apparaat waarop je het afspeelt. Sommige zullen hogere tonen prominenter afspelen dan lagere tonen, waardoor je Yanny gaat horen, bij andere zal het omgekeerd zijn.

Ook ervaring en training spelen een rol. Wie al zijn hele leven met muziek bezig is en vaak naar ingewikkelde symfonieën luistert, is meer getraind om verschillende tonen van elkaar te onderscheiden en zal er mogelijk dus zelfs in slagen zowel Yanny als Laurel te horen.

Een zeer goede uitleg...

En Trump hoorde 'kofefi'...

En?... Vind je deze Spiritualia website ietwat interessant?...

Interessant genoeg om die te sponsoren; dankzij een bijdrage van 2 euro/maand, zijnde: 24 euro? Meer mag ook, natuurlijk! Laat het ons in elk geval weten door bovenaan naar 'Berichten' te gaan, - of, door op deze link te klikken. Alvast bedankt - want, daarmee blijft Spiritualia online!

Overleven is belangrijk, maar er zijn véél meer centjes nodig om deze website naar buiten toe beter te kunnen promoten!

En, indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf via Zoek&Vind aanmelden. En jawel: indien je geen behoefte hebt aan klandezie of naambekendheid kan het ook volledig gratis natuurlijk.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2020 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht