ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Veenbessensap werkt niet meer indien je reeds een blaasontsteking hebt

Veenbessensap werkt enkel en alleen preventief
door Tsenne Kikke - woensdag 9 mei 2018 21:36

Veenbessensap doet geen wonderen als je al een blaasontsteking hebt: dan zijn er vaak sterkere middeltjes nodig. Het sap kan wel efficiënt zijn om het probleem preventief aan te pakken. Dat is de nieuwe aanbeveling van de gezondheidsdienst National Institute for Health and Clinical Excellence (NICE) in het Verenigd Koninkrijk.

Een branderig gevoel bij veelvuldig plassen, een vreemd geurtje aan de urine, pijn in de onderbuik en algehele malaise? Dan is het goed mogelijk dat je getroffen bent door een blaasontsteking. Maar, wacht even voor je al je moed bijeenraapt om naar de winkel te gaan om veenbessensap te kopen: volgens het NICE is het dan in principe te laat om er te beginnen drinken. Veenbessensap werkt vooral preventief. “Het lichaam kan een milde infectie soms bestrijden zonder medicatie, maar het is handig om een voorschrift voor een korte antibioticakuur te vragen bij de dokter. Die kan je starten als de symptomen binnen de 48 uur niet verminderen”, klonk het in een nieuw advies.

Louter preventief

Dokter Peter Vossaert, diensthoofd urologie van het AZ Groeninge in Kortrijk bevestigde dat veenbessensap niet helpt om de blaasontsteking te genezen, maar voegde eraan toe dat veenbessen wel extracten bevatten om het kwaaltje te voorkomen. “Veenbessensap heeft een zwak effect, we geven de voorkeur aan pillen op basis van de vruchten. Die hebben een veel hogere concentratie. Er zijn honderden soorten die je kan innemen als supplement en beter zijn dan de vloeibare variant,” beeerde hij.

Korte kuur

De kracht van de veenbes: 'cranberry' in het Engels? De vruchten beschikken volgens de expert over stofjes die de wand van de blaas beter beschermen tegen infecties. Een rondvraag bij andere urologen leidden tot dezelfde conclusie. De omgeving in de blaas wordt door veenbessen minder aantrekkelijk voor bacteriën: ze gaan niet dood, maar kunnen zich niet vasthechten, en zijn dan minder schadelijk. Ondanks die positieve eigenschap zijn ze geen wondermiddel, maar ze kunnen ook geen kwaad. Dat werd dan weer aangetoond in een eerdere studie aan deYale School of Medicine.

Als de blaasontsteking ondanks de preventie toch doorkomt, maak dan een afspraak bij de dokter. “In de acute fase is het raadzaam om een ontsmettingsmiddel of antibioticum in te nemen”, zei Vossaert. Aan iedereen die te maken krijgt met een blaasontsteking wordt ook aangeraden om veel water te drinken

Bron: Het Nieuwsblad

En?... Vind je deze Spiritualia website ietwat interessant?...

Interessant genoeg om die te sponsoren; dankzij een bijdrage van 2 euro/maand, zijnde: 24 euro? Meer mag ook, natuurlijk! Laat het ons in elk geval weten door naar 'Berichten' te gaan, - of, door op deze link te klikken. Alvast bedankt - want, daarmee blijft Spiritualia online!

En, indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf via Zoek&Vind aanmelden.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2019 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht