ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Marilyn Monroe: op een fotografische manier herdacht

Vanaf 11 mei kan je in Londen foto's van Marilyn Monroe aanschouwen die nog nooit eerder werden vertoond.
door Tsenne Kikke - donderdag 10 mei 2018 20:41

Marilyn Monroe, pseudoniem van Norma Jeane Mortenson (1926–1962), was een Amerikaans fotomodel, actrice, zangeres, en in de jaren vijftig als sekssymbool aanschouwd.

Haar psychische problemen, deels geërfd van haar moeder, verergerden door drankproblemen en haar chronisch medicijnengebruik. Zo werd ze door haar huishoudster op 5 augustus 1962 dood aangetroffen. Bij de autopsie op haar lichaam werd acht milligram chloraalhydraat en 4,5 milligram Nembutal in haar lichaam gevonden. Dr. Theodore J. Curphey zei achteraf tijdens een persconferentie dat de doodsoorzaak een acute barbituraat-vergiftiging was, als gevolg van een waarschijnlijke zelfmoord.

Marilyn Monroe was misschien wel de meest gefotografeerde persoonlijkheid uit de jaren 1950. Ze was toen vooral beroemd om haar bedwelmende seksuele uitstraling, gewikkeld in een aura van een bijna kinderlijke onschuld.

Tegen de tijd dat ze op 21-jarige leeftijd in haar eerste film optrad, had ze al diverse malen geëxperimenteerd met haar achteraf beroemd geworden gebleekt haar. Maar pas toen ze 30 werd, veranderde ze haar wettelijke naam Norma Jeane in Marilyn Monroe. Daar waar ze herinnerd wordt voor de zwoele, babyachtige vertolking van 'Happy Birthday' op de verjaardag van president Kennedy in mei 1962, en voor haar wapperende witte rok, die ze voor de ogen van de paparazzi vasthield, was Marilyn ver verwijderd van het 'domme blonde' die ze in de meeste van haar films vertolkte; een imago, die ze nochtans heel bewust voor de buitenwereld cultiveerde.

Door een eigentijdse lens bekeken, is Marilyn voor velen nog immer niet enkel en alleen een sexappealsymbool, maar staat ze tevens symbool voor kracht en vrouwelijkheid; dit, omdat ze indertijd de camera op een manier omhelsde die geen enkele beroemdheid ooit eerder had durven uitvoeren.

Ikzelf heb nooit begrepen wat mannen en vrouwen in haar zagen... Zo herinner ik me dat wat 'vrouwelijkheid' betrof, in mijn ogen filmsterren als Sophia Loren (1934), Gina Lollobrigida (1927), en zelfs de  Franse Brigitte Bardot er eerder voor in aanmerking kwamen.

Maar als we het over 'schoonheid' hebben, ging mijn keuze, bijvoorbeeld uit naar Audrey Hepburn (1929–1993), hieronder te zien in een interview uit 1959.

Voor de geïnteresseerden...

Vanaf morgen loopt er in Londen een tentoonstelling in 'Proud Galleries', waar foto's van Marilyn te zien zullen zijn die nog nooit eerder werden vertoond. Hieronder vind je er enkele voorbeelden van...

En?... Vind je deze Spiritualia website ietwat interessant?...

Interessant genoeg om die te sponsoren; dankzij een bijdrage van 2 euro/maand, zijnde: 24 euro? Meer mag ook, natuurlijk! Laat het ons in elk geval weten door naar 'Berichten' te gaan, - of, door op deze link te klikken. Alvast bedankt - want, daarmee blijft Spiritualia online!

En, indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf via Zoek&Vind aanmelden.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2020 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht