ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Kardinaal De Kesel ziet ‘dankviering’ als alternatief huwelijk voor holebi's

Holebiwerking Mechelen ging op bezoek bij de aartsbisschop van Mechelen.
door Tsenne Kikke - zaterdag 5 mei 2018 20:01

Kerken lopen alsmaar leeg...

Uitwisseling van energieën is één ding, maar een uitwisseling van ringen kan niet - een gebedsviering wel, waarbij Kardinaal Jozef De Kesel tegemoet kwam aan de vraag van lgbt-gelovigen voor een erkenning als paar.

"De Katholieke Kerk moet homoseksuelen en lesbiennes meer respecteren, ook in hun seksualiteitsbeleving," liet de kardinaal optekenen in een gesprek met de lgbt-gemeenschap. De uitspraak gaat verder dan wat de officiële leer voorschrijft: homoseksualiteit mag, maar niet in de praktijk. Wat neerkomt op seksuele onthouding.

De Kesel kreeg twee weken ­geleden op het aartsbisschoppelijk paleis het bezoek van de Holebiwerking Mechelen, om ‘ongedwongen en vlot’ te praten over het welzijn van homo's en lesbiennes. "Niet zo lang geleden zouden jullie hier nooit zijn binnengeraakt," klonk het bij het begin van het gesprek.

Over het officiële standpunt van Rome tegenover lgbt’s zei De Kesel: "Iedereen voelt aan dat het niet meer houdbaar is. Paus Franciscus zei een poos geleden over holebi’s: “Wie ben ik om mensen die God zoeken, te veroordelen?” Dat is niet niets, die uitspraak. Die woorden waren tien jaar geleden ondenkbaar. Ze getuigen van zijn persoonlijke overtuiging. Franciscus heeft zijn stempel gedrukt. Dat valt niet terug te draaien. Ook niet met een nieuwe paus. Al geef ik toe dat de woorden van Franciscus niet overal in goede aarde vielen.’ De Kesel besloot met: ‘De tijden veranderen, ook in de Kerk."

Geert De Kerpel, woordvoerder van de kardinaal, benadrukte dat het ‘om een persoonlijke ontmoeting ging’. "De Kesel wil de homoseksuele mensen nabij zijn en hen helpen in hun situatie. Hij heeft hen ook gesproken over hun relatie en het onderscheid met een christelijk huwelijk tussen man en vrouw. Als er in het standpunt van de Kerk terughoudendheid is, is dat juist om de grote waarde van het huwelijk en het gezin te vrijwaren."

Vertrek van Léonard

Al bij zijn aantreden als aartsbisschop huldigt De Kesel een gematigde toon tegenover homoseksualiteit. In zijn eerste persconferentie pleitte hij voor meer ‘nood aan respect en eerbied’.

Geen zegening

Maar pleiten voor meer respect betekent niet automatisch een gelijkschakeling met de man-vrouwrelatie, hetgeen nog altijd de norm is in de katholieke kerk. En al zeker niet voor wat de symbolische praktijken betreffen. Een huwelijk in de kerk voor holebi’s lijkt ook voor De Kesel, ondanks zijn vooruitstrevendheid, een brug te ver. Een kerkelijke ‘zegening’ ziet hij niet zitten, omdat het te veel op een ‘inzegening’ van een huwelijk lijkt.

Als homoseksuelen toch een kerkelijk symbool willen, denkt De Kesel aan een ‘dankviering’ of een ‘gebedsviering’. Maar ‘een uitwisseling van de ringen kan niet’.

Bron: De Standaard

Hoe ziet de nabije toekomst er uit?

Nu maar afwachten wat de paus daarover met-ter-tijd zal denken. Toch ben ik me ervan bewust dat hij vreest, dat van zodra men een vinger toegeeft, men op latere data een arm, of zelfs het gehele lichaam zal opeisen. Doch, nogmaals: kerken lopen alsmaar leeg, en de lgtb-gemeenschap breidt zich elk jaar meer en meer uit, wereldwijd.

Het kan ook niet anders... In 1804, bijvoorbeeld, waren er voor het eerst meer dan één miljard mensen op Aarde, en nu zitten we al over de zeven miljard.

Tussen haakjes: tegen het jaar 2035 lopen er 8 miljard mensen op deze Aarde rond: 1 miljard meer  dan vandaag. 1 miljard spreekt misschien niet tot de verbeelding, maar duizend miljoen extra mensen misschien iets meer. :-)

Kortom: de paus - deze, of de eerstvolgende - zal ooit eens moeten breken, indien hij niet - samen met de kerkelijke gebouwen - barsten wil. Ook homopriesters zullen ooit worden toegelaten, zolang ze maar de belofte geven om hun geaardheid te overstijgen - want, ook komt er stilaan meer en meer een tekort aan priesters.

Anderzijds ken je misschien de mens: één 'ikje' doet een belofte, en de 1001 andere ikjes moeten ervoor achteraf opdraaien.

En?... Vind je deze Spiritualia website ietwat interessant?...

Interessant genoeg om die te sponsoren; dankzij een bijdrage van 2 euro/maand, zijnde: 24 euro? Meer mag ook, natuurlijk! Laat het ons in elk geval weten door naar 'Berichten' te gaan, - of, door op deze link te klikken. Alvast bedankt - want, daarmee blijft Spiritualia online!

En, indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf via Zoek&Vind aanmelden.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht