ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Jouw koffie bevat mogelijk kankerverwekkende stoffen…

Is koffie drinken nu gezond of niet?…
door Tsenne Kikke - donderdag 10 mei 2018 21:32

Ruim 90 koffiebedrijven, waaronder 'Starbucks', moeten van een rechter in Californië verplicht een etiket op hun koffiebekers laten afdrukken dat waarschuwt voor een kankerverwekkende stof.

Een eerdere uitspraak van een rechter in Los Angeles werd gisteren bevestigd: op elke koffie die verkocht wordt in de Amerikaanse staat moet een waarschuwing staan. Bij het brandproces van koffie zouden er namelijk chemische stoffen, zoals acrylamide, vrijkomen die schadelijk zijn voor de gezondheid. Volgens rechter Elihu Berle hebben 'Starbucks' en de andere koffiebranderijen niet kunnen aantonen dat de voordelen van koffiedrinken opwegen tegen de risico’s.

De uitspraak is opmerkelijk - want, twee jaar geleden haalde het 'Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek' koffie van de lijst met kankerverwekkende stoffen.

In Californië, waar er 40 miljoen mensen verblijven, zijn bedrijven verplicht de consument een waarschuwing te geven als een product een chemische stof bevat die kanker kan veroorzaken. De 'Council for Education and Research on Toxics', een non-profitorganisatie, spande daarom een rechtszaak aan tegen 'Starbucks' en zo’n 90 andere koffiebedrijven.

Bewijslast bij koffiebedrijven

Over de vraag of de acrylamide in koffie ook echt het risico op kanker verhoogt, verschillen de meningen. Maar de bewijslast lag in de rechtszaak bij de koffiebedrijven. En die slaagden er volgens de rechter niet in om aan te tonen dat de stoffen wel degelijk onschadelijk zijn. Daarnaast zou de aanklager wél het bewijs hebben geleverd dat koffie schadelijk is.

De koffiebedrijven benadrukten achteraf dat acrylamide in zodanig kleine hoeveelheden in koffie aanwezig is, dat het niet kankerverwekkend is. Bovendien is de chemische stof belangrijk voor de smaak.

Eigenlijk zou ik graag eens willen weten van wat we geen kanker kunnen krijgen. Jij ook?..

En?... Vind je deze Spiritualia website ietwat interessant?...

Interessant genoeg om die te sponsoren; dankzij een bijdrage van 2 euro/maand, zijnde: 24 euro? Meer mag ook, natuurlijk! Laat het ons in elk geval weten door naar 'Berichten' te gaan, - of, door op deze link te klikken. Alvast bedankt - want, daarmee blijft Spiritualia online!

En, indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf via Zoek&Vind aanmelden.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2020 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht