ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Hoe het kweken van mini-organen transplantaties zou kunnen vervangen

Maar, dat het kweken van mini-organen kan nog jaren in beslag nemen…
door Tsenne Kikke - maandag 14 mei 2018 23:11

Hans Clevers, hoogleraar moleculaire genetica aan de Universiteit Utrecht, ziet een grote toekomst weggelegd voor het kweken van mini-organen. Dit vertelde hij in de nieuwste BNR-podcast in de serie 'Tech & Medicijnen'.

De hoogleraar liet in de podcast - waarvan hier de link - zijn licht schijnen op zijn wetenschappelijke ontdekkingstocht rond stamcelonderzoek. "We hebben ontdekt dat stamcellen in organen continu blijken te delen. Bij het testen in een mensendarm zagen we tot onze stomme verbazing dat we een minidarm konden kweken."

Later gingen Clevers en zijn onderzoekers hetzelfde mechanisme toepassen op het weefsel van andere organen, zoals de longen en het hart. "Inmiddels kunnen we weefsels van patiënten met kanker kweken, zodat geneesmiddelen specifiek op hun tumoren kunnen ontwikkelen," zei Clevers trots.

De ontwikkelingen gaan volgens hem razendsnel. "Een volgende stap zou kunnen zijn dat we een stukje lever printen. Dat kan nu al op heel kleine schaal, maar het zal nog wel vijf tot tien jaar duren voordat het toepasbaar is. Uiteindelijk hopen we de orgaantransplantatie te kunnen vervangen door het kweken van mini-organen. Zodat een patiënt met een chronische nierziekte niet hoeft te wachten op een nieuwe nier, maar direct een gekweekt orgaan kan krijgen."

Clevers constateerde dat zijn vakgebied de afgelopen decennia een ware metamorfose heeft ondergaan: "Alles wat we met DNA kunnen, bestond in de jaren’80 niet. Het was toen echt pionieren. Nu gaan de ontwikkelingen elk jaar twee keer zo snel. Vijftien jaar geleden kostte het aflezen van iemand erfelijke code nog drie miljard euro, nu nog maar een paar honderd euro."

Hieronder: een korte animatie uit de uitzending van 'EenVandaag' over de ontwikkeling van mini-organen om medicijnen op maat te kunnen maken...

En?... Vind je deze Spiritualia website ietwat interessant?...

Interessant genoeg om die te sponsoren; dankzij een bijdrage van 2 euro/maand, zijnde: 24 euro? Meer mag ook, natuurlijk! Laat het ons in elk geval weten door naar 'Berichten' te gaan, - of, door op deze link te klikken. Alvast bedankt - want, daarmee blijft Spiritualia online!

En, indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf via Zoek&Vind aanmelden.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2019 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht