ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Geloof jij ook in het bestaan van spoken en geesten?

Over denkbeeldige vriendjes uit de jeugdjaren, en de vriendjes in de jaren van volwassenheid.
door Tsenne Kikke - woensdag 30 mei 2018 15:46

Zeer veel volwassenen geloven in hun bestaan; dit, ondanks het feit dat spoken en geesten - net, zoals andere dingen en wezens waarover ik het nu niet wil hebben - enkel en alleen in verbeeldingswerelden hun oorsprong vinden, meestal in de kinderjaren.

Ikzelf, bijvoorbeeld, herinner me nog zeer goed, dat ik lange tijd als tienjarige in de kleerkast en onder mijn bed ging kijken of er geen monster in mijn kamer verscholen zat. Op die leeftijd werd mijn verbeeldingswereld aangewakkerd door de stipverhalenserie 'Sprookjes in beeld', die vanaf 1957 om de 14 dagen in de krantenwinkel verkrijgbaar was (las ik zonet op het internet).

In vergelijking met wat kinderen vandaag de dag qua literatuur, TV, games, en zo meer, voorgeschoteld krijgen, droeg die reeks een kinderlijke onschuldigheid in zich mee. Maar, daar waar sommige kinderen met een denkbeeldig vriendje in hun hoofd rondliepen - veel meer meisjes dan jongens - had ik er indertijd helemaal geen last van. Over denkbeeldige vriendjes gesproken...

Twee dagen geleden publiceerde de actrice Natalie Morales op Twitter een foto waarop een 3-jarig meisje te zien was die een krammakelige tekening van haar denkbeeldige mama ‘Grateful’ met anderen deelde. Volgens Morales was het 'ronduit angstaanjagend', en sommige lezers reageerden met: "Dat kind leeft in een huis waarin paranormale zaken plaatsgrijpen..."

Maar het was vooral de omschrijving ernaast die lezers de stuipen op het lijf joeg... “Haar gele wimpers tonen aan dat ze kan zien in de duisternis. Ze komt me enkel ’s nachts bezoeken. Soms maakt dat me wel bang, maar ik wil altijd dat ze terugkomt. Ze heeft twee baby’s in haar buik. Ze is veertien, maar kan nooit meer verjaren.”

Toegegeven: indien jouw dochtertje met zulke fantasieën afkomt, wordt het wel hoog tijd dat je er een goed, diepgaand gesprek mee voert... Zo niet, zal ze ooit - net als de vele honderden mensen - op een even angstige manier op zulke publicaties reageren. Toch was er een grapjas bij, die schreef: “Het is oké. Ik was toch niet van plan om ooit nog te slapen.”

Anderen konden het dan natuurlijk ook niet nalaten om er gelijkaardige enge verhalen aan toe te voegen, zoals...: “Mijn jonger broertje had vroeger een denkbeeldig vriendinnetje Jane. Hij ging altijd ’s nachts naar de keuken om met haar te praten. Toen ik eens een kijkje ging nemen, zei hij tegen haar: “Nee Jane, ik kan je geen mes geven om mijn familie pijn te doen.” Hij was drie jaar toen...”

Het zal jouw kind maar wezen...

Kinderjaren versus jaren van volwassenheid...

Och, ... wist je, dat er zelfs vrouwen zijn, die hun denkbeeldig vriendje voor de geest halen, terwijl ze met hun partner aan het seksen zijn? :-)

Toch lopen er hier en daar nog zwaardere gevallen rond...

En?... Vind je deze Spiritualia website ietwat interessant?...

Interessant genoeg om die te sponsoren; dankzij een bijdrage van 2 euro/maand, zijnde: 24 euro? Meer mag ook, natuurlijk! Laat het ons in elk geval weten door bovenaan naar 'Berichten' te gaan, - of, door op deze link te klikken. Alvast bedankt - want, daarmee blijft Spiritualia online!

Overleven is belangrijk, maar er zijn véél meer centjes nodig om deze website naar buiten toe beter te kunnen promoten!

En, indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf via Zoek&Vind aanmelden. En jawel: indien je geen behoefte hebt aan klandezie of naambekendheid kan het ook volledig gratis natuurlijk.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2020 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht