ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Dossier Zelfkennis: nog iets over de enneagramleer

Het originele enneagram had betrekking op de essentie van de mens.
door Tsenne Kikke - dinsdag 22 mei 2018 17:43

Het was George Ivanovitch Gurdjieff die als eerste het enneagram, een cirkel die door negen punten wordt verdeeld, in het Westen introduceerde. Dit merkwaardig symbool vertegenwoordigt in zijn leer de relatie tussen de twee grootste levenswetten, zijnde: 'de wet van drie' en 'de wet van zeven', die tezamen ook de '10' vertegenwoordigen.

Heel veel informatie erover vinden we in het boek 'Op Zoek naar het Wonderbaarlijke', dat in het Engels in 1949 voor het eerst verscheen, en waarin P. D. Ouspensky de leer van Gurdjieff  o integraal mogelijk trachtte weer te geven.

Het Enneagram der Persoonlijkheden

Maar in dat boek wordt er geen gewag gemaakt van een beschrijving van het menselijke gedrag. Die functie werd pas in de jaren '60 toegevoegd door een zekere Oscar Ichazo, een in 1931 geboren Boliviaan. Hoogstwaarschijnlijk was hij aangetrokken door de 'mysterieuze' of 'mystieke' uitstraling van het symbool. Met andere woorden: hij maakte er handig gebruik van, en kon er evengoed eender welk symbool voor genomen hebben, waaronder: een gewone cirkel en negen punten, die met elkaar zijn verbonden. Hieronder vind je er een voorbeeldje van....

De Chileense psychiater Claudio Naranjo, één van Ichazo's leerlingen, doceerde zijn begrip van het enneagram aan een aantal jezuïeten, die het vervolgens verder verspreidden. Naranjo adopteerde dus Ichazo's persoonlijkheidstypologie en werkte het systeem voor zichzelf verder uit. Hij voegde aan elk type een Freudiaans verdedigingsmechanisme toe en bracht de typen in verband met de officiële classificatie van psychiatrische stoornissen (DSM-III).

In elk geval begon Oscar Ichazo, dankzij het gebruik van psychedelische middelen, na een tijdje te flippen. Zo beweerde hij, dat hij instructies had ontvangen van Metatron, de prins der aartsengelen, en in contact stond met alle voorgaande meesters van 'De School'. Wie zich bij 'Arica' aansloot, kreeg toegang tot goddelijke energie of genade, die 'Baraka' werd genoemd, een soefiterm. De leden konden elkaar Baraka toezenden door in lotushouding tegenover elkaar te zitten en in elkaars linkeroog te kijken. Het was ook mogelijk via mantra's en meditatie in contact te komen met engelen die de leden konden helpen hun ego te overstijgen. Dat was noodzakelijk - want, wie in zijn ego bleef steken, kon niet reïncarneren en worden opgeslorpt door de maan.

Anderzijds, zijn de persoonlijkheidstypen, die via het enneagramsymbool beschreven worden, de moeite waard om te worden bestudeerd..., zolang je maar rekening houdt met het feit dat de zogenaamde 'enneagramleer' niets te maken heeft met de leerstellingen van George Ivanovitch Gurdjieff. Tenslotte had zijn enneagramleer eerder betrekking op de aangeboren essentie van de mens dan op de oneigene, 'onechte' of 'valse' aangekweekte persoonlijkheden waarmee mensen onbewust, maar noodgedwongen dagdagelijks rondlopen. Ver verwijderd dus van hun zogenaamde 'Ware IK'...

Eventjes afdwalen

Over de Nikola Tesla Code van 3-6-9 heb ik het reeds eerder gehad...

Nog een beetje extra 'numerologie', waarin voor een reden de cijfers 3 - 6 en 9 soms ontbreken... En: deel 1 door 7 en je verkrijgt: 0,142857104857..., enzovoorts.

Nog een beetje Invloed-A

Een extraatje: Osho over Gurdjieff

En?... Vind je deze Spiritualia website ietwat interessant?...

Interessant genoeg om die te sponsoren; dankzij een bijdrage van 2 euro/maand, zijnde: 24 euro? Meer mag ook, natuurlijk! Laat het ons in elk geval weten door bovenaan naar 'Berichten' te gaan, - of, door op deze link te klikken. Alvast bedankt - want, daarmee blijft Spiritualia online!

Overleven is belangrijk, maar er zijn véél meer centjes nodig om deze website naar buiten toe beter te kunnen promoten!

En, indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf via Zoek&Vind aanmelden. En jawel: indien je geen behoefte hebt aan klandezie of naambekendheid kan het ook volledig gratis natuurlijk.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht