ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Luisteren naar rabarberstelen

Enige idee welke geluiden rabarberstelen maken?
door Tsenne Kikke - donderdag 12 april 2018 17:26

Alhoewel Chinezen als eerste enkele duizenden jaren geleden rabarber uit de Aziatische steppen in cultuur hebben gebracht, vindt de teelt ervan slechts vanaf de jaren 1900 in onze gewesten plaats.

Normaliter wordt rabarber in openlucht gekweekt, maar er bestaat ook een forceerteelt, die gedeeltelijk in het pikdonkere plaatsvindt, of toch in bijna totale duisternis. Die rabarber groeit daardoor dan ook in een alarmerdend tempo van ongeveer 1 cm tot zelfs 2.5 cm per dag.

De methode voor het kweken van geforceerde rabarber dateert uit het begin van de negentiende eeuw en gaat vandaag de dag nog op vrijwel dezelfde manier door.

Boeren laten die rabarber twee jaar in openlucht opgroeien, opdat de wortels calorieën kunnen verzamelen en opslaan. Daarna worden de planten in november getransplanteerd naar lichtverwarmde schuurtjes waarin licht ontbreekt, en ze dus buiten het seizoen in duisternis verblijven. Als men in de ruimte moet zijn, om te oogsten, bijvoorbeeld, wordt er wel kaarslicht gebruikt. De rabarber groeit op zonder fotosynthese; een iets, wat de plant normaal gesproken taai en vezelig maakt.

Naar het schijnt, is die soort rabarber dan ook veel malser, minder vezelig, en zoeter van smaak, waardoor men bij de bereiding 40 procent minder suiker nodig heeft. Het proces resulteert ook in dieprode stelen, zonder de normale groene schaduw. Het meest eigenaardige daarbij is, dat er bij die groei geluiden aan te pas komen, zoals een gepiep, geplens, geplof en gekraak.

In de buitenteelt is er ruimte tussen de ene plant en de andere, terwijl ze in de forceerteelt heel dicht bij elkaar staan. Terwijl de stengels uit hun oorspronkelijke knoppen barsten, creëren ze daarbij een duidelijk knallend geluid - en, naarmate ze groter worden, wrijven de stelen tegen elkaar en creëren ze dat gepiep, geplens, geplof en gekraak.

Maar nu je dit allemaal weet, is het aan jou om eventjes in alle stilte enkele seconden lang van die rabarbergeluiden te genieten...

En?... Vind je deze Spiritualia website ietwat interessant?...

Interessant genoeg om die te sponsoren; dankzij een bijdrage van 2 euro/maand, zijnde: 24 euro? Meer mag ook, natuurlijk! Laat het ons in elk geval weten door naar 'Berichten' te gaan, - of, door op deze link te klikken. Alvast bedankt - want, daarmee blijft Spiritualia online!

En, indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf via Zoek&Vind aanmelden.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2019 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht