ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Draden van God en Lorighittas pasta: beide uit Sardinië

Om de zeldzaamste pasta's ter wereld te eten, moet je eerst een bedevaart van 30 kilometer afleggen.
door Tsenne Kikke - donderdag 12 april 2018 15:43

Tweemaal per jaar trekken pelgrims in Sardinië onder een nachtelijke sterrenhemel van de stad Nuoro naar het dorp Lula. Soms zijn ze met honderden, soms met een duizendtal. Dertig kilometer verder, bij de ingang van Santuario di San Francesco, bereiken ze uiteindelijk hun bestemming.

Deze zogenaamde 'zoekers' beseffen maar al te goed dat ze nooit of te nimmer het heiligdom zélf zullen kunnen vinden, maar dat ze zich tegoed zullen doen aan de meest zeldzame pasta uit de gehele wereld.

'Su filindeu' wordt die pasta genoemd, letterlijk vertaald als: 'draden van God', en ongelooflijk moeilijk te maken. In heel de wereld zijn er slechts een tiental vrouwen, waarvan er drie in Sardinië wonen, die daartoe in staat zijn. Ze maken het alleen voor het halfjaarlijkse feest van de Heilige Francesco klaar, en deze traditie bestaat nu al 200 jaar.

Hoe ongelooflijk moeilijk de bereiding ervan ook is, zijn de ingrediënten die erbij gebruikt worden heel eenvoudige, namelijk: griesmeel, tarwe, water en zout. Ook het opdienen ervan is eveneens ongecompliceerd: wildbouillon, en een vleugje pittige pecorino kaas.

De pasta maken is echter bijna onmogelijk. Ingenieurs van het pastabedrijf 'Barilla' probeerden tevergeefs om een machine te bouwen die de techniek kon reproduceren. Ook de welbekende chef-kok Jamie Oliver bezocht Sardinië in de hoop het deeg met de vingers te kunnen beheersen. Twee uren later gaf hij het op.

Paola Abraini, één van de drie vrouwen, zei dat het deeg met jouw handen te ‘begrijpen’ het moeilijkste is. Ze kneedt het mengsel totdat het aanvoelt als klei, en blijft het vervolgens verwerken in afgeronde strengen. Als het griesmeel niet elastisch genoeg is, dompelt ze haar vingers in een kom met zout water, maar als het wat vocht nodig heeft, helpt ongezouten water. Het kan jaren duren om het juiste evenwicht aan te voelen, zei ze.

Indien je van plan bent om Su filindeu eens uit te proberen, dan moet je jouw reis naar Sardinië in de maanden mei of oktober boeken, telkenmale wanneer het feest van de heilige Francesco wordt gevierd. En, vergeet vooral jouw wandelschoenen niet, hé!

De 93-jarige Cesaria uit Morgongiori, Sardinië, is dan weer een experte in maken van Lorighittas pasta. Dat ziet er ook even lekker uit...

En?... Vind je deze Spiritualia website ietwat interessant?...

Interessant genoeg om die te sponsoren; dankzij een bijdrage van 2 euro/maand, zijnde: 24 euro? Meer mag ook, natuurlijk! Laat het ons in elk geval weten door naar 'Berichten' te gaan, - of, door op deze link te klikken. Alvast bedankt - want, daarmee blijft Spiritualia online!

En, indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf via Zoek&Vind aanmelden.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2020 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht