ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Dossier Zelfkennis: Durf jij weleens liegen? Zo ja: waarom?

Voorbeeld: natuurfotograaf Marcio Cabral bedroog een jury en moet prijs teruggeven.
door Tsenne Kikke - zondag 29 april 2018 17:25

Liegen kan op verschillende manier geschieden. Zo kan een mens zichzelf bewust programmeren om leugens te gaan vertellen. Zo van: "Als men aan mij dit vraagt, antwoord ik zo, en als ze met dat vragen, vertel ik hen iets anders," en zo meer. Maar, als een mens geheel onverwacht met een onaangename vraag wordt overvallen, is er van een bewuste reactie meestal geen sprake, tenzij je met een beroepsleugenaar te doen hebt. Ik kom hier, geheel onderaan, op terug.

Een voorbeeldje

Mensen kunnen liegen: de ene ietwat harder, of veel meer dan de ander, maar sommigen blijven liegen, zelfs als ze op een leugen werden betrapt. Als voorbeeld hiervan heb ik het ditmaal niet over criminelen, die een misdaad hebben gepleegd en het ontkennen, maar over een fotograaf die vals speelde...

Elk jaar dingen er talloze fotografen mee voor de prestigieuze internationale prijs van het Britse Natuurhistorisch Museum van Londen. In 2017 stuurde een zekere Marcio Cabral de foto ‘Night Raider’ naar de juryleden, die meteen gecharmeerd waren door het beeld. Ze bekroonden het met de hoofdprijs voor de categorie 'dieren in hun leefomgeving'.

Op dat beeld was een miereneter te zien, die onder de Braziliaanse sterrenhemel naar een lichtgevende termietenheuvel sluipt, klaar om zijn buikje rond te eten. De maker van dat prachtige beeld, kreeg de prestigieuze prijs van ‘Wildlife Photographer of the Year’.

Marcio Cabral was dolblij met zijn 'toevalstreffer'. Hij zou met een sluitertijd van dertig seconden en ISO waarde van 5.000 al een tijdje foto’s van de termietenheuvel in het Nationaal Park Ermas aan het nemen geweest zijn, toen er 'plots' een miereneter in het beeld opdook. "Een ongelofelijke bonus," beweerde de man.

Maar, de Braziliaanse fotograaf moest de prijs echter teruggeven - want, de indrukwekkende foto bleek achteraf immers niet te zijn wat het leek...

Achterdocht en expertise

Een bezoeker van het natuurpark werd achterdochtig. Hij had immers bij het bezoekerscentrum van dezelfde plek een opvallend opgezet dier gezien: een miereneter. En dat beestje leek verdacht veel op het dier op de foto. De man lichtte de wedstrijdorganisatie in, waarna de poppen aan het dansen gingen.

Er waren maar liefst vijf experten nodig om officieel te kunnen stellen dat Cabral inderdaad gesjoemeld had met zijn deelname in de wedstrijd. Pas na hun grondige analyse durfden ze bevestigen dat de foto inderdaad opgezet spel was - letterlijk en figuurlijk. De houding, de vorming, de karakteristieke kenmerken: alles kwam overeen tussen de foto’s en de dode miereneter.

Cabral gebruikte dus geen echt dier, maar een opgezette. En dat is in strijd met het wedstrijdreglement: er mogen immers geen valse dieren voorkomen (of zelfs figureren) in de ingezonden beelden. Daarom namen de taxidermiekenners, experten en juryleden de beslissing om zijn prijs in te trekken. “We zijn geschokt door het bedrog en vinden dit gedrag ontmoedigend en oneerlijk. Jammer dat een fotograaf zoveel moeite doet om de concurrentie en zijn wereldwijde aanhang te misleiden”, reageerde een jurylid aan BBC.

Onschuldig

Ondertussen riep Cabral echter zijn onschuld van de daken. Hij zou naar eigen zeggen al zijn onbewerkte beelden hebben ingediend en volledig hebben meegewerkt aan het onderzoek. Maar tussen de andere foto’s was geen enkele keer die miereneter te vinden. Dat komt volgens hem vanwege de grote sluitertijd. "Nadat de flits een eerste maal was afgegaan, verliet het dier de omgeving, dus had ik de kans niet het nog een tweede maal vast te leggen," verklaarde hij.

Het is nochtans niet de eerste keer dat de organisatie van de prestigieuze wedstrijd een “natuurfotograaf” betrapt op vals spelen. Zo bleek een springend wilde wolf uit 2009 eigenlijk een afgericht dier te zijn. De eerste vermoedens waren gebaseerd op het feit dat geen enkele wolf die in het wild leeft over zo'n afsluiting zou springen. Hij zou zich er onderaan doorwringen, dat wel.

Waarom liegen mensen?

Antwoord: omdat de menselijke hersenen het afdwingen. Een extreem voorbeeld hiervan zijn pathologische leugenaars. Ze weten heel goed dat ze aan het liegen zijn, maar kunnen in die momenten de impuls om te liegen niet bedwingen.

Zelfs mensen, die nog nooit aan Zelfkennis hebben gedaan, hebben geen flauwste benul van het feit dat alles zowel met hen als in hen, zomaar 'gebeurt'; een automatisch gebeuren, waarover ze geenszins controle hebben. In dit geval is liegen een zeer goed voorbeeld. Als een mens liegt, kan hij in dat moment niet anders, net als in de ogenblikken wanneer hij de waarheid spreekt. Hijzelf kan er niets aan verhelpen.

Natuurlijk moet je er, beste lezer - net als al de andere dingen die ik schrijf - geen jota van geloven, toch niet klakkeloos, maar test het wél de volgende dagen en weken voor jezelf uit.

Of, ga eens naar het verleden; en tracht van jezelf een moment te herinneren waarin je aan het liegen was, zelfs als er daarvoor geen énige reden was. Welnu: in dat moment kon je niet anders dan een leugen(tje) vertellen...

Nogmaals: zoek het eens voor jezelf uit, praat er misschien met anderen over, en wees verbaasd tijdens het vaststellen van hoe weinig mensen zichzelf kennen - al denken ze van wel. :-)

Wat Marcio Cabral betreft...: die man bleef in de leugen volharden. Hij haalde er zelfs een getuige bij, zijnde: een persoon die bij hem op dat moment aanwezig was. Nog liever blijven liegen dan aan gezichtsverlies te doen, door toe te geven dat hij vals had gespeeld. Maar de juryleden schonken geen geloof aan dat extra verzinseltje - en jij, beste lezer, weet nu dat die man er zélf niets aan kan doen. Wees dus begripvol voor mensen die liegen - want, het is hun brein die hen dat dicteert.

Mensen...

Wie zei alweer: "Vergeef hen, want ze weten niet wat ze doen..."?

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

En?... Vind je deze Spiritualia website ietwat interessant?...

Interessant genoeg om die te sponsoren; dankzij een bijdrage van 2 euro/maand, zijnde: 24 euro? Meer mag ook, natuurlijk! Laat het ons in elk geval weten door naar 'Berichten' te gaan, - of, door op deze link te klikken. Alvast bedankt - want, daarmee blijft Spiritualia online!

Nota: Van de duizenden maandelijkse bezoekers zijn er tot op heden reeds 21 lezers die bereid waren te sponsoren. Joepie!  Ben jij de 22ste? :-)

En, indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf via Zoek&Vind aanmelden.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2022 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht