ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Dossier Godsdiensten: Partij Islam gelooft in de islamitische toekomst van Brussel…

De Partij Islam komt bij de gemeenteraadsverkiezingen op in 28 gemeenten in Wallonië en Brussel.
door Tsenne Kikke - vrijdag 6 april 2018 20:20

De Partij Islam zal bij de gemeenteraadsverkiezingen opkomen in 28 gemeenten in Wallonië en Brussel. In de Brusselse gemeenten zetten de kandidaten in op de grote moslimgemeenschap en geloven ze sterk in de democratische islamitische toekomst van de Belgische hoofdstad...

"Een derde van de bevolking in Brussel is moslim, dus met de naam vertegenwoordigen we deze groep," stelde Anderlechtse gemeenteraadslid en medeoprichter van de partij Redouane Ahrouch. "Binnen 12 jaar, in 2030, zal Brussel voornamelijk uit moslims bestaan. Wat wil je dan, een bemiddelaar of een extremist? Zoals de Franstaligen FDF hebben, is er nu voor de moslims Parti Islam."

"Vrouwen worden graag beschermd door een sterke man..."

De filosofie van de partij is gebaseerd op de koran en de sharia. De weg, die de kandidaten willen bewandelen, is die van de 'islamitische democratie'. "We verzamelen en zoeken alles wat goed is vanuit de andere partijen. Ons programma is een synthese van alle partijen van extreemlinks tot extreemrechts," stelde Ahrouch. Als buschauffeur bij de MIVB heeft hij al een duidelijk voorstel op tafel liggen. "Tijdens de spitsuren zijn er bepaalde personen, vooral van vreemde origine, die profiteren van het feit dat de voertuigen overvol zitten om tegen vrouwen aan te 'plakken'. Het zijn niet enkel moslimvrouwen die zich hierdoor vernederd voelen. Daarom pleit ik ervoor dat tijdens de spitsuren de mannen vooraan en de vrouwen achteraan opstappen," verklaarde Ahrouch.

De rol die vrouwen zullen spelen binnen de partij lijkt vrij klein, al moeten de huidige verkiezingslijsten evenveel mannen als vrouwen bevatten. "Het is een wet die voor ons opgemaakt is omdat ze dachten dat dit ons zou hinderen," zei Ahrouch. "Voor ons is dat echter geen probleem, we zullen genoeg vrouwen op de lijst hebben. Maar de mensen willen ook moedige mannen die zich aan het hoofd van de lijst zetten. De vrouwen worden graag beschermd door een sterke man, omdat ze zich zo zekerder voelen."

Ahrouch benadrukte dat de leden ondanks hun vaste geloofsovertuiging ook het nodige respect hebben voor het individu en de andere overtuigingen. "We focussen nu op de moslims, maar in de toekomst zullen we ook begrepen worden door de niet-moslims. We zijn een partij die de individuele vrijheid en het ondernemerschap respecteert."

"Kunnen niet veroordeeld worden op basis van de seksismewet"

Volgens CD&V-voorzitter Wouter Beke is dat voorstel in strijd met de Grondwet en het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM). "Kan het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen dit onderzoeken en klacht indienen?," vroeg hij op Twitter. Het instituut liet weten nog geen melding te hebben ontvangen van de partij. Het zei wel de standpunten te veroordelen, omdat ze seksistisch zijn en stereotypen in de hand werken. "Ze kunnen echter niet veroordeeld worden op basis van de seksismewet. Daarvoor moet het gedrag in kwestie gericht zijn tegen één of meerdere specifieke, identificeerbare personen. Dit is hier, voor zover ons nu bekend, niet het geval."

Ook Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten reageerde op de ideeën van de partij. "Iedereen die onze vrijheid aanvalt, zal ons tegenkomen. Elke dag opnieuw," zei ze. "En we zijn met heel veel. Vrouwen en mannen werken, feesten, zwemmen en leven hier samen. En dat gaat zo blijven."

Bij N-VA vielen onder meer reacties te noteren bij Vlaams minister-president Geert Bourgeois en voorzitter Bart De Wever. "De Partij Islam wil 'niet raken aan de Grondwet', maar wel mannen en vrouwen apart op de bus laten stappen," hekelde Bourgeois. Hij wijst erop dat de sharia in strijd is met de principes van de democratie en de Rechten van de Mens.

"Geen enkele toegeving op de waarden van de verlichting. Wie anders wil, kan beter elders gaan," stelde De Wever op zijn beurt.

De N-VA pleitte alleszins voor een verbod op de partij Islam waarvan het programma in strijd is met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. "Dat is in Duitsland al mogelijk," stelde staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken.

Groen-voorzitter Meyrem Almaci noemde het voorstel dan weer 'gevaarlijk en wereldvreemd': “De scheiding man-vrouw in het openbaar vervoer? Geen sprake van. Gelijkheid man-vrouw is fundamenteel. Geen enkele partij kan of mag daaraan tornen.”

Vlaams Belang kwam tot slot met een opmerkelijk voorstel. “Men zou een onderzoek moeten voeren naar de geldstromen achter de partij Islam. Het is immers een publiek geheim dat er bijvoorbeeld vanuit Saudi-Arabië veel geld vloeit naar België om hier het salafisme te promoten. Anderzijds moet men vooral stoppen met allerhande toegevingen te doen aan de radicale islam en zich focussen op het bestrijden van de verspreiding ervan in onze wijken," klinkt het bij Bob De Brabandere van Vlaams Belang Brussel-19.

Bronnen: Knack.be & Het Nieuwsblad & De Tijd

En?... Vind je deze Spiritualia website ietwat interessant?...

Interessant genoeg om die te sponsoren; dankzij een bijdrage van 2 euro/maand, zijnde: 24 euro? Meer mag ook, natuurlijk! Laat het ons in elk geval weten door naar 'Berichten' te gaan, - of, door op deze link te klikken. Alvast bedankt - want, daarmee blijft Spiritualia online!

En, indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf via Zoek&Vind aanmelden.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2020 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht