ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Diep in de Gobiwoestijn zou zich het grootste energetisch centrum bevinden

Het Khamriin Khiid klooster in de Gobiwoestijn is misschien de moeite waard om er ooit eens een bezoekje aan te brengen.
door Tsenne Kikke - donderdag 19 april 2018 12:06

Mongoolse boeddhisten geloven dat het Khamriin Khiid klooster in de Gobiwoestijn het centrum is van alle spirituele energie. De Gobi meet circa 1600 kilometer van zuidwest naar noordoost en 800 kilometer van noord naar zuid, en ligt in het noorden van de Volksrepubliek China en in het zuiden van Mongolië. Ik herinner me gelezen te hebben dat George Ivanovitch Gurdjieff er een tijdlang in verbleef.

Die monasterie werd in 1820 door Dulduityn Danzanravjaa (1803–1856) opgericht toen hij nog maar 17 jaar oud was. Ook stond hij bekend als de 'Verschrikkelijk Edele heilige van de Gobi', en de jongeman koos die locatie uit omdat hij er enorm grote bronnen van spirituele energie ontwaarde. Op zijn hoogtepunt, huisvestte het klooster een 500-tal monniken, en omvatte meer dan 80 tempels binnen het complex.


 
Danzanravjaa was zowel een geleerde, schrijver, kunstschilder als een sociale hervormer. Hij richtte in het klooster een theater op voor mensen die hun zang- en acteervaardigheden wensten te ontwikkelen, en een openbare school die onderwijs bood aan mannen en vrouwen. Ook was er een bibliotheek, een museum, en een ruimte waarin poëzie werd gereciteerd.

Het klooster werd in 1937 totaal vernietigd waarbij talrijke monniken werden geëxecuteerd; dit, in de nasleep van de communistische zuivering van religies, en Khamriin Khiid in zijn huidige vorm werd gereconstrueerd in 1990. Tegenwoordig bezoeken honderden pelgrims de site elke dag bij zonsopgang om te profiteren van de spirituele energie waarvan wordt verondersteld te stralen als er een nieuwe dag wordt geboren.

Shambala, het middelpunt van het complex, is omgeven door 108 stoepa's (108 is in het boeddhisme een heilig getal), en omringt andere heilige monumenten en tempels, waarvan de meest prominente met grote ogen naar de bezoekers staart. Daarbinnen zou het warmer zijn vanwege de energie die afkomstig is van Shambala, en het is dan ook niet ongebruikelijk dat pelgrims hun schoenen uitdoen om die energie beter in zichzelf te kunnen absorberen.

Een andere vorm van aanbidding is het gooien van rijst, gierst, melk en wodka op monumenten. Andere bezoekers lopen rond en zingen een lied gewijd aan Khamriin Khiid.

Buiten de omheining bevinden zich de reeks grotten waar Danzanravjaa en andere monniken 108 dagen hebben gemediteerd.

Het meest vreemde was dat ik in het onderste fimpje - iets na de 8ste minuut - bikkels herkende. Ooit mee gespeeld? In mijn kinderjaren speelde ik er veel mee. Op Wikipedia lezen we daarover het volgende...

Het bikkelspel is een spel dat gespeeld wordt met kleine klompjes hard materiaal (meestal bot of metaal). De klompjes worden bikkels genoemd. Van oorsprong werden hiervoor het sprongbeen (talus, onderdeel van enkelgewricht) van een schaap gebruikt.

Het spel vereist voornamelijk handvaardigheid. De bikkels worden in de hand genomen, opgegooid en weer opgevangen. Daarbij moet een bepaalde volgorde in het aantal bikkels dat opgegooid wordt worden aangehouden. Met name het opvangen van de bikkels op de bovenkant van de hand vergt enige bedrevenheid.

En?... Vind je deze Spiritualia website ietwat interessant?...

Interessant genoeg om die te sponsoren; dankzij een bijdrage van 2 euro/maand, zijnde: 24 euro? Meer mag ook, natuurlijk! Laat het ons in elk geval weten door naar 'Berichten' te gaan, - of, door op deze link te klikken. Alvast bedankt - want, daarmee blijft Spiritualia online!

En, indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf via Zoek&Vind aanmelden.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht