ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Brenna Spencer zette met één enkele foto geheel Amerika op stelten

Hoe deze studente Amerika op stelten zette met één enkele foto…
door Tsenne Kikke - vrijdag 13 april 2018 20:30

Wapenbezit... In de Verenigde Staten is het in vijf staten verboden om openlijk een wapen te dragen. Een verborgen wapen dragen is in alle 50 staten toegestaan, al gelden niet overal dezelfde regels. Doorgaans is een vergunning wel verplicht.

De naam Brenna Spencer zegt jou waarschijnlijk niets, maar de pas afgestudeerde jongedame gaat in Amerika over alle tongen. Met één welgemikte foto zette ze het land in rep en roer.

De 22-jarige Brenna legt momenteel de laatste hand aan haar communicatiediploma aan de University of Tennessee. Om het einde van haar studies te vieren, publiceerde ze enkele foto's. In sommige beelden heeft ze een roze T-shirt aan met daarop de boodschap ‘Women for Trump’, waarmee ze haar steun aan de huidige president duidelijk maakt. En op één foto toont ze het wapen dat ze in haar broek heeft gestopt. “Ik doe niet mee aan normale afstudeerfoto’s," klonk het rechtuit op Twitter.

Ze postte het beeld op 8 april online, en was in een mum van tijd het onderwerp van een mediastorm. De boodschap van Brenna gooit immers nog wat olie op het vuur van de wapendiscussie in de VS. Sinds de 19-jarige Nikolas Cruz op Valentijn 17 studenten neerschoot in Stoneman Douglas High School, woedt het debat weer volop. Een aantal scholieren; die de schietpartij overleefden; hebben nu het voortouw genomen en eisen tijdens rally’s in heel het land voor strengere wapenwetten. Brenna is echter een andere mening toegedaan: met haar foto ijvert ze net voor een bescherming van het tweede amendement, zijnde: het recht om een wapen te bezitten én te dragen.

Dat Brenna bakken kritiek kreeg om haar foto, zal je dan ook niet verbazen. In de meer dan 15.000 reacties op Twitter krijgt ze vaak de wind van voren. Velen vinden de foto provocerend en erg smakeloos - "Ik ben ook 100% voor wapens. Maar moet je er dan echt mee gaan pronken tijdens een fotoshoot?," vroeg iemand zich af. De 'Gun Violence Archive' reageerde dan weer met enkele rake cijfers. Tijdens de eerste 100 dagen van 2018 vielen in de Verenigde Staten 3.889 doden door wapengeweld. 164 kinderen werden neergeschoten, er waren 62 (!) massaschietpartijen, en 451 schoten werden per ongeluk gelost.

Ondanks alle kritiek blijft Brenna achter de foto in kwestie staan. “Het tweede amendement ligt onder vuur, zeker op campussen van universiteiten en hogescholen. Ik denk dat het enorm belangrijk is om aan mensen te laten zien dat ze zichzelf mogen beschermen. Je moet opkomen voor wat je gelooft, en je opinies uiten.” Ze komt dan vooral op voor vrouwen. “We moeten de miljoenen vrouwen die een wapen bezitten een duwtje in de rug geven. Ze hebben een stem, en die mag gehoord worden.”

En heel wat van die vrouwen laten zich nu ook horen. Op sociale media verschijnen steeds meer foto’s van studentes die het voorbeeld van Brenna volgen, en ook poseerden met hun wapen. Ze linken hun wapenbezit ook aan de #MeToo-problematiek: “Elke dag dat ik mijn revolver of mes draag, ben ik er zeker van dat ik nooit ‘#MeToo’ zal moeten zeggen,"klonk het in één van de berichten. Ook Brenna beaamde dat haar wapens haar een veilig gevoel geven. “Seksuele intimidatie en aanranding komt steeds vaker in het nieuws. Vrouwen moeten weten dat ze zichzelf mogen beschermen.”

Voor of tegen wapenbezit?

Het liefst wil iedereen dat er in de wereld geen wapens nodig zijn. Helaas zit de wereld niet zo in elkaar. Volgens velen zou vrij wapenbezit een essentieel onderdeel van individuele vrijheid en van een vrije en veilige samenleving moeten zijn.

Anderzijds levert vrij wapenbezit vaak een sterke emotionele reactie op. Maar, ondanks alle emotionele tegenwerpingen pleiten de feiten voor het individuele recht op het bezitten van wapens voor zelfverdediging.

In een land, waar wapenbezit aan banden wordt gelegd, zijn burgers weerloos tegen gekken en criminelen. Momenteel moet iemand lijdzaam toezien hoe hij of zij wordt bestolen, aangevallen, of erger. Er moet immers gewacht worden totdat de politie arriveert voordat enige handeling ondernomen mag worden. Dit is een scenario waar weinig mensen het mee eens kunnen zijn, en betekent dat individuele vrijheid weinig waard is.

Maar, als iemand zich verzet, dan speelt hij eigen rechter, en dat mag niet. Het gebruik van een wapen en geweld ter zelfverdediging wordt gelijkgesteld aan dat van een crimineel...

Het criterium voor het recht op (zelf)verdediging en vrij wapenbezit zou moeten zijn, dat het ook bij het gebruik ter verdediging blijft. De grens wordt getrokken bij het maken van een offensieve actie; bij het initiëren van geweld, in plaats van het reageren daarop. Het bezit van een wapen is een essentieel onderdeel van de mogelijkheid van een individu om zich te verdedigen tegen de initiatie van geweld en valt binnen deze grens. Dit maakt namelijk geen inbreuk op de vrijheid van iemand anders, het is geen initiatie van geweld. En omdat dit niemand anders inherent kwaad doet; of inbreuk maakt op enig vrijheid; of recht van een ander; zou het dan ook simpelweg legaal moeten zijn.

Wat denk jij daarvan, beste lezer?

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

En?... Vind je deze Spiritualia website ietwat interessant?...

Interessant genoeg om die te sponsoren; dankzij een bijdrage van 2 euro/maand, zijnde: 24 euro? Meer mag ook, natuurlijk! Laat het ons in elk geval weten door naar 'Berichten' te gaan, - of, door op deze link te klikken. Alvast bedankt - want, daarmee blijft Spiritualia online!

En, indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf via Zoek&Vind aanmelden.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2018 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht