ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Tweeling niet meer identiek na ruimtereis

Hoe een ruimtereis veranderingen in het lichaam kan aanbrengen…
door Tsenne Kikke - zondag 18 maart 2018 18:55

Scott en Mark Kelly zijn identieke tweelingen, en volgden een gelijkaardige levenswandel. Beiden zijn ze kapitein geweest in de Amerikaanse zeemacht, hebben ze met de spaceschuttles Discovery en Endeavour meegevlogen, én zijn ze allebei als astronaut aan boord geweest van het ISS.

Maar, terwijl Scott bijna een volledig jaar in de ruimte verbleef, bleef zijn broer Mark op Aarde, hetgeen de NASA de unieke gelegenheid gaf om achteraf vast te stellen welke veranderingen een menselijk lichaam en hersenen na zo'n ruimtevlucht zouden kunnen ondergaan.

Zo stelden ze enkele fascinerende resultaten vast, waaronder: ongeveer 7% van Scott Kelly's genen kunnen voor eeuwig en altijd gewijzigd zijn.

Het was al langer bekend dat het lichaam van een astronaut verandert wanneer hij in de ruimte zweeft. Maar de effecten waren altijd slechts tijdelijk, en verdwenen weer na een terugkeer op Aarde.

Het eerste wat na dat verblijf van 340 dagen in de ruimte sterk opviel, was het feit dat NASA-astronaut Scott Kelly iets van een 5 cm langer was geworden dan zijn broer.

Scott's nieuwe lengte bleek slechts een tijdelijk gevolg te zijn geweest van het feit dat zijn ruggengraat in de zwaartekrachtvrije omgeving fysiek werd uitgerekt, en niet het gevolg was van een aanpassing aan zijn genen. Maar het is slechts één van de vele wijzigingen die de onderzoekers tot nu toe hebben gedocumenteerd. Bijvoorbeeld: diep in Scott's DNA vonden ze een reeks strengels, die niet aanwezig zijn in die van zijn broer Mark. Sommige ervan waren slechts van tijdelijke aard, en leken alleen op te treden terwijl hij in de ruimte was, anderen zijn van langdurige aard, waaronder: veranderingen in de functie van zijn immuunsysteem en wijzigingen in het netvlies.

Sinds hij twee jaar geleden terug op Aarde belandde, zijn dus ongeveer 7% van zijn genen niet meer 'normaal' geworden. Die veranderingen lijken te hebben plaatsgevonden in genen, die functies regelen gerelateerd aan Kelly's immuunsysteem, in de botvorming, in de DNA-reparatie, evenals in die welke betrokken zijn bij het reageren op een zuurstofarme of kooldioxiderijke omgeving.

Deze veranderingen wijzen er op dat het lichaam probeert om die, vrij letterlijke buitenaardse omgeving te begrijpen, en daarop 'gepast' te reageren. In veel opzichten vertonen Kelly's genen de kenmerken van een lichaam dat reageert op wat het als een bedreiging ervaart. Wanneer het lichaam iets vreemds tegenkomt, gebeurt het nu eenmaal heel vaak dat er een immuunrespons wordt geactiveerd.

Het lichaam denkt dus dat er een reden is om zichzelf te verdedigen. Zo weet men, dat als men in de ruimte vertoeft, er aspecten zijn die het lichaam als onprettig ervaart, en al die wijzigingen zijn dan ook de moleculaire manifestaties van een lichaam dat op die stress reageert.

De volledige resultaten van NASA's tweelingstudie zijn nog niet vrijgegeven, maar de voorlopige gegevens bieden wetenschappers al veel stof om over na te denken. Sommige van die bevindingen bouwen voort op wat we al wisten, zoals het feit dat in de ruimte jouw ruggengraat wordt uitgerekt, dat jouw spieren krimpen, en dat jouw slaapcyclus wordt verstoord. Maar de lange-termijn effecten van een uitstapje buiten de beschermende atmosfeer van de Aarde zijn veel minder begrepen, en daaraan wordt nu nog - dankzij Scott Kelly - gewerkt.

Ondertussen tracht men om zoveel mogelijk uitgebreide biomedische, gedrags- en prestatie-gezondheidsgegevens te verzamelen. Een volledig verslag over de resultaten van de studie wordt later dit jaar verwacht, teneinde NASA meer informatie te verstrekken als voorbereiding voor een mogelijke trip naar de planeet Mars: een reis, die drie jaar lang kan duren. Ik pas daarvoor, maar wél iets voor jou misschien?

En?... Vind je deze Spiritualia website ietwat interessant?...

Interessant genoeg om die te sponsoren; dankzij een bijdrage van 2 euro/maand, zijnde: 24 euro? Meer mag ook, natuurlijk! Laat het ons in elk geval weten door naar 'Berichten' te gaan, - of, door op deze link te klikken. Alvast bedankt - want, daarmee blijft Spiritualia online!

En, indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf via Zoek&Vind aanmelden.

___________________________________________________________________________________________

Tijdelijke Actie!

Al wie deze website reeds heeft gesponsord - en, eenieder die deze week (17/3 tot 24/3) een financiële bijdrage levert, kan via Skype (eender wanneer in de toekomst) een volledige uitleg verkrijgen over hoe je met tattwas zou moeten werken! Zaken, die je nergens, maar ook nergens zult kunnen lezen, of horen, gegarandeerd. Duurtijd: 45 tot 60 minuten. Praat met jezelf, en zeg het voort! :-)

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht