ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Torre d'en Galmes: een opmerkelijk dorpje met prehistorische bouwwerken

Breng ook eens vanuit Majorca een bezoekje aan het prehistorisch binnenland van Menorca…
door Tsenne Kikke - zondag 4 maart 2018 19:29

Nu dat hopelijk alle winterdagen definitief achter de rug zijn, denken velen al aan hun eerstkomende vakantieverblijf. Wat dacht je van Majorca en Menorca?...

De Balearen is een provincie van Spanje, ten oosten van het vasteland, bestaande uit zes eilanden, die in de Middellandse Zee liggen. Menorca is één van die eilanden, en ligt vlak naast zijn grote broer Majorca.

Velen kennen Majorca als een mooie vakantiebestemming, doch minder vaak hoor je dat mensen naar Menorca zijn gegaan. Maar, als je geïnteresseerd bent in prehistorische monumenten dan mag je het niet nalaten om - via Majorca - op Menorca het prehistorische dorpje Torre d’en Galmés een klein bezoekje te brengen. Je vindt er talrijke archeologische opgravingen, waaronder wachttorens en restanten van huizen die duizenden jaren hebben standgehouden.

Prehistorisch Menorca

Op het eilandje Menorca, ruim 700 km² groot, zijn er meer dan 1.500 prehistorische vondsten gedaan, zowel daterend uit 1400 v. Chr. als van veel later. En, deze prehistorische stenen bouwwerken uit de Talayotische cultuur bestaan uit:

- (1) zogenaamde talayots, zijnde: grote, losse op elkaar gestapelde stenen, waarvan sommige tot enorme bouwwerken zijn uitgegroeid, en die indertijd waarschijnlijk als wacht- en verdedigingstorens dienden.

Archeologen denken dat de meeste megalitische talayots werden neergezet om de stad te verdedigen. Deze talayots werden gebouwd zonder cement of beton, eigen aan de cyclopische architectuur uit het Oude Griekenland. Die stapelmuren hebben tot nog toe de tand des tijds doorstaan.

Op Wikipedia lees je daarover dat Cyclopische muren dubbele muren zijn; die uit enorme, onregelmatige stenen blokken en zonder metselspecie op elkaar gestapeld zijn. Vanwege hun immense grootte dacht men dat Cyclopen - reuzen uit sagen - ze hadden gemaakt.

- (2) Navetas d'Es Tudons: Toen de archeologen er gingen graven, zijn er menselijke resten van ongeveer 100 individuen gevonden, maar ook armbanden en aardewerk. Het historische gebouw wordt ook wel 'shuttle' genoemd, omdat de architectuur lijkt op een omgekeerd schip. Het grafmonument is 13,6 meter lang en 6,4 meter breed. Helaas kan je niet binnen kijken vanwege veiligheidsredenen.

- (3) Taula’s... Een taula is een T-vormig monument dat wel 3,7 meter hoog kan zijn. Ze worden ‘taula’ genoemd, omdat dat in het Catalaans 'tafel' betekent. Boven op de steen ligt een horizontale steen met weer kleinere stenen die bovenop elkaar gestapeld zijn. Een U-vormige muur omsluit vaak de structuur van zo'n taula. De reden waarom de T-vormige gesteentes zijn neergezet, is niet helemaal duidelijk. Men denkt dat ze - net als henges van Stonehenge - een religieuze of een astronomische reden hadden, omdat de meeste taula’s noord-zuidwaarts gericht zijn.

Maar, het zou ook kunnen dat die taula's misschien gewoonweg pilaren waren, om van takken gemaakte daken te ondersteunen, bijvoorbeeld...

Dan heb je nog Trepucó, één van de belangrijkste neolithische nederzettingen van Menorca, zo’n twee kilometer vanaf Mahón. Het heeft een oppervlakte van 5.000 vierkante meter. Het dorp is opgegraven door de Engelse archeoloog Margaret Murray in 1931. Het was ommuurd, doch slechts een deel daarvan is overgebleven, maar van de zeven talayots zijn er twee helemaal in goede staat overgebleven.

Menorca...

Geen zin om ernaar toe te trekken, maar wel de tijd heb om nog eventjes onderstaande en meest interessante rondleidingen te bekijken?... O ja: maximaliseer jouw computerscherm, hé!

Vind je deze Spiritualia website ietwat interessant?...

Interessant genoeg om die te sponsoren; dankzij een bijdrage van 2 euro/maand, zijnde: 24 euro? Meer mag ook, natuurlijk! Laat het ons in elk geval weten door op deze link te klikken. Alvast bedankt!

En, indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf via Zoek&Vind aanmelden.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2019 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht