ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Para-snowboardster Bibian Mentel wint opnieuw goud op Winterspelen

De Nederlandse snowboardster Bibian Mentel overwon negen keer kanker en bemachtigde opnieuw een gouden medaille.
door Tsenne Kikke - maandag 12 maart 2018 19:13

De 45-jarige Nederlandse snowboardster Bibian Mentel heeft goud behaald op de Paralympics in Zuid-Korea, ook al kreeg ze negen keer de diagnose kanker in zeventien jaar tijd!

Met deze gouden medaille kroonde ze zich opnieuw tot de koningin van de snowboardcross op de Paralympics in Pyeongchang. Vier jaar geleden was de Nederlandse, die een kunstbeen heeft, ook al even succesvol in het Russische Sotsji. Toch was de overwinning in Zuid-Korea allesbehalve logisch.

Mentel was al topatlete voordat ze door kanker werd getroffen. De Olympische Spelen van 2002 hadden haar debuut op het hoogste niveau moeten zijn, maar in de aanloop daarnaartoe moest echter haar rechteronderbeen in een levensreddende operatie worden geamputeerd. Daarna zette ze haar carrière voort als paralympisch sporter. Sindsdien kwam de kanker meermaals terug. In 17 jaar tijd doorstond ze 5 longoperaties, en 74 bestralingen.

Bovendien werd er vorig jaar bij haar voor de negende keer kanker vastgesteld. Het ging ditmaal om een tumor in de nekwervel, met uitzaaiingen in de slokdarm en een rib. Omdat de tumor intensief bestraald werd, werd haar nekwervel zeer onstabiel. Om het probleem te verhelpen werd haar nek Na een ingrijpende operatie vastgezet met een titaniumplaat en Mentel besloot toch naar Pyeongchang af te reizen.

Genieten van de bergen

Na een dramatische val, samen met haar landgenote Lisa Bunschoten vlak voor de finish, kon Mentel als eerste overeind krabbelen en behaalde opnieuw goud.

In wezen waren Mentel en Bunschoten tijdens de wedstrijd aan elkaar gewaagd, maar Bunschoten kwam tijdens een inhaalpoging ten val. Ze nam daarbij Mentel mee, maar die krabbelde overeind en gleed verder, Bunschoten bleef langer liggen. Hoewel Mentel nog achterom keek, en zelfs even aarzelde, ging ze toch door en stak haar armen juichend omhoog toen ze de finishlijn passeerde. Voor Bunschoten resteerde ondanks haar crash het zilver.

Meedoen, was belangrijker dan winnen

"Dit had ik echt niet durven dromen," zei Mentel achteraf tegen NOS. "Dit is helemaal fantastisch. Ik heb natuurlijk een ontzettende rotaanloop gehad, het afgelopen halfjaar was echt vreselijk. Maar dit maakt het helemaal goed."

Sport houdt de atlete naar eigen zeggen op de been. "Snowboarden is ook een manier om te ontsnappen aan wat ik allemaal meemaak," aldus Mentel. "Het is bezig zijn in het hier en nu, van de bergen genieten, naar beneden glijden, proberen het beste uit mezelf te halen."

Vind je deze Spiritualia website ietwat interessant?...

Interessant genoeg om die te sponsoren; dankzij een bijdrage van 2 euro/maand, zijnde: 24 euro? Meer mag ook, natuurlijk! Laat het ons in elk geval weten door op deze link te klikken. Alvast bedankt - want, daarmee blijft Spiritualia online!

En, indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf via Zoek&Vind aanmelden.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2020 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht