ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Dossier Godsdiensten: Iedere leefgemeenschap heeft haar eigen wetten en geloofsovertuigingen

In hutje in bossen van het Belgische Hastière stierf de 39-jarige Sophie Gerard wegens het verbod aan hulp.
door Tsenne Kikke - vrijdag 16 maart 2018 16:50

Gisteren las ik iets over een 'tragisch sektarisch voorval', nu al eraan toevoegend dat het misschien pure roddel is, en om naambekladding gaat...

Het ging over een 39-jarige doodzieke Sophie Gerard, die naar het schijnt in een boshutje stierf, omdat haar 'goeroe' haar alle hulp verbood. Sophie maakte deel uit van een leefgemeenschap, die door kwade tongen als 'sekte' werd bestempeld. Voor de rest stond er het volgende vermeld...

Ze heeft onmenselijk geleden in haar hutje diep in de bossen van Hastière bij Namen. Terwijl de medische wereld op zijn minst haar pijn had kunnen verlichten - of, haar zelfs misschien had kunnen redden. Maar ze mocht zich niet laten verzorgen. Joël Labruyère, de 'goeroe', of 'sekteleider' van de natuurgemeenschap waarin ze leefde, verbood haar alle hulp, omdat ziekte werd beschouwd als een eerbetoon aan eerdere fouten, of wangedrag. Uiteindelijk stierf ze een trieste dood...

Het waren de twee zussen van Sophie Gerard, die vorige maand met het nieuws naar buiten kwamen, ook al dateren de feiten uit 2011. Maar ze hebben er altijd over gezwegen. Na een Franse reportage van de journaliste Nolwenn Le Blevennec over de ‘The Free Nation’ en haar goeroe Joël Labruyere, vorige maand, waarvan hier een link, zijn ze nu zelf met hun verhaal naar buiten gekomen. Omdat ze nog altijd de waarheid niet kennen over de dood van hun zus. Of ze gestorven is aan haar ziekte, of dat sekteleden haar uit haar lijden hebben verlost, weten ze niet. En dat wringt, zeiden ze.

Maar tegelijk wilden ze ook anderen waarschuwen voor de gevaren van een leefgemeenschap, die in België nochtans niet op de 'Gevaarlijke Sektenlijst' van de Staatsveiligheid vermeld staat.

Sophie Gerard, moeder van twee jongere kinderen, koos in 2008 voor een totaal nieuw leven. Haar huwelijk was voorbij, en ze zat in een moeilijke periode. De Franse sekte ‘The Free Nation’ reikte haar een helpende hand aan, en ze nam haar twee kinderen mee.

Ze had nauwelijks nog contact met haar familie. Tot in de zomer van 2011. Dan vertelde ze dat ze aan baarmoederhalskanker leed. Er was een operatie gepland voor eind augustus, maar ze zei dat ze zich niet zou laten behandelen, omdat haar goeroe haar alle therapie verboden had. Zeker geen chemotherapie of bestralingen - want, die zijn onnatuurlijk, en misschien hebben ze daarover groot gelijk.

Twee maanden later trouwde Suari, haar sektenaam, met een sektelid. "Ze straalde op de dag van haar huwelijk, maar zag er wel erg vermagerd en zwak uit," zei haar jongste zus. Een week nadien nodigde ze haar familie uit aan zee. Om afscheid te nemen, zo bleek het. Ze zou zich terugtrekken in een huisje in Hastière. "Die plaats, en de nabijgelegen waterbron, hebben een magische werking," zei ze vol overtuiging.

Geen ziekenhuisbed

Eind oktober stierf ze. Niet in een huisje aan een water, zoals ze haar familie vertelde, maar in een bouwvallig hutje aan de rand van een oud vakantiedomein. Alsof de andere sekteleden haar apart hebben gelegd om daar te kunnen sterven.

"De begrafenisondernemer is het lichaam toen gaan ophalen. Hij was geschokt, dat herinner ik me. Niemand in het dorp wist hoe die mensen daar leefden. Anders hadden we er zeker tegen opgetreden," zei burgemeester Claude Bultot. De leefgemeenschap is daar intussen weg en verblijft in Frankrijk.

De arts, die de overlijdensakte invulde, beschouwde het nochtans als een natuurlijk overlijden. Wel  was de vrouw door haar ziekte helemaal uitgemergeld.

Op 23 oktober, de dag na haar overlijden, werden familieleden uitgenodigd voor een ‘afscheidsfeest’. Er werd gegeten en gezongen. "In een echte hippiesfeer...," zei de zus van Sophie. Wat de zussen wel opviel was dat er niets meer van Sophie aanwezig was. Geen persoonlijke spullen, zelfs geen ziekenhuisbed waarin ze comfortabel lag. Ze vroegen zich dan ook af of dat bed waarin ze zogezegd gestorven is, er ooit wel heeft gestaan.

Tijdens de ceremonie lazen de volgelingen van de 'sekte' een tekst voor, een soort van testament, waarin Suari vroeg dat haar kinderen, die tot dan toe in de groep woonden, nooit een psycholoog, een tovenaar van de geest, zouden raadplegen, noch een orgaan- of bloedtransfusie zouden toelaten. Dat was haar wens.

Haar kersverse man regelde de begrafenis. Het lichaam werd gecremeerd en uitgestrooid, maar ervoor betalen deed hij niet.  

Ook vernamen de zussen toen dat ze mogelijk door twee andere sekteleden uit haar lijden werd verlost. Dat ze haar zouden hebben verstikt in dat hutje... Maar, bewijzen daarvan zijn er niet, en een gerechtelijk onderzoek komt er natuurlijk ook niet meer.

In het rouwcentrum deden ze trouwens nog een vreemde ontdekking. Sophie stierf niet op 22 oktober, zoals in de doodsbrief stond, maar op 18 oktober. Volgens haar man wilde de leefgemeenschap dat een lichaam eerst drie dagen blijft liggen zonder te worden aangeraakt, en wilde Sophie niet dat katholieken haar lichaam zouden benaderen.

Och, zo loopt elke mens met persoonlijke geloofsovertuigingen rond, de ene ietwat vreemder dan de vele anderen, en daarvoor hoeft men niet bij een religieuze gemeenschap of sekte aangesloten te zijn.

In dit geval leed Sophie Gerard aan baarmoederhalskanker, en indien ze zich daarvoor niet wilde laten behandelen, was dat haar goed recht, zelfs indien het op aanraden van Joël Labruyere geschiedde. Misschien was ze zelfs met haar ziekteverzekering niet in orde, en bovendien geen geld had om voor de hospitalisatiekosten te betalen, en zo meer, en zo meer, en zo meer.

Bron: Lameuse & Het Laatste Nieuws

En?... Vind je deze Spiritualia website ietwat interessant?...

Interessant genoeg om die te sponsoren; dankzij een bijdrage van 2 euro/maand, zijnde: 24 euro? Meer mag ook, natuurlijk! Laat het ons in elk geval weten door naar 'Berichten' te gaan, - of, door op deze link te klikken. Alvast bedankt - want, daarmee blijft Spiritualia online!

En, indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf via Zoek&Vind aanmelden.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht