ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Dossier Godsdiensten: Het zoveelste beklag over de sekte van de 'Children of God'

Auteur Flor Edwards groeide op in de 'Children of God'-sekte, en deed er haar beklag over via de uitgave van een boek.
door Tsenne Kikke - zondag 11 maart 2018 19:36

Als kuddebeesten willen zeer veel mensen graag ergens bijbehoren om hun 'persoonlijk' geloof te belijden. Daarom bestaan er momenteel meer dan 4.000 godsdiensten, religieuze gemeenschappen, sekten, et cetera, waaruit men 'vrijelijk' kan kiezen.

Dat volwassenen - afhankelijk van hun niveau van bewustzijn - gekke dingen uitsteken, is één ding, maar als ze er hun eigen kinderen bij betrekken, en daarbij hun vrijheid afnemen, vind ik mensonwaardig. Ik bedoel: indien we het hebben over uitgroeien tot een 'volwaardige mens'.

Hoe ouder ik word, hoe meer ik tot het besef kom van hoe primordiaal de omgeving is waarin een kind geboren wordt en opgroeit; gewoonweg, omdat een kind de ouders, en andere volwassenen, grotendeels kopieert. En, het is niet omdat een volwassene superintelligent is, dat hij/zij over een hoog bewustzijnsniveau beschikt, integendeel. Zo kan dat niveau tussen de ene mens en de andere even sterk verschillen als het verschil tussen het bewustzijnsniveau van een olifant en een aardappel.

Toegegeven: over wat een volwaardige mens is, kunnen we boekdelen schrijven. Maar, in het kort kan ik nu al schrijven dat het gaat om een mens, die het animale in zichzelf heeft 'gedresseerd', en volledig is ontstegen. Een mens, die dus volledige controle over zijn eigen lichaam heeft; een iets, waarvan ook ikzelf nog veraf ben, wel onderweg, misschien. :-)

Bovendien is de gehele maatschappij nog niet klaar om die 'volwaardige mensen' voort te brengen. Daarvoor hebben we nog een duizendtal jaren tijd nodig, schreef ik al eerder. Ter zake...

Nu las ik vandaag dat een zekere Flor Edwards een boek heeft uitgegeven, waarin ze schreef: “Mijn jeugd is mij afgenomen...” Maar wrok tegen haar ouders heeft ze niet. “Ik lees in memoires vaak dat er verschrikkelijke ouders zijn die kinderen slaan en misbruiken. De mijne hebben dat niet gedaan. Ze hebben maar één grote fout gemaakt: toetreden tot die sekte.”

De 36-jarige Flor Edwards groeide als kind op in een 'apocalyptische sekscultus'. In haar boek ‘Apocalypse Child’ beschreef ze hoe een sekteleider haar, en zoveel anderen, in zijn greep hield.

Ze was aangesloten bij de omstreden sekte 'Children of God', en moest in het afgelegen Thailand als vijfjarige al regelmatig oefenen voor die 'onvermijdelijke' apocalyps. Daarbij viel er een groepje sekteleden het gebouw binnen, waarin Flor en de andere kinderen verbleven. Gehuld in zwarte gewaden en met bezemstelen als wapens, stormden ze al schreeuwend de kamer binnen, ... alsof ze terroristen waren.

Flor moest zich dan met de andere kinderen onder de trap verschuilen - dat waren de instructies - totdat de 'aanvallers' hen vonden, en deden alsof ze alle kinderen doodschoten. Na enkele minuten kwamen de kinderen dan langzaam weer recht, met hun handen omhoog, klaar om Jezus aan de hemelpoort te ontmoeten...
 
“Ze wilden ons voorbereiden op de apocalyps. Ik was doodsbang,” schreef Edwards. De vrouw werd dus als kind geprogrammeerd om te geloven dat ze in 1993 zou ophouden te bestaan. “ Ik zou dan slechts 12 jaar oud zijn."

Aan alle aanhangers in het Thaise Phuket zou er een gezegend verblijf in het hiernamaals te wachten staan, in de Tuin van Eden, terwijl de rest van de wereld zou wegrotten in de hel. “Ik was altijd met de dood bezig. Ik dacht er constant aan. En ik beeldde mij mijn toekomst in de hemel in. Ik dacht na over hoe ik nooit een vrouw zou worden.”

Onschuldig begin

Het was haar vader, die midden de jaren ‘70 stopte met studeren aan de Universiteit van Californië, om zijn broers en zussen te volgen naar de omstreden sekte 'Children of God'. Die sekte, die in 1968 beter bekend werd als 'The Family', was erg populair geworden onder de talrijke hippies. Sekteleider David Brandt Berg (1919 - 1994), bekend als Father David, leefte in afzondering, en beweerde de ‘spreekbuis van God’ te zijn. Je moet het maar willen geloven, hé! In elk geval: op het hoogtepunt telde Bergs sekte wereldwijd 144.000 leden.

Hij stond ook bekend als voorspeller van het einde van de wereld, maar elke keer dat hij zulke voorspellingen had gedaan, kwamen ze niet uit. De bekendste voorspelling is wel dat een komeet in 1973 of 1974 de Aarde zou raken en Amerika zou vernietigen. Ook voorspelde hij de wederopstanding van Jezus in 1993, en zo meer.

“Het begon allemaal heel onschuldig. Een bende jonge hippies bij elkaar; hippies, die samen goede dingen probeerden te doen,” schreef Edwards. Maar na een tijdje kreeg de groep een duister kantje. In onsamenhangende brieven schreef Berg naar zijn volgelingen dat er in Amerika en het Westen alleen maar satanische invloeden waren, en dat een oorlogszuchtige wereldwijde macht de Aarde zou vernietigen. Aangeraden werd om dat Westen te verlaten...

Anticonceptie was er verboden, zodat de aanhangers van 'Children of God' zoveel mogelijk 'einde-der-tijden-strijders' konden voortbrengen, ... om te helpen in de strijd tegen het Kwade.

Groepseks

Edwards’ vader leerde haar Zweedse moeder in 1978 kennen in één van de 'Children of God'-communes in Spanje. Het koppel kreeg uiteindelijk twaalf kinderen. Flor Edwards en haar tweelingzus werden in 1981 geboren.

Van de ergste wantoestanden binnen de cultus, zoals incest en seks tussen kinderen en volwassenen, bleef ze gelukkig gespaard. “Zelf voelde ik mij altijd veilig en beschermd door mijn ouders," zei ze. “Maar sommige kinderen kwamen er een pak slechter uit dan ik. Sommigen werden mishandeld, anderen seksueel misbruikt.”

Maar veel privacy was er niet in de communes, waar soms tot 50 mensen samen huisden. Zelfs op 3-jarige leeftijd wist Edwards maar al te goed dat er regelmatig groepsseks plaatsvond. “Ik was er me helemaal van bewust dat er daarbinnen seksuele activiteiten plaatsvonden. Ik weet niet hoe, maar ik was er zeker van dat er een orgie bezig was.”

Uitstel

Toen in 1993 de wereld, ondanks de voorspelling van Vader David, niet aan zijn eind kwam, liet die weten dat hij van God een ‘verlenging’ van de deadline had gekregen. Maar toen de grote leider in 1994 overleed, begonnen veel leden in groepjes af te druipen.

“Eens hij weg was, begon de groep uiteen te vallen," aldus Edwards. In datzelfde jaar - ze was toen 13 - verhuisde de familie Edwards naar Chicago.

Naar Amerika verhuizen was voor Edwards een grote openbaring. Zelfs naar iets banaals: als een waterfonteintje op de luchthaven, bijvoorbeeld, kon ze met grote ogen staan naar kijken. “Mijn broer drukte op het knopje en het water kwam er in een boogje uit," herinnerde ze zich nog. “Iedereen stond er rond, zoiets hadden we nog nooit gezien. Het feit dat er proper water uitkwam, was fantastisch.”

Niet veel later trok de familie naar Californië, waar Flor Edwards en haar zussen smeekten om 'Children of God' te mogen verlaten, en gewoon naar school te mogen. “Veel kinderen die de sekte wilden verlaten, werden verstoten door hun ouders. Mijn ouders deden gelukkig wat het beste was voor ons. We bleven samen als familie, en voor ons traden zij uit de sekte.”

Edwards had het in de jaren die volgden nog erg moeilijk gehad. Periodes van pesterijen, drankmisbruik en foute vrienden volgden elkaar in een snel tempo op. Maar uiteindelijk raakte ze weer op het juiste spoor en mocht ze zelfs universitaire studies aanvatten. Later werd ze schrijfster en coach voor minderbedeelde kinderen in Los Angeles.

Dat weten we dan ook weeral. En, jazeker: je mag natuurlijk haar boek aankopen, maar ikzelf weet meer dan genoeg... :-)

Vind je deze Spiritualia website ietwat interessant?...

Interessant genoeg om die te sponsoren; dankzij een bijdrage van 2 euro/maand, zijnde: 24 euro? Meer mag ook, natuurlijk! Laat het ons in elk geval weten door op deze link te klikken. Alvast bedankt!

En, indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf via Zoek&Vind aanmelden.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht