ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Afrikaanse mieren verplegen hun gewonden

Afrikaanse mieren dragen gewonde soortgenoten terug naar het nest, en verzorgen hun verwondingen.
door Tsenne Kikke - woensdag 7 maart 2018 21:49

Duitse wetenschappers beschreven in het vakblad 'Proceedings of the Royal Society B', waarvan hier de link, een bijzonder geval van wondverzorging bij mieren.

De Afrikaanse Megaponera-mier heeft in de eerste plaats nu eenmaal niet de makkelijkste voedselbron uitgekozen. Deze grote zwarte mierensoort leeft in Zwart-Afrika en valt termietenkolonies aan in een colonneachtige formatie. De mieren, die ongeveer 2 cm lang worden, hebben de bijnaam Matabele-mieren verkregen: dit, naar de woeste Matabele-krijgers uit zuidelijk Afrika - een stam, die in de jaren 1800 verschillende andere stammen aanviel.

Verkenners van de Matabele-mierenkolonie gaan op zoek naar termietennesten. Zodra ze hun doelwit gevonden hebben, rekruteren ze tot 500 soortgenoten die ze in colonne naar de termieten leiden, tot vier keer per dag.

De termieten zijn zelf ook geen lieverdjes. Soldaten met krachtige kaken staan in voor de verdediging. Zeer veel mieren laten bij de aanvallen dan ook het leven - of, moeten het nadien met een paar ledematen minder stellen. Maar, vorig jaar konden de onderzoekers al aantonen hoe gewonde mieren feromonen afscheiden; geurstoffen, die voor hun soortgenoten het signaal zijn om hen te komen oppikken.

De niet-gekwetsten dragen de gewonde mieren en de dode termieten dan terug naar hun nest in dezelfde formatie. De colonnes zijn soms tot vijftig meter lang. Eenmaal terug in het nest verwijderen de mieren de termieten die zich aan hun gewonde collega’s hebben vastgehaakt.

Nu ontdekten de wetenschappers, verbonden aan de universiteit van Würzberg in Duitsland, dat de mieren de open wonden van hun kameraden verzorgen. En nog goed ook: zonder wondzorg legt 10 tot 80% van de gekwetsten binnen de 24 uur het loodje, mét verzorging slechts tien procent. Volgens de onderzoekers zijn ze, voor zover bekend, de enige insecten die dat doen.

De mieren ‘likken’ de wonden, vaak minutenlang. De wetenschappers vermoeden dat ze zo de wonden schoonmaken en mogelijk antibacteriële stoffen via hun speeksel aanbrengen, Op die manier wordt het risico op het verkrijgen van een infectie door schimmels of bacteriën drastisch verlaagd.

Te weinig poten

Lichtgewonde mieren, die één of twee poten missen, houden zich rustig en laten zich gewillig meevoeren door de 'ambulanciers'. De ledematen die hen nog resten, trekken ze in om het verslepen te vergemakkelijken. Daardoor wordt ook het predatie risico verminderd.

Predatie is het verschijnsel waarbij een (roof)dier (predator) een prooidier, vangt, doodt en opeet. Een herbivoor (grazer), daarentegen, verorbert planten, maar die planten worden doorgaans niet gedood: ze worden gedeeltelijk gegeten (bijvoorbeeld: de bladeren of de vruchten) en blijven leven. Daarom zijn herbivoren geen echte predatoren.

Het aantal mieren, dat elke dag worden verwond, is even groot als het aantal mieren die elk dag worden geboren. Opdat de kolonie haar sterkte niet verliest, is het dan belangrijk dat de gewonden verzorgd worden,.

De lichtgewonde mieren kunnen zich binnen 24 uur aan hun nieuwe situatie aanpassen, en opnieuw even snel lopen als hun gezonde soortgenoten. Bijna alle geredde mieren nemen weer deel aan nieuwe aanvallen, soms zelfs minder dan een uur na het oplopen van hun verwondingen.

Maar bij die mierensoort wordt niet iedereen gered: de zwaargewonde exemplaren, die vijf poten zijn kwijtgespeeld, blijven op het slagveld onaangeroerd achter. Daardoor bleek dat er geen energie wordt gestopt in hopeloze gevallen - maar, anderzijds, kunnen ze - juist vanwege het ontbreken van poten - geen geursporen van feromonen meer aanleggen...

Bron: Het Laatste Nieuws & Eos Wetenschap

Vind je deze Spiritualia website ietwat interessant?...

Interessant genoeg om die te sponsoren; dankzij een bijdrage van 2 euro/maand, zijnde: 24 euro? Meer mag ook, natuurlijk! Laat het ons in elk geval weten door op deze link te klikken. Alvast bedankt!

En, indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf via Zoek&Vind aanmelden.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2018 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht