ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Kumortuli: waar mensen uit klei gemaakte goden en godinnen creëren…

Over de goddelijke modderbeelden van Kumortuli…
door Tsenne Kikke - donderdag 1 februari 2018 22:39

In de pottenbakkerswijk van Kolkata, voorheen Calcutta, treft men talrijke kunstenaars aan, die kleigoden en -godinnen maken met modder uit de heilige Gangesrivier - of, met modder die uit andere delen van India werd geïmporteerd.

Net als sardienen in een blik samengepakt, brengen honderden arbeiders in kronkelige, smalle steegjes dag en nacht hun tijd door met het creëren van prachtige kunstwerken uit modder, die goden, godinnen en verafgode dieren moeten voorstellen.

Die steegjes zijn dermate smal en opgevuld met mensen en beelden, dat er zelfs geen plaats is om er vuilzakken neer te zetten, laat staan om ze door de stadsdiensten op een degelijke manier te laten ophalen. Dat ophalen moet dan ook elke morgen manueel gebeuren, niet met een vuilniswagen. Ambulances en brandweerwagens kunnen daar dan ook niet door. Meer daarover geheel onderaan.

De mensen werken er dus op straat, omdat de huisjes waarin ze wonen véél te klein zijn. De beelden, die ze dag-in en dag-uit vervaardigen, dienen om aan de vraag te beantwoorden, en omdat de vraag zeer hoog is, heeft men in de Kumortulibuurt van Kolkata alle moeite om die bij te houden.

De skeletten van de beelden worden met hooi en bamboe samengesteld, en van zodra die gedroogd zijn wordt er laag na laag modder aan toegevoegd, totdat de kunstenaar tevreden is met zijn eindwerk.

Daarna worden alle beelden op een minutieuze manier geschilderd, meestal door een meer ervaren kunstenaar. Sommige beelden hebben zeer ingewikkelde details, terwijl andere eenvoudiger of abstract zijn. Tenslotte worden de goden en godinnen gekleed in fijne zijden sari's, en met diverse juwelen getooid.

Het maken van sommige godinnen vereist een extra stap, vooraleer ze als voltooid worden beschouwd. Bijvoorbeeld: om de godin Durga te maken, moet een priester grond verzamelen; grond, die afkomstig is uit de omgeving van het huis dat door een prostituee wordt bewoond. Maar, hijzelf mag die aarde niet oprapen: de hoer moet dat doen, en zij zal het hem geven nadat hij het van haar heeft afgesmeekt. Het is alsof hij gedwongen wordt om zichzelf onderdanig op te stellen, en doet ons misschien denken aan Jezus die de voeten van zijn apostelen waste.

Het is alleszins een controversiële traditie, met een oorsprong vertroebeld door 'modderige feiten'. Eén heersende theorie is, dat de grond buiten het huis van een sekswerker als puur wordt beschouwd, omdat een man zijn deugdzaamheden aan de deur achterlaat; voordat hij naar binnen gaat. Zodra de speciale aarde gecombineerd werd met koeienmest, koeienurine en modder uit de heilige rivier, wordt het Durga-beeld als voltooid beschouwd.

Het Durga Puja festival

Het grootste festival in India, de Durga Puji, grijpt in de herfstperiode plaats. Het zijn dan ook de voorafgaande maanden die zeer hectisch zijn - vooral, als je weet dat sommige levensgrote sculpturen meestal zeven dagen in beslag nemen om ze volledig te voltooien, en dat meerdere mensen eraan moeten werken.

Tijdens de tiende dag van het Durga Puja festival worden de beelden van de goden en godinnen in een rivier gelaten. Ze drijven een tijdlang op het water om dan stilaan weg te zinken, teneinde de modder naar de rivier te doen wederkeren. Stof keert tot stof terug, en deze traditie symboliseert dan ook de terugkeer van de goden en godinnen naar Moeder Natuur.

Naar het schijnt is het echt waar de moeite waard om, als je in Kolkata bent, die pottenbakkerswijk een bezoekje te brengen. Het dichtstbijzijnde treinstation is metrostation 'Sovabazar' in Noord-Kolkata. Vanaf daar zijn de modderwerkplaatsen van Kumortuli in 11 minuten lopen te bereiken. De meeste van de workshops zijn gecentreerd rond Bonomali Sarkar Street, maar ze zijn ook te vinden in andere delen van het pottenbakkerkwartier van Kumortuli

Is er enig verschil tussen geloof en bijgeloof? Zo ja..., waar trekken we de grens? En, leg maar eens aan die lieve mensen de zin en onzin uit van het aanbidden van beelden.

Ter aanvulling...

... toch een woordje waarschuwing: vooral, indien je die wijk in de herfst wilt gaan bezoeken. Zo stootte ik heel toevallig op het volgende verslag...

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht