ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Zo word je misschien tijdens dit griepseizoen niet door anderen besmet

Niet enkel en alleen doet de Sint zijn ronde maar ook de griep.
door Tsenne Kikke - donderdag 7 december 2017 23:09

Het is weeral de tijd van het jaar. Weet, dat mensen anderen één dag vooraleer ze het zelf doorhebben dat ze een verkoudheid hebben opgedaan, al kunnen besmetten, maar ook 5 tot 7 dagen lang, nadat ze denken er zélf van verlost te zijn. En, onderstaande tips kunnen er misschien voor zorgen dat je niet wordt besmet.

1. Was je handen

Was jouw handen zoveel mogelijk. Zeker na een toiletbezoek, of nadat je van buiten terug binnenkomt, maar ook wassen voor je begint te eten is een must. Gebruik daarbij altijd zeep, want warm water alleen is niet genoeg. Achteraf doe je er ook goed aan om de handen goed af te drogen. Met een propere handdoek, natuurlijk. Vergeet ook niet om goed onder je nagels te schrobben.

Nog iets: was of ontsmet je handen nadat je 'verplicht' was iemand een hand te geven!

2. Ontsmet!

Ruim regelmatig je bureau op, poets het toetsenbord en de muis. Maar bovenal: ontsmet jouw smartphone, want dat ding krioelt van de bacteriën.

3. Raak jouw gelaat niet aan

De deurklink, die ook anderen hebben aangeraakt, zit vol met ziektekiemen. Die bacteriën komen automatisch op jouw handen terecht. Raak dus vooral je gezicht niet aan.

4. Weerstand

Hoe snel je verkouden wordt, hangt natuurlijk ook af van je lichaam. Beschik je over een goede weerstand, dan zal je minder snel vatbaar zijn voor de ziekte. Eet en drink daarom voldoende, maar houd het zeker gezond. Probeer je daarnaast naar het weer te kleden en trek bij deze koude temperaturen een warme trui aan. Regelmatig bewegen kan helpen je weerstand op te bouwen. En, zorg vooral tijdens de wintermaanden voor een goede en misschien een iets langere nachtrust dan normaal.

5. Geen eten delen

Deel je eten niet met zieke collega’s, en neem ook zeker geen eten aan zolang het virus de ronde doet. Anders kan je door een lekker hapje wel eens besmet worden. Indien er op jouw werk een keuken is: vermijd die! Bacteriën tieren er welig. Best is dan ook om zoveel mogelijk wegwerp eet- en drinkgerei te gebruiken.

6. Als je hoest of niest kunnen bacteriën 45 minuten lang levend in de lucht blijven zweven. Indien je anderen ziet niezen, vraag hen om hun neus en mond te bedekken. Liefst met een papieren zakdoekje, dat ze achteraf kunnen wegwerpen. Tevens bestaan er speciale zakdoekjes, want griepvirussen kunnen op een gewoonweg papieren zakdoekje tot zelfs 24 uren lang overleven. Geen zakdoek? Vraag dan om in hun ellenboog te niezen: één niesbui kan een 3.000-tal geïnfecteerde druppeltjes aan een snelheid van 150 km/uur de lucht inblazen, en wel tot vier meter ver.

7. Indien je zélf een verkoudheid hebt opgelopen: blijf thuis opdat je de anderen niet besmet! Rust veel uit, drink veel, en misschien kan je zelfs van thuis uit werken. Krijg je koorts? Dat betekent dat jouw lichaam de verwarming hoger heeft gezet om de vijand uit te schakelen.

Nog iets: geef nooit een aspirine aan iemand die jonger is dan 19 jaar - want, het kan - vanwege het eventuele opdoen van het syndroom van Reye - schade aan de lever, nieren en hersenen veroorzaken. Het syndroom ontstaat meestal wanneer iemand begint te herstellen van een virale ziekte.

Het veroorzaakt een vette lever en ernstige encefalopathie, gepaard gaande met een zwelling van de hersenen. De lever kan zich vergroten en steviger worden.

Epidemiologisch onderzoek heeft nu eenmaal een verband gevonden tussen het ontstaan van het syndroom van Reye en het gebruik van aspirine voor de behandeling van virusinfecties. Studies hebben aangetoond dat 90 tot 95% van de patiënten met het syndroom van Reye vlak voor of tijdens een virale infectie aspirine heeft genomen.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2020 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht