ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Dossier Zelfkennis: Hoe voelt het aan om 1 miljoen Britse Ponden in de fik te steken?

Hoe goed ken je zowel jezelf als de medemens?…
door Tsenne Kikke - woensdag 20 december 2017 14:38

Gods wegen zijn ondoorgrondelijk, maar die van mensen zijn onbegrijpelijk. Onbegrijpelijk..., totdat je de mens beter leert kennen. Ik bedoel: op een manier waardoor je iedereen over dezelfde kam zou kunnen scheren; een iets, wat geen mens graag hoort of leest - want, iedereen is uniek, nietwaar?

Met die studie, die ik in één woord 'Zelfkennis' noem, begon ik in de beginjaren '70 van vorige eeuw, en ik ben er nog volop mee bezig. In mijn opinie is er niets boeienders dan het bestuderen van de medemens; gewoonweg, omdat we spiegels van elkaar zijn, en op die manier met-ter-tijd meer over onszelf aan de weet kunnen komen.

Om die reden dank ik op een postume manier alle mensen, die - dankzij de reflecties - ervoor hebben gezorgd dat ik mezelf beter leerde kennen. Maar, het zijn vooral de leerstellingen van George Ivanovich Gurdjieff die me deden kennismaken met mijn zogenaamde Innerlijke Zelf (tussen haakjes: een Zelf, dat niets met de stoffelijke (onder)delen te maken heeft), en met de 'innerlijke lichamen'; 'lichamen', waarover sommige mensen denken alles over te weten, maar voor zichzelf niet bezitten, tenzij denkbeeldig. :-)

Wat mensen betreft... Zo stelde ik onder andere vast dat, zonder uitzondering, elke mens uit honderdtallen 'ikjes' bestaat met een 6- à 7-tal persoonlijkheden aan hun hoofd. Sommigen weten dat misschien wel, maar niet altijd ten volle bewust. Daaruit ontstaat het feit, dat mensen - zelfs achteraf - niet in staat zijn om op een logische manier hun eigen gedrag te verklaren. Neem 'K foundation' als voorbeeld...

'K foundation', 'KLF' afgekort, was een bandje dat uit twee mensen bestond, namelijk Jimmy Cauty en Bill Drummond. Eind jaren 1980 en begin jaren 1990 scoorde ze enkele hits. Niet mijn soort muziek, maar hun 'Last Train To Trancentral' werd in 1991 als een nummer-1 onthaald.

In elk geval was het duo dermate succesvol dat ze er 1 miljoen Britse ponden mee hadden verdiend: 1.130.710 in euro omgerekend, maar dan wel 26 jaar geleden.

Geloof het, of niet: op een avond van het jaar 1994 vonden ze er niets beter op dan al dat geld in een afgelegen schuur op een stapel te werpen en te verbranden. De hele onderneming nam 67 minuten in beslag. Niet, dat ze nog enkele miljoenen achter de hand hadden - o neen: het was hun totale vermogen! Het werd zelfs via een camera opgenomen, het filmpje werd op het internet geplaatst, en via YouTube nog te zien.

Waarom deden ze dat?...

Verbazend genoeg kostte het de twee mannen in de vele interviews, die ze door de jaren heen hebben gegeven, enorm veel moeite om die vraag voor zichzelf te beantwoorden. Ze kwamen zelfs heel verwarrend en onsamenhangend over, leken zelf niet van hun eigen antwoorden overtuigd te zijn, en je hoort hen regelmatig en op een wanhopige manier naar antwoorden zoeken.

In elk geval gaven ze toe dat ze zich tijdens dat verbranden als verdoofd voelden, en enkel mogelijk omdat ze zichzelf op de 'automatische piloot' hadden ingesteld, zeiden ze, zo diep was hun zombie-achtige slaap.

Kortom: ze bezaten 1 miljoen Britse ponden, en een uur later niets meer...

Ook was het vreemd hoe mensen, op een zelfzuchtige manier erop reageerden. Velen begonnen te dromen, en wisten te vertellen wat zij met al dat geld zouden hebben gedaan. Och, 'echte zakenmensen' zouden het misschien in aandelen hebben belegd, om daarna vast te stellen dat ze nog - na een beurscrash - geen sikkepit waard zijn. Maar, in dat geval zou er misschien geen haan naar hebben gekraaid.

Geld... Ooit zei iemand: "Neem als het geld van mensen af, werp het op één grote hoop, en jaren later zit datzelfde geld opnieuw in dezelfde zakken."

Moraal van dit verhaal?... Je weet, dat ik soms graag iedereen bij het denkwerk betrek. Dus, wat denk jij, beste lezer?

O ja: veel later kreeg het duo nog een boete in de bus voor het verbranden van staatseigendom...

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht