ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Döner kebab wegens fosfaattoevoeging mogelijk met uitsterven bedreigd?

Dreigt Döner kebab uit de shoarmamarkt te verdwijnen?
door Tsenne Kikke - zaterdag 2 december 2017 18:03

‘Döner’ betekent 'draaiend', en ‘kebab’ is 'vlees'. In Duitsland werden de eerste broodjes döner kebab in de jaren '70 verkocht. En, volgens de Duitse krant 'Bild' is de Duitse dönerindustrie vandaag de dag goed voor 110.000 jobs. Bovendien is 80 % van de 500 ton döner, die dagelijks in de EU wordt geproduceerd, afkomstig uit Duitsland.

Maar, momenteel heerst er paniek. Het Europees Parlement overweegt de toevoeging van de stof fosfaat in bevroren kebabvlees te verbieden. Als het voorstel wordt aangenomen, betekent dat het einde van de döner kebab zoals we die kennen, want...

Dankzij die fosfaat behoudt het vlees - nadat het werd ingevroren - zowel het vocht evenals de smaak. Daarnaast is het zonder fosfaat onmogelijk om het ingevroren vlees te produceren en te verzenden. Zonder het gebruik van fosfaat zou het vlees voor een döner kebab bovendien niet aan de spies blijven hangen.

De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) stelde reeds in 2012 dat overmatige consumptie van fosfaat schadelijk is, en kan leiden tot hart- en vaatziekten. Daarom protesteerden de groenen en sociaaldemocraten in het Duitse parlement tegen een voorstel van de Europese Commissie om het gebruik van fosfaat bij bevroren kebabvlees toe te staan.

Men vreest nu dat een grote meerderheid van de kebabshops zullen verdwijnen, omdat slechts een kleine minderheid van hen werkt met vers vlees.

De Duitse krant merkte verder op dat voor ander fastfood - zoals de braadworst - in 2014 het licht wél op groen ging en er fosfaat in werd toegelaten, hetzelfde gold voor varkensribbetjes. "Dit is een duidelijk voorbeeld van discriminatie tegen de döner," aldus Bild.

De Duitse politica Renate Sommer van de christendemocratenpartij CDU verweet de groenen en sociaaldemocraten in het Europees Parlement 'paniekzaaierij'. “Een EU-burger krijgt door kebab te eten evenveel fosfaat binnen op een jaar, als bij het drinken van 1,5 liter cola,” merkte ze op. Sommer stelde dat een broodje döner slechts 134 milligram fosfaat bevat, terwijl de EFSA  een maximum van 4.200 mg fosfaatinname per dag aanhoudt.

Het Europees Parlement zal tussen 11 en 14 december stemmen of het additief algemeen aanvaard wordt of niet.

Fosfaat als voedseladditief: schadelijker dan gedacht

Fosfaat additieven spelen een belangrijke rol in de vleesindustrie. De orthofosfaten (E339, E340 en E341) kunnen gebruikt worden als zuurteregelaars, maar de difosfaten (E450), trifosfaten (E451) en polyfosfaten (E452) worden het meest toegevoegd. Zij beïnvloeden de waterbinding van vlees op verschillende niveaus. Hierdoor dragen ze bij tot de structuur en textuur. Fosfaat wordt ook in de kaasindustrie gebruikt bij het maken van zachte kazen. Door het toevoegen van fosfaat verliezen de eiwitten hun structuur waardoor ze meer water kunnen binden. Ook in de frisdrankindustrie worden fosfaten in grote hoeveelheden gebruikt.

Er zijn echter steeds meer aanwijzingen dat fosfaat schadelijk kan zijn voor de gezondheid van de consument.

Er zijn twee soorten fosfaten in de voeding: de natuurlijk aanwezige fosfaten en de toegevoegde fosfaten. Fosfaten komen natuurlijk voor onder de vorm van organische esters in hoofdzakelijk eiwitrijkvoedsel zoals zuivelproducten, vis, vlees, sauzen en eieren. Het is niet nodig om inname van deze fosfaten te verlagen, want ze worden slechts in beperkte mate geabsorbeerd door het lichaam. Een beperking van de inname van producten rijk aan natuurlijk fosfaat zou bovendien negatieve gevolgen kunnen hebben, namelijk: eiwitondervoeding.

De toegevoegde fosfaten (voedseladditieven) worden daarentegen wel in grote mate opgenomen door de dunne darm en komen zo in het bloed terecht. Het is reeds lang bekend, dat bij patiënten met een chronische nieraandoening een te hoge consumptie van fosfaat nefaste gevolgen kan hebben, met de dood tot gevolg.

De laatste jaren is er bovendien steeds meer bewijs beschikbaar dat er ook bij gezonde individuen een verband is tussen consumptie van fosfaat en cardiovasculaire aandoeningen. Fosfaat zou ook verouderingsprocessen induceren. De recent ontwikkelde inzichten in dit domein werden door Ritz et al. (2012) gebundeld in een review artikel. De bevindingen in deze studie waren dermate alarmerend dat de Europese Commissie het EFSA ertoe aanzette de huidige maximaal toegestane dagelijkse inname van fosfaat opnieuw te evalueren.

Bron: http://www.flandersfood.com

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2018 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht