ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

De piramide van Djoser is ouder dan die van Cheops

De Djoser-piramide in Saqqara is de oudste stenen trappenpiramide
door Tsenne Kikke - dinsdag 19 december 2017 21:38

De Djoser-piramide werd tussen 2630 vChr. en 2611 vChr. in Saqqara gebouwd als graf voor de farao Djoser, ook weleens Zoser genoemd. Ondanks het feit dat het weliswaar als 's werelds oudste, intacte grootschalige stenen monument wordt beschouwd, wordt het door de veel bekendere piramide van Cheops overschaduwd.

De piramide van Djoser is iets meer dan 60 meter hoog waarbij er 4.760 kubieke meter natuurstenen en klei werd gebruikt.

Aan Imhotep - een arts, hogepriester en beeldhouwer, met nog veel andere titels en talenten - wordt in het algemeen toegeschreven dat hij de architect ervan was. Aanvankelijk was de structuur ontworpen als een traditioneel graf met een plat dak, mastaba genaamd, maar farao Djoser wilde iets grotesker, iets fabuleuzer.

De traditie werd dus opzij geschoven om plaats te maken voor innovatie. Tijdens de 19 jaar lange regeringsperiode van die farao breidde de piramide zich alsmaar uit. Met zijn zes lagen, en uiteindelijke hoogte, was het het grootste bouw uit die  tijd. Ook de unieke structuur van de trappenpiramide was een belangrijke architecturale vooruitgang: de beroemde piramides van Gizeh, bijvoorbeeld, zijn het resultaat van technieken die in Saqqara werden beoefend.

De Djoser-piramide maakte deel uit van een groter complex van 161.874 vierkante meter met een binnenplaats, tempels en kapellen, allemaal ingesloten door een muur van 10 meter hoog met slechts één toegang. Onder de piramide zijn er verschillende galerijen en kamers en één van die kamers is de eigenlijke grafkamer. De ingang van het complex, evenals 13 nepdeuren, zijn in de buitenmuur ingebouwd. Het complex omvat ook een aantal gevels van gebouwen, die allemaal voor rituele doeleinden dienden.

De grafkamers van de farao bevinden zich diep in de piramide, samen met die van zijn 11 dochters, en ze zijn met een reeks kronkelende, doolhofachtige ondergrondse tunnels verbonden, tot wel 28 meter diep, waarvan onderzoekers denken dat ze ontworpen waren om diefstal te voorkomen (hoewel de piramide uiteindelijk toch werd geplunderd, en de reden waarom het gebalsemde lichaam van Djoser nooit gevonden werd).

Helaas kunnen deze beschermende tunnels vandaag de dag deel uitmaken van de reden waarom de piramide aan het aftakelen is. Deskundigen vrezen dat zonder degelijke conserveringstechnieken de 5,5 kilometerlange tunnels kunnen instorten, waardoor het historische monument zelf wordt meegenomen. Inspanningen om het gebouw te behouden zijn controversieel, omdat een bedrijf, dat met de restauratie belast was, van het tegenovergestelde beschuldigd werd: men beweerde dat de restauraties de piramide nog erger hadden beschadigd.

Vanwege doorlopende conserveringswerkzaamheden mag het publiek de piramide van Djoser niet betreden. Bezoekers zijn nog steeds welkom om met ontzag deze architecturale prestatie te aanschouwen, en om voor zichzelf in te zien wat een 'revolutionaire concept het indertijd was, die veel later de hele geschiedenis van de Egyptische architectuur zou beïnvloeden'.

Onderstaand filmpje geeft jou een veel beter idee van al hetgeen hierboven afgedrukt werd. In elk geval blijft de vraag bestaan waarom sommige farao's zulke enorm grote graftomben moesten hebben. Was het om hun ego te strelen - of, om - na het afwerpen van hun stoffelijke lichaam - de nodige tijd te verkrijgen om één van hun extra lichamen verder te kunnen ontwikkelen?...

Vragen, die - volgens mij - geen mens kan beantwoorden, tenzij men de verbeeldingswereld aanspreekt, om uiteindelijk (hopelijk) toe te geven dat men het niet daadwerkelijk weet. Ook ik dus weet het niet, maar kan slechts vermoeden.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2020 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht